RSS Feed

ΖΕΣΤΗ…ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ..ΚΑΙ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ ΑΓΚΥΛΗΣ..ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ;

 

copyright   http://kosmaser.wordpress.com/

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κατακράτηση υγρών.

 

Λέει η Γιάννα…(sic) Ξεκίνησα να παίρνω κάτι χάπια.. Lasix ,που τα παίρνει μια φίλη μου, και μου λέει ότι τα παίρνει σε περιόδους, που από το φαί πρήζεται, λόγω αλμυρού και κατακράτηση υγρών.. και μου λέει πως παίρνει αυτά και πάει συνέχεια στη τουαλέτα και ..ξεπρήζεται.Τα ξεκίνησα και εγω..

μόλις τώρα ήπια το πρώτο μου γιατί λόγω του άγχους της δουλειας.. τρώω διάφορα και νιώθω πολύ πρησμένη. Τώρα λογικά θα μου πείτε πιες δυο λίτρα νερό, όμως λόγω της δουλειάς που κάνω, δε μπορώ να έχω αυτή τη πολυτέλεια έτσι απλά αποφάσισα σε περιόδους που τρώω σαχλαμάρες

να παίρνω αυτό το χάπι… Σταματάω εδώ, γιατί η συνέχεια είναι για γέλια και για κλάματα.. 

 

 

 

Επειδή λοιπόν υπάρχουν πολλές ( και πολλοί) ελαφρόμυαλοι , σαν τη Γιάννα, δύο λόγια για τα διουρητικά… τα οποία αυξάνουν την νεφρική απέκκριση νατρίου (νατριουρητικά) ή αποβαλλόμενα τα ίδια ,συμπαρασύρουν νερό αυξάνοντας τη διούρηση.

 

 

Χορηγούνται για να μειωθεί ο βαθμός.. ενυδάτωσης του οργανισμού.. Τα διουρητικά της αγκύλης και τα θειαζιδικά διουρητικά.. πρέπει να εκκριθούν στον αυλό των σωληναρίων προκειμένου να δράσουν Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της υδρο-χλωροθειαζίδης είναι τα 12,5mg,ενώ η αύξηση της δόσης σε 25mg δεν επιφέρει σημαντικό επιπρόσθετο, αντιυπερτασικό αποτέλεσμα.. και η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση οδηγεί μόνο σε αύξηση των παρενεργειών

και σε τίποτα περισσότερο… και προσοχη στους ηλεκτρολύτες ..

 

 

 

 

Η δόση της χλωρο-θαλιδόνης καλό θα είναι να μην υπερβαίνει τα 15mg, άντε τα 25mg, Σε κάθαρση κρεατινίνης μικρότερη από 30 ml/min..τα θειαζιδικά διουρητικά δεν δρουν καθόλου και πρέπει να αντικατασταθούν με διουρητικά αγκύλης. (φουροσεμίδη-lasix) που με  αύξηση της δόσης εχουμε μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

 

 

Εδώ είπαμε θελει προσοχή και…εμπειρία..Δεν έχει νόημα να παιρνουμε τη φουροσεμίδη ..μία φορά την ημέρα και πολύ περισσότερο δεν έχει νόημα να την παιρνουμε..μέρα παρά μέρα. ( lasix la…six… lasts six hours..ενεργεί 6ωρες…) Η προσθήκη φουροσεμίδης σε υδροχλωροθειαζίδη οδηγεί σε αθροιστικό αποτέλεσμα  γιατί αυτά τα διουρητικά δρουν σε διαφορετικά σημεία των νεφρικών σωληναρίων.

 

 

 

Επί Παχύσαρκων Και Διαβητικών Ασθενών, Η Προσθήκη Σπιρονολακτόνης

(Aldactone) στην αντιυπερτασική αγωγή..οδηγεί σε θεαματική μείωση της αρτηριακής πίεσης ..έως και 24mmHg  ακόμη και στη μικρή δόση των 25mg!

Υπερτασικοί άνω των 65, είναι πιο πιθανό να ¨ρυθμιστούν¨ με διουρητικό

(ή ανταγωνιστή ασβεστίου) αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η έναρξη αγωγής με διουρητικό (ως μονοθεραπεία) οταν έχουμε.. υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.Η έναρξη αγωγής με διουρητικό οδηγεί σε κινητοποίηση του

συστήματος  ρενίνης-αγγειοτασίνης-αλδοστερόνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της δράσης των διουρητικών, και αυτός είναι ο λόγος που τα διουρητικά συνδυάζονται άριστα με αποκλειστές του άξονα.Η προσθήκη αποκλειστή του άξονα.. σε ασθενή που λαμβάνει ήδη διουρητικό…

ενδέχεται να οδηγήσει σε κατακρήμνιση της αρτηριακής πίεσης, και γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο ασθενής να είναι επαρκώς ενυδατωμένος πριν τη λήψη του αποκλειστή ή να διακόψει το διουρητικό για 2 μέρες προτού ξεκινήσει την συνδυασμένη αγωγή με αποκλειστή του άξονα και διουρητικό.

 

 

Αυτή είναι η καθαρα επιστημονική καταγραφή της αγωγής που απαιτείται για να ρυθμισθεί ένας υπερτασικός..Και θάχετε απόλυτο δίκιο αν μου πείτε πως δεν καταλάβατε μία..

Απλά οι 400 λέξεις, που χρειάσθηκαν,θα πρέπει να σας επεισαν πως η υπέρταση,(που σκοτώνει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια σ όλο τον κοσμο,) δεν είναι παίξε γέλασε, αλλά ενα πολύ σοβαρό θέμα, που απαιτεί, αντιστοιχα σοβαρή αντιμετώπιση, τόσο απ τον θεράποντα, όσο κι απ τον ιδιο τον ασθενή, έστω κι αν ( σαν την αδεφή μου, που μου λέει οτι λέω μπουρδες ,μια και κανείς δεν με καταλαβαίνει…αφου χρησιμοποιώ όρους ακαταλαβίστικους για τον μέσο ασθενή..) δεν έχει ιδέα απο θειαζιδικά διουρητικά, πόσο μάλλον απ το συστημα ..ρενίνης-αγγειοτασίνης-αλδοστερόνης..Προσωπικά πιστεύω, και επιμένω σ αυτό, πως ένας μέσου επιπέδου ( γνωσεων και εμπειριών ) υπερτασικός, θα πρέπει να κάτσει και…να μαθει απ έξω τα παραπάνω, και μετά να κάνει¨νομιμα¨τον έξυπνο στον καρδιολόγο του, αρνούμενος να τον θεωρεί κρετίνο.. ( το καταλαβαίνει άλλωστε απ το ύφος που του μιλά..).

Μούλεγε ο Νότης Σ.πως οταν, με ηρεμία ,εξήγησε στο γιατρό του ΕΟΠΥ,

πως με τα 138 κιλά του ..Με κάθαρση κρεατινίνης μικρότερη από 30 ml/min ..τα θειαζιδικά διουρητικά , που του πρότεινε..δεν θα έδιναν αποτέλεσμα και ισως θα έπρεπε να αντικατασταθούν με.. διουρητικά αγκύλης. (φουροσεμίδη-lasix) ..

 

 

 

 

Πρώτον ο γιατρός τον κοιταξε στα μάτια…για πρώτη φορά..Δεύτερον απ εκείνη τη στιγμή άρχισε να του μιλά στον…πληθυντικό ..( Αλήθεια δεν έχω καταλαβει ποτέ.. γιατί οι γιατροι συνηθίζουν να μιλάνε στους ασθενείς τους, ασχέτως ηλικίας, στον…ενικό, σαν να ειναι μικρά παιδάκια…Εκτός άν έτσι τους βλέπουν...)..

Εσεις τώρα ξέρετε..στον γιατρό ¨διαβασμένοι¨, είστε δεν είστε…υπερτασικοί…

 

Καλό Σαββατοκύριακο, και μακρυα απ τις ακρογιαλιές… ( οι υπερτασικοί)

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: