RSS Feed

EXOYME ΤΟΝ ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΟ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ…ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ…ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ..

 

 

Σημερα μιλώντας με μια φίλη, της πρότεινα να βγή στην όμορφη και ηλιόλουστη βεράντα της, Ζει στα νοτια προάστεια και να απολαύσει τον  υπέροχο ήλιο, με εναν μόνο όρο μεσημερι και για μονο δεκα λεπτα

Μετα στη σκιά, με το πρόσωπο να κοιτάζει την τζαμαρία και τον καλό της στον καναπέ να διαβαζει τα βιβλία του.Τις ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου αποκαλύπτουν οι νέες έρευνες, που έρχονται από πανεπιστήμια διεθνούς κύρους, της Γηραιάς Αλβιώνας και της Αμερικής,επιβεβαιώνοντας πως η έκθεση στον ήλιο με μέτρο κάνει καλό στην υγεία.

( τωρα θα μου πείτε, περιμέναμε τους άγγλους να μας το επιβεβαιώσουν)

 

 

 

 

Οι ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου, φαίνεται μάλιστα να ξεκινούν από την ενδομήτρια ζωή, αφού σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Bristol, τα βρέφη που γεννιούνται φθινόπωρο έχουν πιο γερά οστάκαι είναι πέντε εκατοστά ψηλότερα από εκείνα της αρχής του καλοκαιριού.Η ανάπτυξη των οστών του εμβρύου μέσα στην μήτρα, εξαρτάται από τα αποθέματα της μητέρας του σε βιταμίνη D και τα γερά οστά δίνουν στα παιδιά ένα πλεονέκτημα καθώςτα καθιστούν πιο ανθεκτικά στην οστεοπόρωση .

Πρόκειται για σύμπλεγμα δύο βιταμινών, D2 και D3. Χημικά είναι δύο λιποδιαλυτές αλκοόλες που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία (ηλιακό φως) επί των στερολών που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα. Η βιταμίνη D2 προέρχεται από την εργοστερόλη,που απαντάται σε μύκητες. Οι στερόλες αυτές είναιη προβιταμίνη 7-δεϋδροχοληστερόλη και η εργοστερόλη. Η υπεριώδης ακτινοβολία μετατρέπει την 7-δεϋδροχοληστερόλη σε βιταμίνη D3 και την εργοστερόλη σε βιταμίνη D2 Αφού οι δύο βιταμίνες σχηματιστούν, μίαν αντίδραση, που πραγματοποιείται στο ήπαρ,τις μετατρέπει σε ενώσεις που συμμετέχουνστη μεταβολική απόθεση του ασβεστίουΗ επαρκής έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία UV-B εμποδίζεται επίσης από το γυαλί, τα ρούχα, τη χρήση αντηλιακών, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη συννεφιά. Μπορεί να δίνεται η βιταμίνη ως συμπλήρωμα διατροφής.Το μουρουνέλαιο είναι μια πηγή, ομως για 2-3 μηνες μονο, μια κι οι λιποδιαλυτες βιταμινες επιβαρυνουν το συκώτι..

Η αβιταμίνωση D, ασυνήθης πλέον στο δυτικό κόσμο, αλλά συχνή στον αναπτυσσόμενο κόσμο, στην Αφρική, την Ασία,και την Ν. Αμερική, προκαλεί στα παιδιά ραχίτιδα λόγω διαταραχής μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου,με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται μαλακά, ευλύγιστα και υφίστανται, λόγω μειωμένης ακαμψίας, χαρακτηριστικές παραμορφώσεις.Η διαταραχή αυτή του οργανισμού είναι ασυνήθιστησε τροπικές περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και στις αρκτικές περιοχές, όπου καταναλώνονται πολλά ψάρια.Το ιχθυέλαιο που λέμε και φωναζουμε. Η έλλειψη βιταμίνης D ανιχνεύεται από απλή εξέταση αίματος 25(OH)D.Η υπερβολική κατανάλωση προβιταμινών D μπορεί να προκαλέσει μη άμεσα σχετιζόμενες παρενέργειες στον οργανισμό όπως η αύξηση του ασβεστίου.

Πηγη…Βικιπαίδια

 

 

 

 

Οι ωφέλιμες ιδιότητες  του ήλιου ωστόσο, δεν σταματούν εδώ αλλά παρατείνονται μέχρι  τα  βαθιά γεράματα, αφού δύο άλλες μελέτες  φανερώνουν  ότι η έκθεση στον ήλιο μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακά στα άτομα προχωρημένης ηλικίας.Η πρώτη  μελέτη  για τις ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου  σε ηλικιωμένους προέρχεται από το βρετανικό πανεπιστήμιο Warwick και έγινε σε 3000 άτομα άνω των πενήντα ετών, ενώ η δεύτερη φέρει το αδιαμφισβήτητο κύρος του πανεπιστημίου Harvard,  στην άλλη όχθη  του Ατλαντικού. Εξαιτίας της φυσικής φθοράς του οργανισμού, και  της έλλειψης ποικιλίας στην διατροφή οι ηλικιωμένοισυχνά υποφέρουν από ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και γι αυτό και ειναι σοφό να κάθονται στον ήλιο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα  κι από  30 λεπτά  τη φορά, ώστε να επωφεληθούν από τις ευεγετικές  ιδιότητες του. Στις ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου συγκαταλέγεται και η ισχυρή αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D, αφού   πληθαίνουν οι  επιστημονικές ενδείξεις πως η έλλειψη βιταμίνης D ενοχοποιείται για την εμφάνιση  καρκίνου  στο  μαστό, το παχύ έντερο και τις ωοθήκες.

 

 

 

 

Πρόσφατα δε,  στις ωφέλιμες ιδιότητες του, προστέθηκε άλλη μια που αφορά την αυτοάνοση ασθένεια της πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας,   καθώς   μελέτες του Πανεπιστημίου  Harvard συσχέτισαν την έλλειψη βιταμίνης D με ηυξημένο κίνδυνο  εμφάνισης της.H βιταμίνη D, στην οποία  κυρίως οφείλονται οι ωφέλιμες ιδιότητες του  ήλιου, σχηματίζεται στο δέρμα από την προβιταμίνη της με την επίδραση της  (UV) ακτινοβολίας.

Ο ρόλος της βιταμίνης D στον οργανισμό  είναι καθοριστικός, γιατί  συντελει στη δημιουργία του οστού, μαζί  με τα φωσφορικά άλατα  και το ασβέστιοτο  ήλιακο φάσμα, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, και βοηθά στις χρόνιες φλεγμονώδεις δερματοπάθειες , όπως είναι η ακμή, το έκζεμα και κυριως στην ψωρίαση. Πληθος σοβαρών μελετών ¨πιστώνουν¨ στη  βιταμίνη D,

που παράγεται όταν καθόμαστε στον ήλιο και  καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες. Ισως τώρα η μικρή επίπτωση των καρδιοπαθειών στους κατοίκους  περιοχών με πολύ ήλιο να οφείλεται σε μειωμένη εμφάνιση κατάθλιψης, αφού γνωρίζουμε ότι το στρες και η κατάθλιψη   εντείνουν τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά  επεισόδια.Ναι στον ήλιο , όλοι συμφωνούμε  , αλλά χωρίς υπερβολές, καθώς Ο ήλιος δημιουργεί και καρκίνο στο δέρμα ενώ είναι και  επικίνδυνος για τα  μάτια. Προσοχή λοιπόν, στην αλόγιστη έκθεση.Οι ιδιότητες του ήλιου είναι ιδιαίτερα έντονες στην ψυχική μας διάθεση. Ετσι λοιπόν όταν ο ήλιος λείπει, στην ανθρώπινη συνείδηση ,το περιβάλλον γίνεται   αυτόματα κακό και  εχθρικό, καθώς κρύβει φόβο και απειλές.

 

 

 

 

Αντίθετα το φως του ήλιου είναι καλό, φιλικό και χαρίζει ευεξία μαζί με χαρά.  Η έλλειψη ήλιου και του λαμπρού φωτός, που αυτό μας χαρίζει, ωθεί στην καταθλιψη, γι αυτό άλλωστε,  οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών ,κατά την διάρκεια του χειμώναπου η μέρα περιορίζεται σε ελάχιστες ώρες. Αντίθετα, ο ήλιος και το φως του βοηθούν στην αναγέν-νηση της ψυχής.  Ο ήλιος  προκαλεί  στον οργανισμό  μια κυριολεκτικά πλημμύρα  φυσικών οπιούχων των ενδοκαναβινοειδών, εγκεφαλινών ενδορφινών που ερεθίζουν την επιθυμία για ζωή, χαρίζουν ευφορία και απομακρύνουν τις σκιές  και την αγωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτές τις έμμεσα  ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου  είναι η   βελτίωση των ενδοκρινολογικών  προβλημάτων  κατά την θερινή περίοδο.

 

 

 

 

Στις διακοπές λοιπόν  επιβάλλεται  να χαιρόμαστε τον ήλιο και το  φως του  όπου κι αν είμαστε κι ας σταματησουμε επι τέλους την παρακρουση με τα αντιλιακά.

Χαίρετε.

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: