RSS Feed

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ..

Αποτέλεσμα εικόνας για σκλαβώσει το τελευταίο σας smartphone

alt

Το βασικό μέσο πληροφόρησης του μέσου συμπολίτη μας είναι η τηλεόραση. Απ αυτήν πληροφορειται,εκπαιδευεται, ψυχαγωγείται, εκνευρίζεται, συγχίζεται, γελά και κλαίει. Ένας τέτοιος άνθρωπος,οταν του τίθεται κάποιο ερώτημα αναζητά την απάντηση προς τα έξω,κι όχι προς τα μέσα Διατρέχει δηλαδή τα πρόσωπα των άλλων, για να μαντέψει ποιάν απάντηση επιθυμούν ή περιμένουν.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σκλαβώσει το τελευταίο σας smartphone

 

 

Ο Σοπενάουερ, εγραψε πως το μόνο που μετράει σ ένα άτομο, είναι ¨αυτό που είναι¨. Ούτε τα χρήματα, ούτε τα υλικά αγαθά , ούτε η κοινωνική θέση ,ούτε η καλή φήμη μπορούν να του φέρουν ευτυχία.Τα υλικά αγαθά είναι απατηλά.Η συσσώρευση πλούτου είναι ατελείωτη και δεν προσφέρει ικανοποίηση. Όσο περισσότερα κατέχουμε, τόσο πιο πολλά θέλουμε.Ο πλούτος είναι σαν το γλυφό νερό δεν ξεδιψά.Στο τέλος,δεν κατέχουμε εμείς τα αγαθά ,αλλά μας κατέχουν εκείνα.  Η δημοσιότητα, η διασημότητα η φήμη, είναι το ίδιο εφήμερη ,όσο και τα πλούτη.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σκλαβώσει το τελευταίο σας smartphone

 

 

Οι ανησυχίες  και αγωνίες μας, έχουν προέλθει από την έγνοια μας για τη γνώμη των άλλων πρέπει να βγάλουμε αυτό το αγκάθι απ’ τη ζωή μας. Είναι τόσο δυνατή η παρόρμηση να έχουμε μια καλή εμφάνιση, ώστε για μερικούς θανατοποινίτες, ακόμη και την ώρα που βαδίζουν προς τον τόπο της εκτέλεσής τους, αυτό που κυρίως απασχολεί τη σκέψη τους, είναι το ντύσιμο και οι τελευταίες τους χειρονομίες .Η γνώμη των άλλων για μας, είναι ένα φάντασμα που μπορεί ανά πάσα στιγμή ν’ αλλάξει όψη. Οι γνώμες κρέμονται από μια κλωστή και μας υποδουλώνουν στο τι νομίζουν οι άλλοι, ή, ακόμα χειρότερα, στο τι φαίνεται να νομίζουν  γιατί ποτέ δεν μπορούμε να μάθουμε τι σκέφτονται πραγματικά.

 

 

alt

 

 

Τελικά.Μόνον αυτό που είμαστε έχει πραγματική αξία. Μια καλή συνείδηση, αξίζει περισσότερο από μια καλή φήμη. Ο μεγαλύτερος στόχος μας θα έπρεπε να είναι η καλή υγεία κι ο πνευματικός πλούτος, ο οποίος οδηγεί σε ανεξάντλητα αποθέματα ιδεών, στην ανεξαρτησία και σε μιαν ηθική ζωή. Η ψυχική μας γαλήνη πηγάζει από τη γνώση, ότι αυτό που μας αναστατώνει δεν είναι τα πράγματα,αλλά η ερμηνεία μας για τα πράγματα.Το γεγονός ότι ότι η ποιότητα της ζωής μας προσδιορίζεται από το πως ερμηνεύουμε τις εμπειρίες μας, κι όχι από τις ίδιες τις εμπειρίες,είναι ένα σημαντικό θεραπευτικό δόγμα.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σκλαβώσει το τελευταίο σας smartphone

 

 

Κεντρικό αξίωμα στη σχολή των  στωϊκών, πέρασε από τον Ζήνωνα, τον Σενέκα, τον Μάρκο Αυρήλιο, τον Σπινόζα, τον Σοπενάουερ και τον Νίτσε κι έφτασε να γίνει θεμελιώδης έννοια τόσο στην ψυχοδυναμική όσο και στη γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

 

 

alt

 

 

Στον αντίποδα έχουμε την ¨Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία¨, που έχει αρκετά στοιχεία των όσων πιο πάνω αναφέραμε, και που περιγραφει ο Γιάλομ, ομως διαφέρει ριζικά, γιατί μας δίνει λύσεις, κι όχι απλά αφορισμούς.Μιλά για  θεραπεία της ασθενούς ψυχής, για  ζωοποίηση του νεκρού νοός, για  καθαρότητα  της ακαθάρτου καρδίας, που όμως δεν επιτυγχάνονται με συμβουλές, ούτε με φάρμακα, και μεθόδους, αλλά με την ασκητική μέθοδο της Εκκλησίας, με την εγκράτεια, την αγάπη, την προσευχή και την διαφύλαξη του νου από τις προσβολές του ¨αλλοτρίου¨ δια των λογισμών. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η Ορθόδοξη Παράδοση έχει μεγάλη σημασία για την εποχή μας, γιατί είναι η μόνη που μπορεί να ελευθερώσει,και να θεραπεύσει τον άνθρωπο από το άγχος και την ανασφάλεια, που προέρχονται από τον θάνατο της ψυχής.Χαιρετε. 

Πηγες..Irvin Yalom, ¨Στον κήπο του Επίκουρου¨.O Irvin D. Yalom (1931-) καθηγητού ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ. ένας από τους σημαντικότερους, εν ζωή, εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική και συγγραφέας του εγχειρίδιου υπαρξιακής ψυχοθεραπείας («Existential Psychotherapy» 

Πως θεραπεύεται η ψυχή, Απόσπασμα από το βιβλίο: «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία» του Μητροπολιτη Ναυπάκτου Κεφάλαιο Γ’). 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: