RSS Feed

ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ..ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΣΜΑΣΕΡ ΕΙΚΟΝΕς

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΣΜΑΣΕΡ ΕΙΚΟΝΕς

 

Διαβαζουμε στο Ευαγγελιο..Έχετε ακούσει πως είπαν, να αγαπάς τον πλησίον σου..και να μισείς τον εχθρό σου.Εγώ όμως σας λέγω, αγαπάτε τους εχθρούς σαςευλογείτε εκείνους που σας καταριούνται,ευεργετείτε εκείνους που σας μισούν και προσεύχεσθε για εκείνους που σας μεταχειρίζονται άσχημα και σας καταδιώκουν.Έτσι θα γίνετε παιδιά του Πατέρα σας, που είναι στους ουρανούς,γιατί αυτός ανατέλλει τον ήλιο και για τους πονηρούς..και τους αγαθούς και βρεχει και για τους δίκαιους και τους άδικους.Αν αγαπήσετε αυτούς, που σας αγαπούν ποια ανταμοιβή θα έχετε;Το ίδιο ακριβώς δεν κάνουν με τη διαγωγή τους και οι τελώνες;Και αν χαιρετάτε μόνο τους φίλους σας, τι περισσότερο κάνετε;Δεν κάνουν το ίδιο και οι τελώνες; Να είστε λοιπόν τέλειοι, όπως και ο Πατέρας σας ο ουράνιος είναι τέλειος ..

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα,του 1944,οι αγωνιστές της ¨Αντίστασης¨ έκαναν μια δολιοφθορά στην Πάρο.

alt

Ο Γερμανός διοικητής των Κυκλάδων, που πήγε στο νησί για να κάνει τις ανακρίσεις,διέταξε να  πάρουν εκατόν εικοσι πέντε, νέους κυρίως ανθρώπουςτους οποίους θα εκτελούσε. Πραγματικά συγκεντρώθηκαν αυτοί οι εκατόν είκοσι πέντε άνθρωποι.Και το γεγονός, έγινε ακόμη πιο τραγικό, διότι είπαν στους προέδρους των κοινοτήτων, να … διαλέξουν εκείνοι αυτούς τους ανθρώπους.Να σκεφτούμε τη θέση ενός κοινοτάρχη μέσα σ’ ένα χωριό, να πρέπει να διαλέξει αυτούς, που θα εκτελούσαν οι Γερμανοί.Αναγκάστηκαν τότε οι κοινότητες να βάλουν κλήρο για το ποιος θα πήγαινε.Μαζεύτηκαν, λοιπόν, αυτοί οι εκατόν είκοσι πέντε άνθρωποι,οι οποίοι συνελήφθησαν από τους Γερμανούς, καιΣτις 14 -5-1944  , θα γινόταν η εκτέλεση τους. Ξεσηκώθηκαν οι αρχές, ο δήμαρχος, η Εκκλησία, οι πάντες,να παρακαλούν το Γερμανό διοικητή.Ανένδοτος αυτός.Πήγαν τότε στον.. πατέρα Φιλόθεο Ζερβάκοο οποίος έμενε στο νησί στην ιερά μονή Λογγοβάρδας και είχε πολλά πνευματικά τέκνα , ανάμεσα στους επιλεγέντες για εκτέλεση.

alt

Οι στερήσεις της κατοχής οδηγούσαν πολύ κόσμο στη Μονή.Ο ρόλος της ,την μαύρη αυτή περιοδο, ρόλος παραμυθίας.Τρεις αδελφοί της μονής παρασκεύαζαν καθημερινό συσσίτιο. Ανά 50 κάθονταν στην τράπεζα. Έφταναν καθημερινά τους 150-200.Τα τρόφιμα της Μονής ήταν ευλογημένα και τουλάχιστον..1500 άνθρωποι δεν πέθαναν από την πείνα..

alt

Κάλεσε, ο πατήρ Φιλόθεος ,με το θάρρος που του ενέπνεε η βαθειά πίστη του,τον Γερμανό διοικητή στο μοναστήρι του, για να τον φιλοξενήσει.Παραδόξως ( ; )..δέχτηκε ο διοικητής την πρόσκληση και πήγε με τη συνοδεία του …στο Μοναστήρι του Γέροντα στη Λογγοβάρδα..βλέπετε, τελικά δεν είναι κακοι όλοι οι γερμανοι …αλλα ο δικος μας άρρωστος λογισμός) Ενα περίεργο πράγμα, οι περισσότεροι αξιωματικοί των κατακτητών, ήσαν …φιλέλληνες, και μιλούσαν την γλώσσα μας, (ακριβώς αυτή που οι σύγχρονοι φωστήρες μας ,προσπαθούν να …απλοποιήσουν …) Έφαγαν όλοι μαζί, μίλησαν για το μοναχισμό και για πολλά άλλα θέματα.Κι όταν άρχισε να μαλακώνει κάπως ο Γερμανός, του είπε ο πατήρ Ζερβάκος:

¨Ξέρετε, εμείς οι Ορθόδοξοι στα μοναστήρια, συνηθίζουμε, όταν έχουμε κάποιο φιλοξενούμενο, να πηγαίνουμε μέσα στην εκκλησία..και να κάνουμε μια παράκληση για την υγεία τη δική του και της οικογένειας του. Αν θέλετε, δώστε μου τα ονόματα της οικογένειας σας,που είναι στη Γερμανία, να κάνουμε μια παράκληση εδώ¨.

Έδωσε ο Γερμανός τα ονόματα, πήγαν στην εκκλησία και,πραγματικά, έκαναν την παράκληση.Ο Γερμανός βγήκε πολύ προβληματισμένος από την εκκλησία και,όταν ήταν έτοιμος να φύγει, γύρισε και είπε:

¨Θέλω να ξεπληρώσω αυτές τις περιποιήσεις, που μου κάνατε. Μπορείτε, λοιπόν, να μου ζητήσετε μια χάρη, την οποία θα σας κάνω. Αλλά η χάρη αυτή να μην είναι η αίτηση για την απελευθέρωση των κρατουμένων.Αυτοί θα εκτελεστούν. Ο,τιδήποτε άλλο μου ζητήσετε, θα το κάνω¨.

alt

¨Πριν σας ζητήσω ο,τιδήποτε¨, είπε ο πατήρ Ζερβάκος, ¨θέλω να μου δώσετε το λόγο της στρατιωτικής σας τιμής ότι θα κάνετε αυτό, που θα σας πω¨.

¨Έχετε το λόγο της στρατιωτικής μου τιμής¨,απάντησε ο Γερμανός. Του είπε τότε ο πατήρ Φιλόθεος..Θέλω να βάλετε κι εμένα ανάμεσα στους εκατόν είκοσι πέντε, και να με εκτελέσετε.. πρώτο …¨

Ο Γερμανός βρέθηκε στο δίλημμα ..Απ τη μια ήταν η φλογερή, ειλικρινής,γεμάτη κουράγιο προσωπικότητα του Γέροντα Φιλόθεου που τον είχε συναρπάσει η απλότητα και η Χάρη που ανέδιδε …Κι απ την άλλη ο λόγος της στρατιωτικής του τιμής..

¨Αναγκάστηκε¨, λοιπόν, να υπογράψει την απόλυση και των εκατόν είκοσι πέντε Παριανών..

alt

Γεροντες σαν τον π. Φιλόθεο υπάρχουν σε κάθε εποχή..

Αντιστασιακοί, εναντίον οιουδήποτε..κατακτητού θα υπάρχουν πάντα …Αθώοι.. που πληρώνουν τον λογαριασμό ,σχεδόν πάντα..Ομως εκεί στο περιθώριο,  Γέροντες, σιωπηλά και αθόρυβα προσευχόμενοι, χαριτωμένοιΘα εγγυώνται την σωτηρία μας, με τη ζωή τους έως το τέλος του Χρόνου της υπάρξεώς μας ¨σαν ανθρώπων..¨Βλέπετε όπως και να το κάνουμε οι Γερμανοί κατακτητές ή έτσι ή αλλιώς τηρούν τον λόγο τους..Εμείς;

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΣΜΑΣΕΡ ΕΙΚΟΝΕς

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: