RSS Feed

ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ…ΦΑΤΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ..

Η βραδυνή έξοδος για τον Ελληνα, είναι κάτι το δεδομένο,τι ισχνες αγελάδες και πράσινα άλογα μου λέτε τώρα… Τα διάφορα ψητοπωλεία…οβελιστήρια ( υπάρχουν και τέτοια, κι όχι μόνο στη Βάρη) σουβλατζίδικα, αλλά κι οι…παστερίες, τα κινέζικα, κι ένα σωρό άλλα καταστήματα φαγητού..είναι πάντα γεμάτα, παρόλο τον υψηλό ΦΠΑ..τα λιγα χρηματα, κι αλλα τετοια..

Κι όλα καλά, κάτσαμε παραγγείλαμε ..της ώρας, για νάμαστε σίγουροι, κι αρχίσαμε να μασουλάμε…φρυγανισμένο ψωμί με…λάδι και ρίγανη…

( τα ακρυλαμίδια που λέγαμε..), λίγο κρασάκι, καμμιά σαλάτα, τα τηγανητά τυροπιτάκια, το λαχταριστό λουκάνικο

( και μην τρώς λαίμαργα Κωστακη, θα χορτάσεις και δεν θα φας μετά την… μπριζόλα σου…) Και νά ύστερα απο 45 λεπτά της ώρας, κι ενώ ήδη χωνεύαμε τα…πρώτα ήρθαν τα…κρέατα..

Οντως απίθανα τα παϊδάκια, αλλά και το ψητό κοτόπουλο, και η χοιρινή, όνειρο, κι η μοσχαρίσια,κι αυτά τα μπιφτέκια άλλο πράμα..Για να δούμε όμως τί κινδύνους διατρέχουμε απ τα διάφορα ψητα κρέατα , που διαλέγουμε κι απολαμβάνουμε σε ακριβά και μη εστιατόρια της πόλης μας…

Τα τελευταία  χρόνια, τα κρούσματα ασθενειών που συνδέονται με το κρέας γενικώς, έχουν μειωθεί. Παρ όλα αυτά…υπάρχουν και βασιλεύουν..άλλο που δεν παίρνουμε ειδηση τι ακριβως τρωμε..Ας πούμε το κοτόπουλο, που αποτελεί παντα μια απλή, εύκολη, νόστιμη και φτηνή λύση για φαγητο…κι όμως ενέχει..

Υψηλότατο κίνδυνο μολύνσεων..Οπως και να το μαγειρέψουμε..στο φούρνο ή στη σχάρα, στήθος η μπούτι, το κοτόπουλο είναι πρώτο..στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα κρέατα. Η  Σαλμονέλα,( Η σαλμονέλα  είναι ένα γένος παθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηριδίων  (εξαιρέσεις τα μη κινητά Salmonella Gallinarum και Salmonella Pullorum), που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στα έντερα και το στομάχι.

Οι δύο κυριότερες κατηγορίες σαλμονέλας είναι η τυφική και η μη τυφική σαλμονέλλωση. Προκαλείται, όταν το μικρόβιό της διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με στοιχεία- να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα.

Η ασθένεια αυτή, προέρχεται συνήθως από το νερό,το χώμα, τα έντομα,τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών,τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέαταπουλερικά και θαλασσινά.) και Το Clostridium Perfringens.To κρέας του κοτόπουλου αν δεν ψηθεί καλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημια, το ίδιο και τα υπολείμματά του στους.. πάγκους της κουζίνας και τα μαχαιροπήρουνα.

Τα κάθε είδους μπιφτέκια, κεμπάπ, κιμαδες, γιαουρτουλού, και λοιπά κυρίως…εδέσματα της γείτονος, νόστιμα μεν, αλλά θανατερά δε, αποτελούν Υψηλότατο κίνδυνο μολύνσεων..με το βακτηριδιο Escherichia coli (συντομογραφία E. coli) είναι ένα αρνητικό κατά Gram, ραβδοειδούς σχήματος κολοβακτήριο(Enterobacteriaceae). Συνήθως τα στελέχη αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου,όντας αβλαβή και μπορούν να ωφελήσουν τους ξενιστέςτους παράγοντας βιταμίνη Κ2, και εμποδίζοντας την εγκατάσταση άλλων παθογόνων βακτηρίων μέσα στο έντερο. Απαντώνται συχνά στα κόπρανα των ζώων και των ανθρώπων. Τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή, αλλά το O157:H7 παράγει πολύ την ισχυρή τοξίνη verotoxin (VT)που μοιάζει με τη Shiga και καταστρέφει το έντερο. Αυτή η τοξίνη είναι εφάμιλη των παραγώγων…του Shigella dysenteriae και προκαλεί αιμορραγική κολίτιδα στο ξενιστή. Επίσης, όταν βρεθεί σε διπλανά όργανα όπως την ουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη. Το βακτήριο δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και πεθαίνει όταν ζεσταίνεται στους 70 °Cγια αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να επιβιώσει στο ψυγείο για αρκετές μέρες υπό κάποιες συνθήκες.) να πρωταγωνισθεί, και να οδηγεί σε ένα υψηλό ποσοστό νοσήσεων εξ αιτίας ποικίλων μολύνσεων…

Ο κιμάς βοδινού κρέατος σχετίζεται και με ασθένειες που αποδυναμώνουν τα αντιβιοτικά που καταπολεμούν τη σαλμονέλα.Στελέχη των βακτηρίων E. coli και της σαλμονέλας..μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους, σε νοσηλεία,σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο.Για να δούμε και την πρώτη μας επιλογή οταν τρώμε έξω…

τη Μοσχαρίσια μπριζόλα, η οποία ενεχει… Υψηλό κίνδυνο μολύνσεων..Ετσι λοιπόν ..Σχεδόν οι μισές δηλητηριάσεις που σχετίζονται με τις μπριζόλες, προκαλούνται από το βακτηριδιο E. Coli. και με το Clostridium perfringens, που συνδέεται με την εσφαλμένη θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα.

 Το βακτηριδιο της σαλμονέλας ευθύνεται επίσης,για σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση μοσχαρίσιας μπριζόλας.Άλλα βοδινά προϊόντα που έχουν μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης κάποιας ασθένειας, είναι το βοδινό stroganoff,

αλλά και το ψιλοκομμένο μαγειρεμένο βοδινό. Η Γαλοπούλα τώρα, που δεν συνηθίζεται να τρώγεται έξω,αλλα στο σπίτι, αποτελεί επίσης.. Υψηλό κίνδυνο..Όπως και με το κοτόπουλο, οι ασθένειες που σχετίζονται με τη γαλοπούλα συνδέονται με το Clostridium perfringens και τη σαλμονέλα. Το Clostridium perfringens , οπως ηδη είπαμε..ευδοκιμεί σε μαγειρεμένα φαγητά που μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα.

Το Βοδινό ή χοιρινό κρέας στα κάρβουνα, αποτελεί.. Μεσαίο-υψηλό κίνδυνοη μεγάλη διάρκεια ψησίματος που απαιτεί το μαγείρεμα στα κάρβουνα όντως.. προφυλάσσει από κινδύνους που προκαλούν τα βακτηριδια, αλλά πολλές φορές, ιδίως όταν ¨πέσουν¨τα κάρβουνα..η χαμηλή θερμοκρασία ψησίματος, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω κινδύνους.Το μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας στα κάρβουνα επιτρέπει την ανάπτυξη σταφυλόκοκκου και του βακτηρίου Clostridium perfringens. το 40% περίπου των ασθενειών που σχετίζονται με το ψήσιμο στα κάρβουνα, συμβαίνει σε εστιατόρια, όπου η διατήρηση των τροφίμων σε ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Όταν τα εστιατόρια μαγειρεύουν για παράδειγμα, μεγάλες ποσότητες φαγητού στα κάρβουνα και το αφήνουν στη συνέχεια για πολλές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου,

δημιουργούν ένα εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων όπως ο σταφυλόκοκκος και το Clostridium perfringens.Για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο στο μαγείρεμα όσο και στη συντήρηση των κρεάτων.Τωρα όταν τρωμε εξω..ο Θεος βοηθος.

Χαιρετε..

Υ.Γ. Ειπαμε..οταν σ ένα εστιατοριο..διαφημίζεται η καθαριοτης,τα αγνα υλικα..και το ελαιολαδο..καλυτερα να πηγαινετε στο διπλανο…

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Μου γραφει ο Γιαννης…Μην εισαι τερατολογος…Που τα βρηκες τοσα μικροβια…Ποσους που αρρωστησαν γνωριζεις..και τελικα εγω που τρωω τρεις φορες τη βδομαδα εξω….δεν αρρωστησα ποτε , τοσα χρονια…
    Του απαντω απλα και σχεδον μονολεκτικα…Ουτε το λαχειο κερδισες ποτε…Αυτό δε σημαινει πως τα μικρόβια δε σε…περιμενουν…( κι ευχομαι να σου…κατσει το λαχειο)

    Απάντηση
  2. Reblogged στις true love και σχολίασε

    Μου γραφει ο Γιαννης…Μην εισαι τερατολογος…Που τα βρηκες τοσα μικροβια…Ποσους που αρρωστησαν γνωριζεις..και τελικα εγω που τρωω τρεις φορες τη βδομαδα εξω….δεν αρρωστησα ποτε , τοσα χρονια…
    Του απαντω απλα και σχεδον μονολεκτικα…Ουτε το λαχειο κερδισες ποτε…Αυτό δε σημαινει πως τα μικρόβια δε σε…περιμενουν…( κι ευχομαι να σου…κατσει το λαχειο)

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: