RSS Feed

ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ…ΤΟ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ; ΣΑΜΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ενδοθηλιο

 

Αν σας ρωτούσαν,ποιο όργανο στο σωμα σας έχει έκταση όσο 6 γηπεδα τένις τί θα απαντουσατε;Ισως οι περισσότεροι θα διαλέγατε το δέρμα.     

 

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ω-3 λιπαρά οξέα.

 Κι όμως,Το ενδοθηλιο συνιστά το μεγαλύτερο, στο σύνολό του, όργανο του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από στρώμα πεπλατυσμένων, κυττάρων, διατεταγμένων σε μια συνεχή στιβάδα που επικαλύπτει εσωτερικά όλα μας τα αγγεία .

 

7ba96-walking

 

Σε ένα άτομο 70 κιλών, έχει επιφάνεια όσο 6 γήπεδα τένις, το δε βάρος του, ανέρχεται σε 1800 γραμμάρια ,και το αποτελούν μερικά απο τα 60 συνολικά  τρισεκατομμύρια κύτταρα. Το 1980 ,διαπιστωθηκε απο τους  Zawadzki -Furchgott ,ότι   το αγγειακό ενδοθήλιο, είναι ένα καθοριστικής σημασίας για τον οργανισμό ,αυτοδύναμο ενδοκρινικό όργανο, με σημαντικό, ενεργό ρόλο, στην ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία .

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ενδοθηλιο

 

Η ρύθμιση του ¨αγγειακού τόνου¨.Είναι η σημαντικότερη από τις λειτουργίες του ενδοθηλίου, αλλά  και ο Έλεγχος της αιμόστασης Έλεγχος φλεγμονής Ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας , και παραλληλα μεταφορά λιπιδιων, πρωτεΐνων, ινσουλίνης, ανοσοσφαιρινων.λειτουργίας κατεχολαμινών, σεροτονίνης και αγγειοτενσίνης Ι.

Η ενδοθηλίνη-1.είναι το ισχυρότερο αγγειοσυσπαστικό πεπτίδιο του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ενδοθηλιο

 

Η θρομβοξάνη παράγεται στα λεία μυϊκά κύτταρα και στα αιμοπετάλια.Προκαλεί άμεση αγγειοσύσπαση αλλά και έμμεση μέσω αύξησης του οξειδωτικού stress .Η αγγειοτενσίνη-ΙΙ..είναι προϊόν της διέγερσης του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης και επιδρά στα λεία μυϊκά κύτταρα των αγγείων Δυσλειτουργία του ενδοθηλίου ειναι η παθολογικά τροποποιημένη ενδοθηλιακή λειτουργία, αποτέλεσμα επιβαρύνσεων μεταβολικών, δυσλιπιδαιμίας, καπνισματος, υπέρτασης ή φλεγμονώδους ενεργοποίησης του.

 

 

 

Οι κυριότερες παθολογικές καταστάσεις που συνδυάζονται με δυσλειτουργία του ενδοθηλίου είναι οι εξής:Διαβήτης.Κάπνισμα .Καθιστική Ζωή.Εμμηνό-παυση.ηλικία.επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό.και  υπερ-ομοκυστεϊ-ναιμία.Υπερταση.Υπερλιπιδαιμία.Στεφανιαία νόσος. Καρδιακή ανεπαρκεια.

Η διατήρηση φυσιολογικής της ενδοθηλιακής λειτουργίας ή η βελτίωση της στους ασθενείς, καθώς και στα άτομα εκείνα που παρουσιάζουν τους ανω-τέρω παράγοντες κινδύνου αποτελεί μείζονα στόχο για την αποτροπή της εξέλιξης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αναστολείς ΜΕΑ.Στατίνες .Οιστρογόνα.Φυλλικό οξύ.Ω-3 λιπαρά οξέα.Αναστολείς της έκκρισης κυτοκινών. Ανταγωνιστές κυτοκινών

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ω-3 λιπαρά οξέα.

Εννοειται οτι η πρόληψη ειναι και εδώ εκ των ουκ άνευ.Απο την παιδική ηλικία, εφ οσον έχουμε την γνωση, τη θέληση, και την ευχέρεια, χορηγούμε τα Ω3 λιπαρα οξέα μακράς αλυσσίδας,που προετοιμάζουν κατα τον καλύτερο τροπο το ενδοθήλιο για την τριτη ηλικία.Μετα μια ορθολογιστικά τροπο-ποιημένη διατροφή, με σωστή άσκηση, και αποφυγή καπνισματος, διατηρεί ένα ανεκτό επίπεδο υγείας για πολλά χρόνια.

Χαιρετε

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Παράθεμα: ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ…ΤΟ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ; ΣΑΜΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ.. | Kosmaser's Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: