RSS Feed

ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ..ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ..ΚΙ ΑΡΠΑΧΤΗΚΑΜΕ ΑΠ ΤΑ…¨ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ¨

alt

alt

Μέχρι τις αρχές του ’60 οι ¨ουσίες¨ που μονοπωλούσαν τη ζήτηση για την αγχολυτική και υπνωτική τους δράση ήταν τα περιβόητα βαρβιτουρικάΤα βαρβιτουρικά είναι φάρμακα τα οποία ¨καταστέλλουν¨ το νευρικό σύστημα, μέσω της ενίσχυσης της δράσης των υποδοχέων GABA, οι οποίοι έχουν ανασταλτική δράση. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν κατά κόρον ωςαγχολυτικά και για την πρόκληση ύπνου ή αναισθησίας.Τα βαρβιτουρικά σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τις βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες έχουν..λιγότερες παρενέργειες.

alt

Τα βαρβιτουρικα..είχαν προβληματα, λόγω της εξάρτησης που προκαλούσαν, της ανοχής (που απαιτούσε αυξανόμενες δόσεις για να επιδράσει) και …της θανατηφόρας δράσης τους, σε πιθανη υπερδοσολογια

( σωρεία αυτοκτονιων, με χρηση βαρβιτουρικων..).

Εξάλλου, πέρα από τις σημαντικές ιατρικές τους χρήσεις στην αναισθησιολογία ή ως αντιεπιληπτικά, χρησιμοποιούνταν ..στηθανατική ποινή με «θανατηφόρα ένεση» και στην ευθανασία των ζώων ( οπου χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα).

Ο χημικός Leo Sternbach κατάφερε να ενώσει έναν δακτύλιο βενζολίου με έναν δακτύλιο διαζεπίνης και να φτιάξει την πρώτη βενζο-διαζεπίνη με το εμπορικό όνομα Librium και πολύ σύντομα τη διαζεπάμη, δηλαδή το θρυλικό Βάλιουμ, 

( που εκανε παμπλουτη την F. Hoffmann-La Roche AG..  Sτην Ελλάδα ηπροσφατη εμπορικη ονομασια του  είναι (το επίσης θρυλικό) Στεντόν.

alt

Για την ιστορία: το 1977 οι βενζοδιαζεπίνες ήταν παγκοσμίως το περισσότερο συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Ο τρόπος δράσης τους είναι να ¨εφιπευουν¨ στους GABA εγκεφαλικούς υποδοχείς..που είναι το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (κύριας ανασταλτικής ουσίας του κεντρικού νευρικού συστήματος των θηλαστικών)Και να.. επιβραδύνουν.. τη μετάδοση της ¨νευρικης πληροφορίας¨ σε νευρικά δίκτυα διαφορων περιοχων του εγκεφάλου.. και επομένως να επιβραδυνουν, χαλαρωνουν, ηρεμουν..Τις Εγκεφαλικες Λειτουργιες.

Ως εκ του αποτελεσματος  τούτου, ιατρικά χρησιμοποιούνται ως

Αγχολυτικά, Υπνωτικά, Μυοχαλαρωτικά, Αντιεπιληπτικά..Στην ¨Ιατρική Μέθη¨ Για Τη Διενέργεια μικρο- Επεμβάσεων, Στο Στερητικό Σύνδρομο Από Αλκοόλ και σε διάφορες άλλες, πιο ειδικές καταστάσεις.

alt

Η νέα βενζο-διαζεπίνη..που πήρε τα σκήπτρα στις πωλήσεις, η αλπρα-ζολάμη, με το εμπορικό όνομα Χάναxκυκλοφόρησε το 1981 …και τα σαρωσε όλα..   Το ασχημο..Με τα ηρεμιστικά, είναι ότι  έχουμε τόσο σωματική όσο και ψυχολογική εξάρτηση.Σωματική Εξάρτηση είναι η κατάσταση οπου αναπτύσσεται ¨ανοχή¨

(μετά τη μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου), δηλαδή χρειαζόμαστε ολοένα και αυξανόμενες δόσεις για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, και ταυτόχρονα εμφανίζουμεσυμπτώματα ¨στέρησης¨ σε πιθανή απότομη διακοπή του.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι

Απλή Ευερεθιστότητα, Νευρικότητα, Αϋπνία, Ναυτία, Άγχος, Ίλιγγος Και Κατάθλιψη, αναφέροντας τα λιγότερο σοβαρά.Σε περιπτώσεις έντονης σωματικής εξάρτησης μετά τη χρήση του φαρμάκου για μεγάλο διάστημα και σε μεγάλες δόσεις, η απότομη διακοπή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πολύ σοβαρά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις με σπασμούς, επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς.

Γι’ αυτό η διακοπή των ηρεμιστικών απαιτει..ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο απεξάρτησης με σταδιακή μείωση του φαρμάκου.Καμιά φορά, και σε σοβαρές εξαρτήσεις, είναι απαραίτητη η ενδονοσοκομειακή νοσηλεία του χρήστη.

Σε ό,τι αφορά την ψυχολογική εξάρτηση, αναφερόμαστε στην κατάσταση στην οποία το φάρμακο θεωρείται πανάκεια για τον άρρωστο, ο οποίος το χρησιμοποιεί ακόμη και σε περιπτώσεις μειωμένου άγχους ή συχνά για να προλάβει το άγχος, με αποτέλεσμα τη σοβαρή κατάχρηση του φαρμάκου.

Σοβαρό, επίσης, είναι το θέμα της χρήσης αυτών των φαρμάκων για την καταπολέμηση της …αϋπνίας.

 

 

 

Η αϋπνία αποτελεί σύμπτωμα διαφόρων ψυχικών διαταραχών, ανάμεσα στις οποίες η κατάθλιψη, καθώς και οι αγχώδεις διαταραχές.Αν αντιμετωπιστεί η ΥΦΕΡΠΟΥΣΑ..υποκείμενη νόσος

(συνήθως με αντικαταθλιπτικά), τότε η αϋπνία βελτιώνεται σημαντικά.Αν, αντίθετα, η αϋπνία αντιμετωπιστεί ..μόνο με ηρεμιστικά, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσει η ¨αρχιτεκτονική¨ του ύπνου και με μεγάλη δυσκολία να καταφέρει να ξανακοιμηθεί ο άρρωστος χωρίς τη χρήση ηρεμιστικών.

Επηρεάζεται η μνήμη και η ικανότητα της κρίσης και του αυτοελέγχου, με αποτέλεσμα την κατάχρηση έως και τη λήψη υπερβολικών δόσεων ή συνδυασμού με άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά.

alt

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος τραυματίζεται, κατ’ ουσίαν,από τη μακροχρόνια λήψη του Χαnαx..Αφενός, χειροτερεύουν τα συμπτώματα για τα οποία αρχικά χορηγήθηκε, με κίνδυνο παράδοξων αντιδράσεων, όπως ανησυχία, ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, παραισθήσεις, μανία, εφιάλτες, ψευδαισθήσεις, ψυχωσικές διαταραχές, ανάρμοστη συμπεριφορά κ.ά.

Αφετέρου, επηρεάζεται η μνήμη και η ικανότητα της κρίσης και του αυτοελέγχου, με αποτέλεσμα την κατάχρηση έως και τη λήψη υπερβολικών δόσεων ή συνδυασμού με άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά.

Από το 2010 ο αριθμός των θανάτων, χωρίς πρόθεση, από τη χρήση ηρεμιστικών χαπιών έχει ξεπεράσει στον δυτικό κόσμο τους θανάτους από ουσίες, όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη.

alt

Αξίζει να σας θυμίσω εδώ, για παράδειγμα, τους διάσημους θανάτους της Έιμι Γουάινχαουζ το ’11, στο αίμα της οποιας βρέθηκαν ποσότητες, αλλά όχι υπερβολικές δόσεις,βενζοδιαζεπινών.Εξάλλου, το Χαnαx είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των χρηστών οπιούχων ναρκωτικών.Τέλος, υπάρχουν έγκριτες μελέτες, δημοσιευμένες στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση το 2014 και το 2012, που συνδέουν το Χαnαx με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο Aλτσχάιμερ, αυξημένη θνητότητα και καρκίνο.

alt

Πρόκειται, επομένως, για ένα δυνητικά ωφέλιμο φάρμακο στην άμεση ανακούφιση των οδυνηρών συμπτωμάτων του άγχους, εντός πολύ αυστηρού πρωτόκολλου  συνταγογράφησης,και την ίδια στιγμή για μια επικίνδυνη ουσία έξω από αυτό το πλαίσιο.Ειπαμε..τα φαρμακα ( ολα τα φαρμακα) ειναι πολυτιμα..οπως και χρησιμα σε εναν επιστημονα με ¨εμπειρια¨στη χρηση τους..διαφορετικα ειναι δολοφονικα εργαλεια…

Χαιρετε..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

 1. Ο εμπειρος, κλινικος ψυχιατρος, είναι ισως ο μονος κατάλληλα καταρτισμένος ώστε να διαγνωσει αρχικα, να καθοδηγησει στην συνεχεια, να χορηγησει την σωστη αγωγη, κι αν αυτό είναι εφικτο να θεραπευσει , άτομα που αντιμετωπίζουν ήπιες ή σοβαρές διαταραχές, άγχους ,κρίσεων πανικού , διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια.
  Να ξεκαθαρισουμε απ την αρχη ότι αλλο ψυχίατρος , αλλο ψυχολόγος, ή ψυχα-αναλυτης…
  Κατ αρχην ξεκιναμε απ τον ψυχιατρο, που είναι αυτός που θα μας δωσει αγωγη, ή θα μας παραπεμψει στον ψυχολογο, ή τον αναλυτη.
  Ο Ψυχίατρος Είναι Γιατρός Ενώ Ο Ψυχολόγος Όχι.
  Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
  Ότι ο ψυχίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή ενώ ο ψυχολόγος όχι.
  Ο ψυχίατρος συνήθως εστιάζει στη διάγνωση μιας ψυχικής διαταραχής και στην αντιμετώπιση αυτής με φάρμακα ή άλλου είδους ιατρικές παρεμβάσεις.
  Ο ψυχολόγος χρησιμοποιεί μεν τα ίδια διαγνωστικά κριτήρια με τον ψυχίατρο, όμως η θεραπευτική του προσέγγιση περιλαμβάνει κάποια μορφή ψυχοθεραπείας.
  Ο ψυχολόγος έχει επίσης τη δυνατότητα να χορηγήσει διαγνωστικά τεστ (π.χ. τεστ προσωπικότητας).
  Συνήθως οι ψυχίατροι αναλαμβάνουν πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, ενώ οι ψυχολόγοι αναλαμβάνουν τη θεραπεία ατόμων με πιο ήπιες διαταραχές (π.χ. διαταραχές της διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές).
  Το αν θέλει κάποιος να πάρει φάρμακα, είναι ένα βασικό κριτήριο που θα καθοδηγήσει την επιλογή ψυχιάτρου ή ψυχολόγου.
  Το αν πρέπει να πάρει φάρμακα είναι μια απόφαση που θα λάβει ο ψυχίατρος.
  Ο ψυχίατρος μπορεί να συνδυάζει την ιδιότητα του γιάτρου με αυτή του ψυχοθεραπευτή, οπότε είναι σε θέση να παράσχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Από την άλλη, ένα άτομο μπορεί να απευθυνθεί ταυτόχρονα σε ψυχίατρο και σε ψυχολόγο, με τους δύο επαγγελματίες να συνεργάζονται στο πλαίσιο του θεραπευτικού σχήματος.
  Συνοπτικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ψυχίατρος εστιάζει κατά κύριο λόγο σε χημικές ανισορροπίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ ο ψυχολόγος εστιάζει στις σκέψεις, τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα
  και γενικότερα τα επίπεδα ευεξίας του ασθενούς.

  Πηγή: Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ψυχολόγων και Αναλυτών, webmd.com

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: