RSS Feed

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ .. Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

 

alt

 

 

 

alt

 

 

Η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η ινσουλίνη π α ί ζ ο υ ν   σημαντικό ρόλο στα ψυχοσωματικά προβλήματα. Η δράση των ορμονών είναι περίπλοκη και όταν κάποια είναι αυξημένη ,α ν α σ τ έ λ λ ε ι   τη σύνθεση κάποιας άλλης

 

 

alt

 

 

Σχετικά με τις ψ υ χ ο σ ω μ α τ ι κ έ ς   παθήσεις αυτές ειναι που  μπερδεύουν τους γιατρούς, με τα συμπτώματά τους, που   μ ι μ ο ύ ν τ α ι   συμπτώματα άλλων ασθενειών.

 

Πολλοί ασθενείς με   ν ε ύ ρ ω σ η   είναι υποχόνδριοι πλένουν συνεχώς τα χέρια τους, κάνουν όλα τα εμβόλια λαμβάνουν με το παραμικρό φάρμακα και είναι οι καλύτεροι πελάτες των ιατρών και των νοσοκομείων.

Το κακο είναι πως δεν έχουν οι γιατροί τις κατάλληλες   γνώσεις ψ υ χ ο-σωματικής ιατρικής.Εξ αλλου έχει περάσει ανεπιστρεπτι, ο καιρός του οικογενειακού ιατρού – φίλου.

 

alt

 

 

Οι ο δ ο ί  του στρες είναι πολλές και εμπλέκουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου.Όταν υπάρχει μια πραγματική ή φανταστική απειλή ,ενεργοποιούνται τα αισθητήρια και τα ανώτερα κέντρα  στον εγκεφαλικό φλοιό, ο οποιος στέλνει μήνυμα στη α μ υ γ δ α λ ή  που είναι ο κύριος διαμεσολαβητής της ανταπόκρισης στο στρες.Η αμυγδαλή εκκρίνει την ορμόνη CRH  που διεγείρει το  ¨στέλεχος¨.Το στέλεχος, με τη σειρά του, ενεργοποιεί  το συμπαθητικό νευρικό σύστημα  και ως ανταπόκριση τα επινεφριδα παράγουν ε π ι ν ε φ ρ ί ν η  (αδρεναλίνη), αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα και τη γλυκογονόλυση στο ήπαρ. και απελευθερωνουν  γλυκο-κορτικοειδη  από τoν φλοιό των επινεφριδίων .

 

alt

 

Τα γλυκοκορτικοειδή είναι αυτά που π α χ α ί ν ο υ ν  το άτομο με το σύνδρομο ή νόσο C u s h i n g   που έχει υπερπαραγωγή κορτιζόλης, από αδένωμα ή καρκίνωμα του φλοιού των επινεφριδίων.

Τα γλυκοκορτικοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, εξ’ ου και η χρήση κορτιζόνης σε φλεγμονές ή άσθμα.

Η αδρεναλίνη και τα γλυκοκορτικοειδή δρουν στους μυς,την καρδιά και τους πνεύμονες, ετοιμάζοντας τον οργανισμό για πόλεμο ή φυγη. Στο χρόνιο στρες, τα γλυκοκορτικοειδή επάγουν  τη απελευθέρωση νοραδρεναλίνης και την εντευθεν παραγωγή περισσότερης  CRH  και σε συνεχή ανατροφοδότηση των οδών του στρες.

 

alt

 

Οι κατεχολαμίνες (αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη) και τα γλυκοκορτικοειδή σε χρόνια αυξημένες τιμές προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης , ταχυκαρδία και αρρυθμίες , υπεργλυκαιμία , παχυσαρκία.

Το παρατεταμένο στρες εξαντλεί τα επίπεδα της ντοπαμίνης που συμμετέχει στην οδό που επάγει ευχαρίστηση, Παράλληλα, το όργανο μνήμης, ο ιππόκαμπος που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε ότι έχει νευρικά κύτταρα που αναπτύσσονται σε αντίθεση με το δόγμα ότι τα νευρικά κύτταρα  δεν πολλαπλασιάζονται, συρρικνώνεται.

Το  σ τ ρ ε ς   προκαλεί κυτταρικό θάνατο στον ιππόκαμπο και η περιοχή είναι 10 – 20% συρρικνωμένη σε αγχωτικά  και καταθλιπτικά άτομα,γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης.Παράλληλα, το παρατεταμένο στρες οδηγεί σε εξάντληση της σεροτονίνης, οδηγώντας σε μειωμένη έκκρισή της από τον πυρήνα της ¨ραφής¨ στον εγκέφαλο ο οποίος επικοινωνεί με τον υπομέλανα τόπο και τον φλοιό.

 

alt

 

Αυτή η   α ν ε π ά ρ κ ε ι α   της σεροτονίνης σχετίζεται με την κ α τ ά θ λ ι ψ η   και αντιμετωπίζεται με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά ή τους SSRIs τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης όπως η φλουοξετίνη  Prozac ή Ladose ή η παροξετίνη (Seroxat).

Επιπρόσθετα, υπάρχει και ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF)  που παίζει ρόλο στην δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων.Ελέγχοντας την ουσία αυτή στον εγκέφαλο μπορεί να αντισταθμιστούν οι επιβλαβείς δράσεις των γλυκοκορτικοειδών στην νευρογέννεση που λαμβάνει χώρα στον ιππόκαμπο και να προληφθεί η συρρίκνωση του ιπποκάμπου και, η επακόλουθη διαταραχή της μνήμης και της μάθησης,που παρατηρείται στο χρόνιο στρες και την κατάθλιψη.

 

 

alt

 

Το συμπέρασμα, πάντως , είναι πως το νευρικό σύστημα  και άρα το άγχος αλληλεπιδρά με το ενδοκρινικό και με το ανοσο σύστημα.

 

 

Ολοι θα πεθάνουμε Υστερα απο 50,60 70, 90, 100 χρόνια.Και σιγουρα μετά τον θάνατο, υπάρχει συνειδητότητα. Χαιρετε.

 

 

 

 

alt

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: