RSS Feed

ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΑΩ..ΜΙΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΝΑ ΠΑΩ..

 

alt

Αποτέλεσμα εικόνας για προσωπικότητα

Αφορμη για το σημειωμα, μια εκδηλωση στην¨Πλατεια¨με δυο, ας πουμε, μεγαλους του ελαφρου τραγουδιου, και τον εκστασιασμο της μικρης μου αδελφης, απ την επαφη με το¨πληθος¨ του κοσμου που σιγοτραγουσουσε μαζι τους¨Τί ζηταω..μιαν ευκαιρια στον Παραδεισο να παω¨.Το θεμα το ειχα σχολιασει παλιοτερα 

https://kosmaser.wordpress.com/2017/09/30/

 

alt

 

Λεει ο Καβαφης..Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς. Μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες. Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντάς την,γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντάς την στων σχέσεων και των συναναστροφών την καθημερινήν ανοησία, ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.¨

Αποτέλεσμα εικόνας για προσωπικότητα

Οσοι, εντελώς άκριτα, συναναστρέφονται διαρκώς με πολλούς ανθρώπους,στην πορεία,χάνουν την επαφή με τον τον εαυτό τους, παραμελούν τον αγώνα που χρειάζεται για να διαμορφωθει μια ιδιαίτερη προσωπικότητά ,και καταλήγουν,ένα με το πλήθος,μαζοποιούνται,χάνοντας τη μοναδικότητά τους.Ολη αυτή η προσπάθεια δεν είναι κατι εύκολο,γι αυτό και το¨οσο μπορείς¨. Δεν είναι πάντοτε εφικτό,για έναν άνθρωπο,να επιλέγει αυτους που συναναστρέφεται και ν αποφεύγει τις ανούσιες παρέες. Γι’ αυτό και η προτροπη αποφυγής των περιττων συναναστροφών.Εξ άλλου, αν κάποιος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, από τη μία παρέα στην άλλη, κι από τη μία κοινωνική εκδήλωσή στην άλλη, και εκθέτει τον εαυτό του στις ανοησίες και τις ανούσιες κουβέντες, τελικά κινδυνεύει να αλλοτριωθεί, να εκμηδενισθεί. Να χάσει βασικά στοιχεία του¨προσώπου¨του. και να καταλήξει να εξαρτάται από τη γνώμη των άλλων ,αδυνατώντας να κατανοήσει ,πώς η ιδιαίτερη αξία του, εντοπίζεται στη μοναδικότητά του.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για επαφή με ανθρώπου

 

Αρα, πρέπει, όσο μπορούμε, να περιορίζουμε τις περιττές επαφές για να διαφυλάττουμε την ατομικότητά μας, την ιδιαιτερη ταυτότητά μας, που μας ξεχωρίζει απ τη μάζα, τον όχλο.Σίγουρα δεν μπορούμε απόλυτα ,να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από την κακή επιρροή των αλλων, αλλά θα πρέπει να το προσπαθήσουμε ,στο βαθμό που μπορούμε,μια κι είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καθώς είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι στην καθημερινή επαφή με ανθρώπους, τους οποίους συχνά δεν έχουμε επιλέξει οι ίδιοι.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για προσωπικότητα

 

 

Σε λιγότερες απο 60 λέξεις , έχουμε τρεις¨τροπικές¨ μετοχες ¨πηγαίνοντας¨, ¨γυρίζοντας¨ κι ¨εκθέτοντας¨, που ζωγραφίζουν χαρακτηριστικά τον τρόπο με τον οποίο ¨κλυδωνίζουμε¨ την αξιοπρέπειά μας. Με το να τρέχουμε ακριτα σε κάθε κοινωνική εκδήλωση, με το να γυρίζουμε διαρκώς, από μέρος σε μέρος και με το να εκθέτουμε τον εαυτό μας, στην ¨ανοησία¨ που συνοδεύει τη καθημερινή συνύπαρξη ,με ανθρώπους που δεν έχουν να μας προσφέ ρουν κάτι το ουσιώδες, που μπορεί να κεφαλοποιηθεί στην προσωπικότητα μας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ανούσιες συναναστροφές,

 

 

Η  διαρκής έκθεση μας, στις ανούσιες συναναστροφές,έχει σαν αποτέλεσμα την αλλοτρίωσή , που είναι ο,τι χειρότερο για το¨πρόσωπό¨μας, αφού μας απαξιώνει στα μύχια  της ψυχής μας φτάνοντας στο σημείο να αποξενωθούμε απ τον εαυτό μας, και να βλέπουμε την ζωή, την ζωή μας, κουρα στική και καταπιεστική. Αλλοτρίωση ουσιαστικά σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει χάσει την ιδιαίτερη προσωπικότητά του, σε σημείο που έχει γίνει μάζα και δεν μπορεί να αναγνωρί σει τον εαυτο του. Αν, δηλαδή, αντί να φροντί ζουμε για τον ¨κόσμο¨τον στολισμό, τον εμπλουτισμό της προσωπι κότητάς μας, περνάμε το χρόνο μας ανώφελα με άλλους ανθρώπους, κοιτάζοντας πώς θα διασκεδάσουμε, τελικά συνειδητοποιούμε ότι έχουμε πετύχει λιγότερα απ’ όσα θα θέλαμε, κι έχουμε γίνει κατώτεροι από τις προσδοκίες και τις όποιες δυνατότητές μας.Για να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο της διαβρωτικής αλλοτρίωσης, φροντίζουμε να ισχυροποιήσουμε τη  προσωπικότητά μας, επιλέγοντας προσεκτικά εκείνους  με τους οποίους συναναστρεφόμαστε.

 

 

alt

 

 

Συμπερασματικά, η καθημερινή σπατάλη του χρόνου μας με φίλους και γνωστούς, έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς όσο περισσότερο προσπαθούμε να ενταχθούμε σε μια παρέα κι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στους άλλους, τόσο περισσότερο χάνουμε τον εαυτό μας. Βέβαια, ακόμα πιό τραγικό είναι ,όταν αφιερώνουμε το χρόνο μας,σε εκδηλώσεις όπου οι άνθρωποι λειτουργούν σαν μια μάζα, όχλος,και αφήνουν κατά μέρους τα ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητάς τους.

 

 

alt

Εκείνο  που είναι περισσότερο επίφοβο είναι η ένταξη του ¨προσώπου¨ σε ομάδες που λειτουργούν διαβρωτικά ,ως προς την ψυχική ιδιαιτερότητα του και τελικά εξομοιώνουν, μαζοποιώντας, το μοναδικό πρόσωπο, σε κάτι άμορφο, κουραστικό,άχρωμο,χυδαίο,απαξιωτικό,και σε τελευταια ανάλυση τραγικό.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ανούσιες συναναστροφές,

 

Μακάρι να μαθαίναμε απ τα παθήματα και την συνεισφορά των πεπειραμένων.Χαίρετε..

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ανούσιες συναναστροφές,

 

.

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: