RSS Feed

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ..ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ..

20120630_121758

 

 

 

Διαβαζουμε στον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο.

Το καλλος της υγειας και η τερπνοτητα της ωραιοτητας, που προκαλειται απο την υγεια, δ ε ν  εχει κορεσμο. Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για την ψυχική νόσο ούτε κάποια ενιαία θεωρία για το τί είναι ψυχική ασθένεια. Πολλές και διαφορετικές απόψεις διατυπώνονται από τους χώρους της Ψυχιατρικής Και Της Ψυχολογίας.

Σήμερα  υπάρχουν περίπου 300 διαφορετικά συστήματα – σχολές ψυχοθεραπείας. Στη χώρα μας 20-25 και σε κανένα απ αυτα δεν είναι  Γνωστη Η Προσφορα Της Ορθοδοξης Θεολογιας Στην Α λ η θ ι ν η  Θεραπεια.

 

Σχετική εικόνα

 

Στο χώρο της ψυχικής υγείας έχουμε τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις.Ψυχιατρικη και  Νευρολογια που είναι κλάδοι της ιατρικής, Ψυχολογια που έχει κυρίως φιλοσοφικό χαρακτήρα, και Ψυχαναλυση που διερευνά το βάθος του ανθρώπινου ψυχισμού και οδηγεί στην συνειδητοποίηση του ανθρώπου και   ψ υ χ ο θ ε ρ α π ε ι α   που είναι η δυνατότητα, η οποία δ ί ν ε τ α ι  στον άνθρωπο για να θεραπευθει.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Αληθινη Θεραπεια.

 

 

Η ψυχιατρικη, μπορει να θεωρηθη συγγενης με τη νευρολογια. Ειναι επιστημη, αφού χρησιμοποιεί καθαρά επιστημονικές μεθόδους στην έρευνά της, και είναι φανερή στα πορίσματά της η σχέση αιτίου – αποτελέσματος. Αντιθετα με τις επιστημες ψυχιατρικη και νευρολογια,η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία, ασχολούνται με μοναδικά γεγονότα π ο υ   δ ε ν  αναπαράγονται στο εργαστήριο.

Επιδιωξη της ψυχαναλυσης Ειναι μια “φυσιολογικη” συμπεριφορα, που ομως δεν ειναι παντα η ιδια, αλλα εξαρταται απο τον πολιτισμο και το περιβαλλον, και βεβαια κρινεται με βαση υποκειμενικες παρατηρησεις σε ανθρωπους.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Αληθινη Θεραπεια.

 

 

Στη Θεραπευτικη Διδασκαλια Των Πατερων της Εκκλησίας, την οποία αναζητούν στην δύση με πολύ μεγαλύτερη θέρμη απ’ ό,τι στην Ελλάδα, γινεται Ιδιαίτερη αναφορά στα Πάθη, Που ορίζονται Ως “Κινήσεις Ψυχής Παρά Φύσιν”, τα οποία δεν πρέπει να ξεριζωθούν, αλλά να μεταμορφωθούν προς το αγαθό – φυσικό,όπως και οι  Λογισμοί, που Είναι Λογικές Προτάσεις που συνδέονται με κατάλληλες εικόνες και μπορούν να εξελιχθούν σε Πράξη και να γίνουν Πάθος Ακόμα η φαντασια, υπάρχει υπερτροφική στον συγχρονο άνθρωπο, και οδηγεί σε δ ι α σ τ ρ ο φ ή  της πνευματικής ζωής, Αιχμαλωτίζει τον νού και οδηγεί στην ασθένεια-Αμαρτία.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Αληθινη Θεραπεια.

 

Ο  Νούς  έχει την δυνατότητα Να Επικοινωνηση Με Τον Θεο Και Να Οδηγηση Τον Ανθρωπο Στην Θεωση, και η αίσθηση, ως άλογη δύναμη της ψυχής που επικοινωνεί με την κτίση αλλά δεν μπορεί να γνωρίση το Θεό.

Αναμεσα Στον Νου Και Την Αισθηση Λειτουργουν Αλλες Τρεις Δυναμεις Της Ψυχης.

Η Φαντασία, Η Δόξα ( Γνώμη ) και Η Διάνοια,

που επεξεργάζονται τις παραστάσεις της αισθήσεως.Για την υπέρβαση αυτών λειτουργεί η μέθοδος Θεραπείας της Ορθόδοξης Παράδοσεως, όπου λειτουργεί η Εκκλησία ως κοινότητα στην οποία εντάσσεται κανείς κι εκεί συντελειται η θεραπεια με την βοηθεια των μυστηριων, Της Ασκησης, Της Υπακοης,Της Αγαπης ΚαιΤων Κανονων Των Πατερων,  που λειτουργουν Οχι Ως Νομοι Αλλα Ως Φαρμακα 

Ποια Λοιπον Ειναι Η Μεθοδος Θεραπειας;

Κατ’ αρχάς η Εκκλησία εργάζεται και λειτουργεί  Ως Κοινότητα. Υπάρχει ένας χώρος κοινωνικός, και όχι απλώς θρησκευτικός. Υπάρχει ένας συγκεκροτημένος θεσμός που αποτελείται από Μητροπόλεις, Ενορίες και Μοναστήρια. Εντασσεται Κανεις Στον Πνευματικο Αυτον Χωρο Και Αρχιζει Η θ ε ρ α π ε ι α.  Βέβαια αυτό έχει σχέση με την ελευθερία του ανθρώπου, αφού τίποτε δεν γίνεται ανεξάρτητα από το αυτεξούσιό του.Η Θεραπεια Γινεται Με Τα Μυστηρια Και Την Ασκηση. Τα τρία βασικά μυστήρια είναι το Βαπτισμα, Το Χρισμα, Και Η Θεια Ευχαριστια. Και εκτός από αυτά είναι και άλλα μυστήρια, όπως:

Η Ιερωσύνη, Η Μετάνοια, Το Ευχέλαιο Και Ο Γάμος. Άσκηση είναι ο τρόπος εκείνος με τον οποίο ο άνθρωπος προετοιμάζεται για να μεθέξη των μυστηρίων και μάλιστα ο τρόπος εκείνος που κάνει τον άνθρωπο να ανήκει, οργανικά στον χώρο της Εκκλησίας.Όταν κανείς ανήκει σε ένα χώρο πρέπει να τηρει και τους κανονισμούς που τον διέπουν.

 

Σχετική εικόνα

 

 

Οι Κανονισμοι Αυτοι Ειναι Οι Εντολες Του Χριστου Και Οι Κανονες Των Πατερων Της Εκκλησιας Που Λειτουργουν Ως Θεραπευτικα Φαρμακα Και Οχι Ως Εισαγγελικες Και Δικαστικες Τιμωριες.

Υπάρχει όμως και μια ιδιαίτερη μέθοδος την οποία χρησιμοποιεί κανείς για να αποκτήση την ¨εσωτερική ειρήνη¨. Κάθε επιστήμη έχει την μέθοδό της, την οποία αν δεν γνωρίση ο άνθρωπος δεν μπορεί να την μάθη και να την εξασκήση. Η Μεθοδος Αυτη Διδασκεται. Ένας Γιατρος Πρεπει Να Σπουδασει Θεωρητικα Και Πρακτικα Πανω Στις Ασθενειες Που Θα Κληθει Να Θεραπευση.Το ιδιο συμβαινει και με την ορθοδοξη θ ε ο λ ο γ ι α.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ν.Ι.

 

Ειναι Μια Εμπειρικη Επιστημη 

Οπότε   εκείνο που απομένει από όλους μας είναι:

Να Σπουδάσουμε Την Ορθοδοξία, Να Την Αναζητήσουμε. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, Ουτε Γνωριζουμε Την Ορθοδοξια επειδή εκκλησιαζόμαστε κατά αραιά διαστήματα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Αληθινη Θεραπεια.

 

 

Η Ορθοδοξία δεν είναι αυτό που βγαίνει και φαίνεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά κάτι άλλο βαθύτερο και ουσιαστικότερο . Και αυτή η σπουδή είναι απαραίτητη, ακριβώς Γιατί Πάσχουμε Από Κατάθλιψη, Μας Διακατέχει Ο Φόβος Και Η Αγωνία Του Θανάτου.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Αληθινη Θεραπεια.

 

Η Ορθοδοξη Εκκλησια Με Την Θεολογια Της, Που Ειναι Κυριως Και Προ Παντος ¨Ψυχοθεραπευτικη¨, Μας Βοηθα Να Υπερβουμε Τα Υπαρξιακα Αυτα Προβληματα Και Να Γινουμε Απελευθεροι Ιησου Χριστου.

 

Σχετική εικόνα

 

Ν.Ι.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: