RSS Feed

ΑΣΠΙΡΙΝΗ…ΜΗΠΩΣ..ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ…ΣΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ;

copyright   http://kosmaser.wordpress.com/

 

Είπαμε , οι κουβέντες μας με τους ( στενους ) φίλους είναι σχεδόν πάντα, υπαρξιακού,και ¨ορθόδοξα θεραπευτικού¨ χαρακτήρα Κι αν τις περισσότερες φορες, μονοπωλούν τα ιατρικής φύσεως θέματα, στην ουσία πρυτανεύει ο θεολογικός, οντολογικός,και ,οπως προείπαμε¨ορθοδοξα  θεραπευτικός¨ άξονας μια, κι όπως και να το κάνουμε, είμαστε άπαντες ενδυναμει ασθενείς, αλλά κυρίως ψυχασθενείς,και μη μου λέτε πως υπερβάλλω, γιατί θα σας αντείπω το προηγούμενο θέμα μου, αυτό της λαιμαργίας του , κατα τα άλλα ταλαιπώρου, πλην λαιμαργου Αντίνοος  Η καθημερινότητα ,δεν αφήνει, συνηθως, να προχωρήσουμε πιό βαθια απ την διαβρωτική τρεπτότητά  μας .Ο ανθρωπος ειναι τρεπτος, εχει μιαν ασταθεια, τρεπτοτητα τη μια κάνει το ένα την άλλη το άλλο.Οταν ομως κι η πιό απλή νοσηρότητα μας επισκεφθεί, τότε μονομιάς, αρχίζουμε να φιλοσοφούμε συνήθως μετ ευτελείας.

 

 

Οταν δε αυτή η νοσηρότητα ακούει  στο όνομα φόβο και τρόμο για τους γνωρίζοντας και μή εγκεφαλικό τοτε είναι που χάνουμε το εδαφος κατω απ τα πόδια μας μια και το εγκεφαλικό αποτελεί την κυρία αιτία αναπηρίας αλλά και θανατου για τον σύγχρονο και πολλαπλώς ταλανιζόμενο άνθρωπο συνάνθρωπό μας.Γι αυτή την οντότητα και το σημερινό σημείωμα μας, προϊόν κουβέντας με το καλό μας Λεό που βασανίζουμε κάθε φορά που βρισκεται , σε διαλλείματα της εργώδους εργασίας του και μην ακούτε τα παραμύθια οτι οι κορυφαίοι γιατροι δεν έχουν χρόνο δήθεν ούτε να φάνε.Και να φάνε, έχουν χρόνο και να γελάσουν, και να χαλαρώσουν αρκεί να το θέλουν και να συντρέξουν οι συνθηκες .Συνήθως οι ερωτήσεις γίνονται, απο τους έξω του¨χορού¨ χορεύοντας , και διακρινόμενους απο άμετρον επιθυμίαν πληροφόρησης, για γεγονότα που η μακαριότης της ήρεμης διαβίωσης τους αποστερεί. ακριβώς φωτογραφίζω την αφεντιά μου και μόνο.Οι λοιποί απλά με ανέχονται.Με την ευκαιρία της πρόσφατης εμπειρίας μου, της μη ελεγχομένης λαιμαργίας του κοινού φίλου Αντίνοος, ρώτησα τον Λεό, τί μπορεί κανείς να κάνει με ¨την άκρατον, υπο του ιδίου υποκειμένου¨λαιμαργίαν, η οποία οδηγεί τον ατυχή θνητόν, εξ ασφαλούς διόδου, προς το εγκεφαλικό¨.

 

 

Η απάντηση του Λεό, καθαρά περιγραφική και κατανοητή.Όταν οι άνθρωποι, Κοσμά μου, ξαφνικά εκδηλώνουν αδυναμία στη μία πλευρά του σώματός τους, συνήθως, οφείλεται σε κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, που έχει πλήξει την αντίθετη πλευρά του εγκεφάλου. Πριν όμως απ το χρονικό αυτό σημείο, έχουν προηγηθεί αμέτρητες προσπάθειες, του στενού περιβάλοντος του ¨ατυχούς ημι-ηλιθίου , γιατί μόνο έτσι χαρακτηρίζω, ανερυθρίαστα, κάποιον που, είναι και επιστήμων , και γνωρίζει τί αποτελεσματα εχει η λαιμαργία το,.να περιορίσει το φαγητό.Ολοι μας ξερουμε το γλουταμικό οξύ. Μία νέα θεραπευτική προσέγγιση, περιλαμβάνει μία κατηγορία φαρμάκων που αποκλείουν νευροδιαβιβαστές, όπως το γλουταμικό οξύ που φτάνουν σε τοξικά επίπεδα. κατά τη διάρκεια του εγκεφαλικού. Πάμε να δούμε ποιά είναι η φύση του γλουταμικού οξέος, που μπορεί να μας σκοτώσει, αν δεν ξέρουμε να διαχειριστούμε το πάθος της λαιμαργίας, αλλά κυρίως της αγάπης μας για περίεργα και πολύπλοκα εδέσματα ¨γευστικών παραδείσων¨, κυρίως της άπω Ανατολής, που εκ των πραγμάτων είναι¨πλημμυρισμένα απο ¨ουμάμι¨που όλοι ξερετε ή μηπως δεν ξερετε, ίσως με το πατρικό του όνομα.

 

 

Αντε να σας ενημερώσω γι αυτό το περίεργο¨δηλητήριο¨κοινο στην Απω Ανατολή.Η γλώσσα μας , ω γνωστόν, έχει υποδοχείς για το L-γλουταμινικό, που είναι και η ουσία που προκαλεί τη γεύση ουμάμι. Το ουμάμι αφήνει μια ήπια αλλά παραμένουσα αίσθηση, που είναι δύσκολο να περιγραφεί η αίσθηση της απόλυτης ηδονής θα λέγαμε..ακριβώς αυτη είναι που παρασύρει τον ατυχή, στον καιαδα της λαιμαργίας Προκαλεί έκκριση σάλιου και μια αίσθηση απαλότητας στη γλώσσα, ερεθίζοντας το λαιμό, τον ουρανίσκο και το πίσω μέρος του στόματος. Ολόκληρη η πλανεύτρα αίσθηση της ηδονής της γεύσης.Από μόνο του, το ουμάμι δεν προκαλεί ευχαρίστηση, αλλά κάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφών ευχάριστες, ειδικά υπό την παρουσία ενός ταιριαστού αρώματος. Η κορυφαία γεύση ουμάμι ,εξαρτάται επίσης από την ποσότητα αλατιού. Ακόμα και τα ανάλατα φαγητά, μπορούν να έχουν μια ικανοποιητική γεύση, με την κατάλληλη ποσότητα ουμάμι. Πολλές τροφές,απίστευτα πολλές, που μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά είναι πλούσιες σε ουμάμι.Εξ άλλου Φυσικό γλουταμικό οξύ μπορεί να βρεθεί στα κρέατα και τα λαχανικά. Έτσι, το ουμάμι είναι κοινό στα ψάρια, τα όστρακα το χοιρομέρι, τα λαχανικά -για παράδειγμα στα μανιτάρια, τις ώριμες τομάτες, το κινέζικο λάχανο, το σπανάκι, το σέλινο κλπ- το πράσινο τσάι και τα προϊόντα  ζύμωσης και ωρίμανσης ,όπως τα πάσης φύσεως, ποιοτητος και ωρίμανσης  τυρια .Σκεφθείτε πόσες φορές δεν συλλάβατε τον εαυτό σας να μην μπορεί να σταματήσει να καταναλώνει παρμεζάνα ή φέτα ή το απαλό Brie.Εν τάξει παίρνω πίσω το πρωτο και το τρίτο,μια και η φέτα τα αναπληρώνει επάξια.Η πρώτη επαφή του ανθρώπου με το ουμάμι, είναι το μητρικο γάλα κατά το θηλασμό.Κι αυτό τον χαρακτηριζει σ όλη του τη ζωή.

 

 

 

Αυτό λοιπόν είναι η αιτία της ακόρεστης λαιμαργίας του Αντίνοου, το ξέρει , απλά, επιδεικτικά το αγνοεί.Σας βεβαιώ οτι δεν φταίει απλά πρέπει να ζητήσει ψυχιατρική βοήθεια, που θα τον ¨απέξαρτήσει απ το ουμαμι.¨ Θέλετε την γνώμη μου; Δεν θα το κάνει.Θα προτιμήσει να πεθάνει.Αφού είδαμε την υφέρπουσα αιτία της λαιμαργίας, αντε να δούμε και τα αποτελέσματα της. Με το που θα ξεκινήσει η¨διαδικασία¨του εγκεφαλικού επηρεάζεται άμεσα Το αίσθημα ισορροπίας, η γλώσσα και η ομιλία. Οι νευρώνες και τα ¨γλοιακά¨ κύτταρα απαιτούν ¨καύσιμα¨ για να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν.

 

 

 

Τα ¨καύσιμα¨ είναι  οξυγόνο και γλυκόζη.Ετσι μας προκύπτει η .Τριφωσφορική αδενοσίνη ATP το συνένζυμο που χρησιμοποιείται ως φορέας ενέργειας στα κύτταρα όλων των γνωστών οργανισμών ,και που είναι το ενεργειακό νόμισμα όλων των κυττάρων μας. Στο παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, σταματάει η παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου και διακόπτεται η παροχή ATP. Οι νευρώνες δε μπορούν να επαναφορτίσουν τα ιόντα τους, κι έτσι δε μπορούν πλέον να μεταδώσουν δυναμικά ενέργειας. Αν, για παράδειγμα, αποκόπταμε την παροχή αίματος στον κινητικό φλοιό του αριστερού ημισφαιρίου, θα παρέλυε το δεξί χέρι και πόδι .Αν η απόφραξη περάσει γρήγορα, οι νευρώνες μπορούν να ξαναφτιάξουν ATP, να επαναφορτίσουν τις μεμβράνες τους και να ανακτήσουν φυσιολογική λειτουργία. Ευτυχώς, στο παροδικό ισχαιμικό δε συμβαίνει μόνιμη βλάβη.Στο εγκεφαλικό, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή. Αν αποκοπεί η παροχή του αίματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη.Υπό την απουσία του ATP, τα κύτταρα δε μπορούν να διατηρήσουν την ομοιόστασή τους, μπορεί να διογκωθούν και να εκραγούν. Οι νευρώνες μπορεί επίσης να ¨εκπολωθούν¨ αυθόρμητα, και να απελευθερώσουν δυνητικά, τοξικούς νευροδιαβιβαστές, όπως το γλουταμικό οξύ. Και τα γλοιακά κύτταρα, που φυσιολογικά μαζεύουν την περίσσεια γλουταμικού,μέσω μιας αντλίας που λειτουργεί με ATP, σταματούν να δουλεύουν.Όταν δεν υπάρχει ενέργεια, η ζωή ενός εγκεφαλικού κυττάρου γίνεται επισφαλής.Τα περισσότερα εγκεφαλικά προκαλούνται από θρόμβους του αίματος που φράσσουν τα αγγεία. Αμέσως ύστερα από ένα έμφραγμα, η πιο σημαντική θεραπεία είναι η χορήγηση φαρμάκων που διαλύουν τους θρόμβους.

 

 

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται μερικές φορές πριν καν φθάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο. Εδώ γελάνε γιατί Η μάσηση μιας ασπιρίνης  αυτό κι αν ακούγεται παράδοξο  είναι μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση κι αρκετές φορές Η Λυση Η   Ασπιρίνη.Απορροφάται από το τοίχωμα του στόματος κι αρχίζει αμέσως Να Αραιώνει ΤοΑίμα. 

 

http://kosmaser.wordpress.com/2013/04/19/%ce%bc%ce%b9%ce%b1- /

 

Ας γίνουμε προσεκτικότεροι στην πρόληψη. Τώρα πλέον με την ανάπτυξη της πληροφορικής, μπορούμε να έχουμε την πιό λεπτομερή ενημερωση.

Ας ψάξουμε, και ας ενημερωθούμε πριν κάνουμε οτιδήποτε.Θα γλυτώσουμε απο πολλές ταλαιπωρίες.Εξ άλλου, μια και έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων, να είμαστε προσεκτικοί , οταν βλέπουμε την παρουσία γλουταμινικού, με οποιαδήποτε μορφή Θα το βρούμε και σ¨γευστικό¨ ενισχυτικό    γεύσης, κλπ.αφήνουμε το πολύχρωμο κουτί στο ράφι του με.ευλαβεια, δοξάζοντας το Θεό, που μας προειδοποιεί.Ολα τα¨γευστικά¨ δημιουργούν προηγούμενο παρουσίας γλουταμικού οξέος.

Αρα προσέχουμε να είναι οσο πιο απλά τα φαγητά μας και λιτά Πάμε να φάμε τώρα το ¨μελίχλωρο¨ χταποδάκι , που μας ετοίμασε ο Βαγγελάκης.Ρε Βαγγελάκη , πώς σου φάνηκε η κουβέντα μας; Ζατρούλη μου, όλα οσα είπες καλά κι άγια, μα δεν μ ενδιαφέρουν πράμα.Εγώ απ όλα αυτά, κατάλαβα οτι πρέπει να έχω πάντα μαζί μου ασπιρίνες, κι αυτές τις έχω,οπως κι ένα φλασκί με τσικουδιά Γειά σου τωρα, ζα.. δοκίμασε το χταπόδι να μου πείς.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ασπιρίνη

 

 

Πέραν από την ασπιρίνη υπάρχουν και άλλα, νεώτερα φάρμακα.  Τα τελευταία 10 χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά ο τρόπος αντιμετωπίσεως του εμφράγματος, χάρη στα νέα, πανίσχυρα φάρμακα που διαλύουν τους θρόμβους, οι οποίοι αποτελούν και τη ρίζα του προβλήματος.  

http://kosmaser.wordpress.com/2010/12/01/ 

Τα φάρμακα αυτά ονομάζονται θρομβολυτικά και χορηγούνται με ενέσεις. Η στρεπτοκινάση είναι το θρομβολυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται με τη μεγαλύτερη συχνότητα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις επιλέγεται θεραπεία μ ένα ¨θρομβολυτικό¨ φάρμακο ( πανακριβο ) που ονομάζεται  

Ιστικός Ενεργοποιητής Του Πλασμινογόνου

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αλτεπλάση

 

Η αλτεπλάση (alteplase) είναι ένας ανασυνδυασμένος ανθρώπινος ενεργοποιητής του ιστικού πλασμινογόνου, μία γλυκοπρωτεΐνη, που ενεργοποιεί το πλασμινογόνο κατ’ ευθείαν προς πλασμίνη. Χορηγούμενη  ενδοφλεβίως η αλτεπλάση παραμένει στην κυκλοφορία σχετικά ανενεργή. Συνδεόμενη όμως με το ινώδες του θρόμβου ενεργοποιείται, προκαλώντας τη μετατροπή του πλασμινογόνου σε πλασμίνη που προκαλεί τη διάλυση του ινώδους του θρόμβου. Η αλτεπλάση έχει δειχθεί ότι ελαττώνει τη θνητότητα του ΟΕΜ όταν δίδεται ενδοφλεβίως τις πρώτες 12 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Πηγή: www.galinos.gr

Το βασικό στοιχείο της αγωγής με θρομβολυτικά, είναι ότι δρουν αποτελεσματικότερα, εάν χορηγηθούν μέσα σε έξι ώρες μετά το έμφραγμα. Αυτό οφείλεται στο ότι μετά το έμφραγμα ο καρδιακός μυς μπορεί να έχει υποστεί μεγάλες βλάβες, ακόμα και αν η στεφανιαία αρτηρία διανοιχτεί εκ νέου.Η στρεπτοκινάση είναι πιο αποτελεσματική όταν χορηγείται την πρώτη ώρα μετά το έμφραγμα, αλλά μπορεί να ωφελήσει ακόμα και αν χορηγηθεί 12 ώρες αργότερα. Η χρήση αυτών των πανίσχυρων φαρμάκων δεν είναι άμοιρη κινδύνων, αλλά μεγάλες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με έμφραγμα, έδειξαν πως οι κίνδυνοι από τη λήψη τους σαφώς υπερκαλύπτονται από τα οφέλη.Επειδή τα θρομβολυτικά διαλύουν τους θρόμβους του αίματος, μπορεί να καταστήσουν τους ασθενείς επιρρεπείς στην ανάπτυξη αιμορραγίας .

 

 

 

Είναι ειρωνεία, αλλά έχουμε χάσει πολλούς ασθενείς, απο αιμορραγία αφού  τους γλυτώσαμε απ ένα φοβερό εγκεφαλικό.Αν χορηγηθεί γρήγορα, το TPA μπορεί να έχει θεαματικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Δυστυχώς ομως, η ταχεία χορήγηση ενός τέτοιου φαρμάκου σε ένα ασθενή με εγκεφαλικό, δεν είναι ευφικτη, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο, η οικογένεια του πάσχοντα, να καταλάβει τι έχει συμβεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για ασπιρίνη

 

 

Ολα τα παραπάνω καθιστανται ανευ αντικείμένου με δύο στρατηγικές  κινήσεις μας.Δεν τρώμε¨περίεργα γκουρμέ¨φαγητά, που κρύβουν γλουταμινικό μονονατριο.Τρώμε με εξυπνάδα, κι οχι σαβουριαστα με οδηγό τη γεύση και την ποσότητα.Πίνουμε νερό καθαρό και ιχθυέλαιο και ξεχνάμε τους μπαμπούλες.Α ναι και πάντα μαζί μας, στο συρτάρι μας, στο αυτοκίνητο, στο εξοχικό, στη θαλασσα στο βουνό ενα κουτί με ασπιρίνες, μη φοβασθε δεν…ληγουν ποτε….

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

4 responses »

  1. Παράθεμα: Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ…ΟΔΗΓΟΣ..ΠΑΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.. | iassis

  2. Παράθεμα: Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ…ΟΔΗΓΟΣ..ΠΑΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.. | iassis

  3. Παράθεμα: Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ…ΟΔΗΓΟΣ..ΠΑΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.. | iassis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: