RSS Feed

Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ…ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ..

Αποτέλεσμα εικόνας για Τί Άλλου Είδους Ακτινοβολίες Υπάρχουν,

Η Ζωγραφούλα ( τί όμορφο όνομα, κι άλλο τόσο όμορφη η…κάτοχός του..) πλήν θορυβημένη υπέρμετρα..Πήγε στον ενδοκρινολόγο, που της είπε να αποφεύγει,πλήν των άλλων ,τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα τηλέφωνα,να βγάζει απ την πρίζα το ρούτερ του ευρυζωνικού διαδικτύου στο σπίτι της, και γενικά να αποφεύγει κάθε είδους ακτινοβολία..

Με ρωτά: Τί Άλλου Είδους Ακτινοβολίες Υπάρχουν, Απ Τις Οποίες Μπορεί Να Κινδυνεύει Ο Ευαίσθητος Θυρεοειδής Μου;           

Η ακτινοβολία , Ζωγραφούλα μου,είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στην ενέργεια που μπορεί να ταξιδέψει.. μέσω του περιβάλλοντος.Εκτός απ τις ακτινοβολίες που σου υπογράμμισε ο γιατρός σου, υπάρχουν και κάποιες άλλες, που σίγουρα σου είπε, όταν για παράδειγμα σου υπέδειξε να κάνεις έναν υπέρηχο του θυρεοειδούς, αλλά και μια ακτινογραφία θώρακα…

Αποτέλεσμα εικόνας για υπέρηχο του θυρεοειδούς, αλλά και μια ακτινογραφία θώρακα...

Γι αυτές τις ακτινοβολίες δυό λόγια γενικά, πληροφοριακά και μόνο…                    Οι ακτινογραφίες (ιατρική ακτινοβολία) είναι ένα είδος ακτινοβολίας που μπορεί να περάσει μέσα από το ανθρώπινο σώμα. Άλλου είδους ακτινοβολίες που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή είναι  

Το Ορατό Φως, Το Υπεριώδες Φως, Τα Μικροκύματα,              

 ( όπως ο εξυπηρετικότατος φούρνος μικροκυμμάτων που έχεις στο γραφείο σου..)

Τα Ραδιοκύματα Και Η Ακτινοβολία του Περιβάλλοντος.

Αυτή η ακτινοβολία του περιβάλλοντος προέρχεται από τον ήλιο, το έδαφος, τα κτίρια, τα τρόφιμα, το νερό, τον αέρα που αναπνέουμε, ακόμα και από το σώμα μας. Η φυσική ή περιβαλλοντική ακτινοβολία, μας περιβάλλει καθημερινά. Η ακτινοβολία έχει δύο, πολύ διαφορετικές χρήσεις στην ιατρική.                      

 Την Αγωγή μέσω Ακτινοβολίας ..( ακτινοθεραπεία σε περιπτωσεις κακοηθειων..)όπου χρησιμοποιούνται υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας για να εξολοθρευτούν καρκινικα κύτταρα,( μακριά απο σένα) π.χ. του καρκίνου του μαστού ή του προστάτη.

 Και φυσικά έχουμε και την Ιατρική Απεικόνιση που  δίνει χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας,ενώ ταυτόχρονα παρέχει πολύτιμες πληροφορίεςγια την υγεία με σημαντικό ρόλο στη διάγνωσηΟι τύποι ∆ιαδικασιών Ιατρικής Απεικόνισης είναι..

Αποτέλεσμα εικόνας για υπέρηχο του θυρεοειδούς, αλλά και μια ακτινογραφία θώρακα...

Οι ακτινογραφίες … η πιο κοινή διαδικασία που Χρησιμοποιείται, για να δούμε, για παράδειγμα, σπασμένα κόκκαλα, το στήθος ή τα δόντια. Οι διαδικασίες αυτές χρησιμοποιούν πολύ μικρές ποσότητες ακτινοβολίας.   

Επανάσταση πριν απο χρόνια υπήρξε..η CT (Αξονική Τομογραφία)

Αποτέλεσμα εικόνας για CT (Αξονική Τομογραφία)

που είναι μια πολύπλοκη διαδικασία ,και χρησιμοποιεί ακτινοβολία για την απεικόνισητου εσωτερικού του σώματός σας.Οι αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούν υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας από τις κοινές ακτινογραφίες. Στην ίδια κατηγορία έχουμε και την Ακτινοσκόπηση και ΑγγειογραφίαΠρόκειται για μια σειρά ακτινογραφιών που απεικονίζουν το εσωτερικό του σώματός σε πραγματικό χρόνο. Το ποσό της ακτινοβολίας στις διαδικασίες αυτές είναι συχνά το ίδιο με της Αξονικής Τομογραφίας.

Η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) ..

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) ..

δεν χρησιμοποιεί ¨ιατρικές ακτινοβολίες¨Ομως  δεν είναι κατάλληλη για όλες τις καταστάσεις.Tο Υπερηχογράφημα , επίσης δεν χρησιμοποιεί ιατρικές ακτινοβολίες. Και  δεν είναι κατάλληλο για όλες τις καταστάσεις.

Η Πυρηνική Ιατρική χρησιμοποιεί ένα ραδιενεργό υλικό(γίνεται με ένεση, κατάποση ή εισπνοή) για τις διαδικασίες. Η ποσότητα  ραδιενεργού  υλικού στο σώμα πέφτει γρήγορα σε διάστημα μερικών ημερών. Το συνολικό ποσό της ακτινοβολίας είναι παρόμοιο με αυτό της ακτινοσκόπησης ή των διαδικασιών Αξονικής Τομογραφίας.

Η  Οστική Πυκνότητα.. για τις μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες..

ονομάζεται και  DEXA (DualEnergyXray AbsorptiometryΜέτρηση Απορρόφησης Ακτίνων Χ Διπλής Ενέργειας) ή BMD (Bone Mineral Density – Εξέταση Οστικής Πυκνότητας)και χρησιμοποιεί πολύ χαμηλές δόσεις ακτίνων Χ για τη μέτρηση της πυκνότητας των οστών.

Αποτέλεσμα εικόνας για DEXA (Dual-Energy X-ray Absorptiometry -

Και τώρα το ερώτημα..

Σε τι Διαφέρουν τα Υπερηχογραφήματα από τη Μαγνητική Τομογραφία (MRI);Οι εξετάσεις αυτές δεν χρειάζονται ακτινοβολία για να μας δώσουν εσωτερικές εικόνες του σώματος. Τα υπερηχογραφήματα χρησιμοποιούν  ηχητικά κύματα και το MRI χρησιμοποιεί  μαγνητικά πεδία. Ωστόσο, και οι δύο αυτές τεχνολογίες έχουν περιορισμένες δυνατότητες, και επομένως μπορεί να απαιτούνται άλλες απεικονιστικές μέθοδοι.Η πιθανότητα κινδύνου από τις εξετάσεις ιατρικής απεικόνισης είναι μικρή, και αντισταθμίζεται κατά πολύ από τα οφέλη της επακριβούς διάγνωσης, εντοπισμού και θεραπείας της πάθησης.

Είναι  ασφαλείς είναι οι ακτίνες Χ;

Αποτέλεσμα εικόνας για οι ακτίνες Χ;

Οι δόσεις της ακτινοβολίας ,που παρέχεται σε διαγνωστικές εξετάσεις είναι γενικά πολύ μικρές και σπανίως προκαλούν επιβλαβείς συνέπειες, όπως δερματικά εγκαύματα. Η αύξηση του κινδύνου καρκίνου από παρατεταμένες ή πολλαπλές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής, του μεσου ανθρωπου, είναι ελάχιστη.

Σε πόση ακτινοβολία εκτίθενται οι άνθρωποι;

Αποτέλεσμα εικόνας για οι ακτίνες Χ;

Κάθε δόση εξαρτάται από το είδος της εξέτασης, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται και την ηλικία, το φύλο,το μέγεθος και την ανατομία του σώματος του ασθενούς.Το ειδικευμένο προσωπικό καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διατηρεί τη δόση όσο το δυνατόν χαμηλότερη φτάνει να έχει δραστικά αποτελέσματα.

Ένα έμβρυο είναι πιο ευαίσθητο στις ιατρικές ακτινοβολίες. Ωστόσο η ανωμαλία κατά τη γέννηση και ο κίνδυνος καρκίνουαπό την ιατρική ακτινοβολία είναι πολύ χαμηλά.Τα παιδιά είναι κι αυτά πιο ευαίσθητα στην ακτινοβολία από ό,τι οι ενήλικες. Κάθε πρόταση για διαγνωστική εξέταση ενός παιδιού αξιολογείται προσεκτικά για να προσδιοριστεί η ανάγκη.

Όταν η εξέταση είναι απαραίτητη, το προσωπικό ιατρικής απεικόνισης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσει τη δόση της ακτινοβολίας όσο το δυνατόν πιο χαμηλή.

Η κάθε δόση εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το μέγεθος και το σχήμα του παιδιούκαι τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται.Αυτά για τις ακτινοβολίες, με τις οποίες έχουμε μάθει να ζούμε..και καλό θα ηταν, οσο μπορούμε να τις αποφεύγουμε..

Το χαμόγελο της Ζωγραφούλας, μου έδειξε ότι καταλαβε και το κυριώτερο..ηρέμησε..Χαιρετε.

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: