RSS Feed

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ..ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΖΟΝΙΟ ΤΟΥ ΧΙΓΚΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για Αντόνιο Μαρτίνεθ Ρον

Ο ισπανός δημοσιογράφος, τον Αντόνιο Μαρτίνεθ Ρον ,με γλαφυρό τρόπο εξηγεί στη…γιαγιά του..τί ακριβώς εννοούμε οταν μιλούμε για Το μποζονιο του Χιγκς..

Λέει λοιπόν ο Αντόνιο στην ¨υποθετική¨ …γιαγιά του..

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγαπητή μου γιαγιά.. 

Αγαπητή μου γιαγιά..

Η Φυσική ( επιστήμη) τελικά,  δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο ακούγεται. Τους τελευταίους μήνες θα έχεις ακούσει γι’ αυτό το ¨σωματίδιο¨ που προσπαθούν να βρουν οι επιστήμονες με τα γιγαντιαία τους μηχανήματα στη Γενεύη και που έχει τεράστια σημασία, γιατί θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε σε βάθος.. πώς.. λειτουργεί το σύμπαν.( μια που μέχρι τώρα έχουμε κατανοήσει…όλα τα υπολοιπα μυστήρια αυτού του σύμπαντος…)

Ονομάζεται μποζόνιο του Χιγκς…

Αποτέλεσμα εικόνας για μποζόνιο του Χιγκς..

Οι φυσικοί του CERN ανακοίνωσαν πως τελικά.. το εντόπισαν.Θα μπορούσες να ρωτήσεις πώς είναι δυνατόν κάτι τόσο μικρό, που δεν μπορούμε καν να ανιχνεύσουμε, να έχει τόσο μεγάλη σημασία;Το ζήτημα, αγαπητή γιαγιά, πηγαίνει πίσω 13.700 εκατομμύρια χρόνια..( οι αριθμοί είναι σχετικοί, μια που δεν μπορούμε ούτε να σκεφτούμε πόσο μεγάλη περίοδος είναι αυτά τα 13 εκατομμυρια χρόνια…) Τότε δημιουργήθηκε η ύλη κι υπήρχαν απίστευτα επίπεδα ενέργειας που τα γνωρίζουμε ως.. Big Bang.Αλλά ας το παραλείψουμε αυτό το σημείο.Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν πώς γίνονται τα πράγματα και το κυριότερο πώς… μένουν μαζί.Τα πράγματα είναι κατασκευασμένα από άτομα και μέσα σ’ αυτά υπάρχουν άλλα μικρότερα σωματίδια, όπως αυτά που συνθέτουν τον πυρήνα,Τα Πρωτόνια , Τα Νετρόνια, τα Ηλεκτρόνια Κι Άλλα. Οι αναζητήσεις για νέα σωματίδια μπορούν να γίνουν στους επιταχυντές – Όπου Παράγονται Νέα Σωματίδια από αλληλεπιδράσεις υψηλής ενέργειας ή χαμηλής ενέργειας.Για το πώς μένουν μαζί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις:

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μποζόνιο του Χιγκς..

 Η Βαρύτητα,Η Ηλεκτρομαγνητική Δύναμη, Η Ισχυρή Πυρηνική Δύναμη η οποία συγκρατεί τα σωματίδια στον πυρήνα των ατόμων και Η Ασθενής Πυρηνική Δύναμη,η οποία περιγράφει ορισμένες μορφές ραδιενεργών αντιδράσεων.

alt

Ωστόσο, διερευνώντας αυτό το φαινόμενο, και προσπαθώντας να βρουν την κοινή προέλευση της ηλεκτρομαγνητικής και της ασθενούς δύναμης, οι επιστήμονες συνάντησαν ένα σημαντικό εμπόδιο:Το Φωτόνιο, Το Σωματίδιο Που Λειτουργεί Ως Φορέας Της Ηλεκτρομαγνητικής Δύναμης,δεν έχει μάζα.Αντίθετα, τα σωματίδια που μεταδίδουν την ασθενή πυρηνική δύναμη, τα μποζόνια W και Z, έχουν μάζα και μάλιστα μεγάλη. Οπότε προκύπτει νέο ερώτημα: Γιατί Τα Σωματίδια Έχουν Μάζα.Το 1964, ένας Βρετανός φυσικός, ο Πήτερ Χιγκς, προτείνει μία λύση που θα αναπτυχθεί πολύ αργότερα: το πρώτο τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη,τίποτα στο Σύμπαν δεν είχε μάζα,λέει ο Χιγκς..μέχρι που εμφανίστηκε ένα πεδίο (το πεδίο του Χιγκς), όπου ορισμένα σωματίδια όπως το φωτόνιο.μπορούν να κινούνται χωρίς να συναντούν αντίσταση,γι’ αυτό και δεν έχουν μάζα… Αλλα σωματίδια, όπως το πρωτόνιο και το ηλεκτρόνιο, κολυμπούν με δυσκολία μέσα στο πεδίο.Και όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση που συναντούν, τόσο μεγαλύτερη η μάζα τους.Και το μποζόνιο του Χιγκς είναι το σωματίδιο που αντιστοιχεί στο πεδίο του Χιγκς, το οποίο προσδίδει μάζα στην ύλη.Για να το καταλάβεις καλύτερα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα που δίνουν και οι επιστήμονες στο CERN.

alt

Ας φανταστούμε ένα δωμάτιο γεμάτο.. γιαγιάδες. Καθεμία απ’ αυτές θα συνθέτει κι ένα.. μποζόνιο, κι όλες μαζί θα συνθέτουν το.. πεδίο του Χιγκς.Τότε μπαίνει μέσα κάποιος διάσημος αστέρας της τηλεοράσεως.. προκαλείται αναστάτωση γύρω από το άτομό του (θα μαζευτούν όλες γύρω του), οπότε θα έχει δυσκολία να προχωρήσει περισσότερο μέσα στο δωμάτιο..Σ αυτήν την περίπτωση Ο Διάσημος Θα Είναι.. Το Σωματίδιο.. και το πεδίο του Χιγκς θα είναι ….οι γιαγιάδες, που θα έχουν αποκτήσει μάζα. ….Για να το καταλάβεις καλύτερα, θα μιλήσουμε για το Καθιερωμένο Μοντέλο Φυσικής, μία εξίσωση με πολλές μεταβλητές που περιγράφουν τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά όλων των στοιχειωδών σωματιδίων. Το μοντέλο περιγράφει πώς λειτουργούν οι τρεις από τις τέσσερις φυσικές δυνάμεις:

   Η Ηλεκτρομαγνητική Δύναμη,  Η Ισχυρή Πυρηνική Δύναμη Κι Η Ασθενής Πυρηνική Δύναμη.

Στην αρχική τους μορφή οι εξισώσεις του μοντέλου λειτουργούσαν μόνο αν η μάζα απουσίαζε από όλα τα στοιχειώδη σωματίδια.Πρόσεξε, όμως, γιαγιά το «H». Είναι το μποζόνιο του Χιγκς, το τελευταίο από τα στοιχειώδη σωματίδια του Μοντέλου, του οποίου η ύπαρξη αποδεικνύεται πειραματικά.Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποδειχθεί;Γιατί εμφανίζεται μόνο σε ακραίες θερμοκρασίες… Γιατί εμφανίζεται πολύ σπάνια στις συγκρούσεις πρωτονίων μέσα στον επιταχυντή,Επομένως Οι Ερευνητές πρέπει να εξετάζουν τρισεκατομμύρια συμβάντα για να δουν έστω και ένα μικρό ίχνος του και γιατί είναι τόσο βραχύβιο ώστε διασπάται πριν φτάσει καν στους ανιχνευτές του επιταχυντή.

Τώρα, όμως, λένε ότι το εντόπισαν. Για να δούμε…Με αγάπη, Αντόνιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αντόνιο Μαρτίνεθ Ρον

Αυτά έγραψε στη γιαγιά του ο Αντόνιο, και νομίζω οτι αφορούσαν κι όλους εμάς..Τώρα πόσο πολύ ενδιαφέρουν τον νεοέλληνα τα τεκταινόμενα στη Γενεύη; Πολυ φοβάμαι οτι αν τον ρωτούσαμε, θα πέρναμε σαν απάντηση ενα ειρωνικό υπομειδίαμα, ή ένα κτύπημα οίκτου στην πλάτη, κι ίσως κάποιο σχόλιο για την ζέστη και τα επακόλουθά της..Απ την άλλη, αν ήταν.. η ώρα, θα τον βλέπαμε να βυθίζεται στην μαλακή πολυθρόνα του, για ναπολαύσει τους έρωτες και τα κατορθώματα του…Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, που μαζί με την Αίσέ, την Σιλα,  και Κύριος οίδε ποιές άλλες γλυκανάλατες χανούμισσες του σερβίρει το ιθαγενές τηλεοπτικό δίκτυο, εκτός φυσικά απ τα κρατικά κανάλια, που προς τιμήν τους δεν έχουν…εξισλαμισθεί..( ακόμα;).

alt

Θα συνιστούσα να διαβάσετε προσεκτικά το καυστικό σχόλιο του φίλου Αντώνη Παπαγιαννη, για την…επέλαση του Σουλεϊμάν ΚΑΙ λοιπών ,στα ελληνικά δρώμενα.. 

http://antonispapagiannis.blogspot.gr/

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Παράθεμα: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ..ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΖΟΝΙΟ ΤΟΥ ΧΙΓΚΣ.. | Oxtapus *blueAction

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: