RSS Feed

ΦΑΓΑΜΕ ΕΙΠΙΑΜΕ..ΠΕΣΑΜΕ ΣΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ..

Αποτέλεσμα εικόνας για γαστροοισοφαγική

copyright   http://kosmaser.wordpress.com/

Με του¨Θωμα¨τέλειωσε και η ¨Διακαινήσιμος¨ εβδομαδα. Είναι αλήθεια ότι φάγαμε πολύ και πολλά. Κι οσοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα με το γαστρεντερικό τους, καθονται στη βεράντα τους και απορούν με τα…τερτίπια του καιρού..Υπάρχουν όμως πολλοί συνάνθρωποι που υποφέρουν από μια αρρώστια του καιρού μας. Γι αυτήν θα πούμε μερικές γενικότητες.Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση , μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε βρέφη. Είναι πιο συχνή στους ενήλικες. Αυξάνεται με την ηλικία. Επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Αποτέλεσμα εικόνας για γαστροοισοφαγική

Προκαλείται απ το περιεχόμενο του στομαχου που..παλινδρομεί στο κάτω μέρος του οισοφάγου, κι επειδή είναι όξινο, τον ερεθίζει προκαλωντας πόνο και καύσο…και τα δυο δυσάρεστα και επικίνδυνα, για τους απρόσεκτους, που το ρίχνουν στις σόδες, στα εγκληματικά αναψυκτικά, και οι πιο προχωρημένοι στα αντιόξινα και τους ¨αναστολείς αντλίας πρωτονίων¨ που  είναι μια κατηγορία φαρμάκων, που δρουν στο στομάχι και μειώνουν την οξύτητα του περιεχομένου του. Η αντλία πρωτονίων είναι μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται στη μεμβράνη των τοιχωματικών κυττάρων του στομάχου…...

( τρέχα γύρευε απ εκεί και πέρα..).

Αποτέλεσμα εικόνας για γαστροοισοφαγική

Ποιος φταίει..

Τα λιπαρά φαγητά, ο καφές, η σοκολάτα, το αλκοόλ, το κάπνισμα, προκαλουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,όπως και τα αντιχολινεργικά φάρμακα γενική ονομασία φαρμάκων που σταματούν την επίδραση της ακετυλοχολίνης.αποκλείοντας τους χοληνεργικούς υποδοχείς της, στις απολήξεις του παρασυμπαθητικού, των εξωκρινών αδένων, του μυοκαρδίου και των λείων μυικών ινών.Τα φάρμακα αυτά συνιστώνται σε ταχυκαρδία, μείωση εκκρίσεων (ρινικών, βρογχικών, γαστρεντερικών, δακρύων, σιέλου) και στη κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, βρίσκοντας επίσης εφαρμογή σε σπαστικές καταστάσεις του πεπτικού συστήματος. 

Αποτέλεσμα εικόνας για γαστροοισοφαγική

Η διαφραγματοκήλη, όπου  το στομάχι περνά διαμέσου του διαφράγματος, και το άνω μέρος του βρίσκεται πιο πάνω από το διάφραγμα μέσα στον θώρακα… και προκαλεί παλινδρόμηση. Η ύπτια θέση επισης.Το χαρακτηριστικό κάψιμο που νιώθει ο ασθενής μπορεί να τον ξυπνά τις νύχτες.

Μερικές φορές τα όξινα ή πικάντικα εδέσματα ή ακόμα το αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν  συμπτώματα παλινδρομησης..Η ασθένεια αυτή μπορεί να δώσει σοβαρές επιπλοκές. Όταν παραμεληθεί και  δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεί , ο ασθενής υποφέρει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με καταληξη, ο οισοφάγος του να εξελκωθεί.. να δημιουργηθεί οισοφαγίτιδα και στένωση του οισοφάγου.Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εξέταση.

Αποτέλεσμα εικόνας για γαστροοισοφαγική

Σήμερα , υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα που

μειώνουν την οξύτητα όπως οι ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης όπως η Cimetidine, η Ranitidine και η Nizatidine.

Νεώτερα φάρμακα που καταστέλλουν πλήρως την γαστρική οξύτητα, που ανήκουν στην οικογένεια των ανταγωνιστών της αντλίας πρωτονίων, ( τα είπαμε πιο πάνω) και είναι σήμερα τα φάρμακα πρώτης επιλογής.

Τέτοια φάρμακα είναι το Omeprazole, το Lanzoprazole  και το Raberprazole.Η Cisapride όπως και το Metaclopramide μπορούν να βοηθήσουν διότι προκαλούν γρηγορότερη προώθηση και άδειασμα προς το δωδεκαδάκτυλο και το υπόλοιπο πεπτικό σωλήνα του στομαχικού περιεχομένου μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο δημιουργίας της πάθησης.Πολύ συχνά οι ασθενείς αγοράζουν από μόνοι τους και ορισμένα φάρμακα για τα οποία δεν χρειάζεται συνταγή όπως τα αντιόξινα. Αυτά όμως εξουδετερώνουν την γαστρική οξύτητα και ταυτόχρονα δημιουργούν ένα στρώμα αντιόξινων στο άνω μέρος του στομαχιού το οποίο παλινδρομεί προς τον οισοφάγο, αντί του όξινου γαστρικού περιεχομένου.

Συμπερασματικά, ας επαναλάβουμε τα σημαντικότερα…

O Οπισθοστερνικός Καύσος (αίσθημα «καούρας» που ανεβαίνει από το στόμαχο προς το λαιμό, ερυγές ρεψίματα και αναγωγές..)

Αποτέλεσμα εικόνας για γαστροοισοφαγική

Ολα είναι συμπτωματα.. της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Ενός οδηνηρου καψίματος ,που εντοπίζεται στην περιοχή πίσω από το στέρνο και  προς τα πάνω.Ο καυσος είναι σύμπτωμα πολύ συχνό. Το..50% του πληθυσμού έχει καούρες, τουλάχιστο μία φορά το μήνα,που προκαλείται από τα οξέα του στομαχου, τα οποία παλινδρομούν προς τον οισοφάγο. Φυσιολογικά ο οισοφαγικός σφικτήρας, εμποδίζει την επάνοδο του γαστρικού χυλού, προς τον οισοφάγο.Όταν ο σφικτήρας αυτός, δεν λειτουργεί κανονικά, οι τροφές, μπορει να επιστρέφουν  προκαλώντας βλάβες στον οισοφάγο.

Οκτω συους δεκα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υποφέρουν από καυσο τη νύχτα.

Αποτέλεσμα εικόνας για γαστροοισοφαγική

Η συνηθης θέση ύπνου ( ανάσκελα,) ¨διευκολυνει¨ την επάνοδο των γαστρικων υγρών προς τον οισοφάγο. Όπου και παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκαλώντας βλάβες..Εδώ να σημειώσουμε, πως όταν είμαστε ξυπνοι και καθιστοί, και πάλι έχουμε συμπτώματα καυσου, όμως σ αυτή τη περίπτωση μπορούμε και πίνουμε νερό ( γουλιές όπως έχουμε πει..) κι έτσι εξουδετερώνουμε εν μέρει τα οξέα..

Όταν κοιμόμαστε όμως..δεν μπορούμε να πίνουμε νερό ή να καταπίνουμε κάθε φορά που έχουμε παλινδρόμηση όξινου περιεχομένου από το στομάχι προς τον οισοφάγο, κι αυτό χειροτερευει τα πράγματα..Ετσι λοιπόν ( επαναλαμβάνω) όσοι υποφερουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όταν είναι ξύπνιοι και νοιωσουν τη χαρακτηριστική ενόχληση του καυσου, πίνουν λιγο νερόΑυτό βοηθά στην απομάκρυνση των οξέων από τον οισοφάγο, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τη νύκτα ,δημιουργεί κίνδυνο εισδοχής γαστρικων υγρών από το στομάχι στο.. λάρυγγα και απ εκεί στους πνεύμονες, ενδεχόμενο που προκαλεί βήχα και κίνδυνο πνιγμού. Επίσης είναι δυνατόν να προκληθουν βλάβες στους πνεύμονες (παρόμοιες με αυτές του οισοφάγου).Η χρόνια διαβρωση του κατωτερου μέρους του οισοφάγου από το  όξινο περιεχόμενο του στομαχου, αλλοιωνει το βλενογονο του οισοφάγου…δημιουργωντας τον  οισοφάγο BarretΜια κατασταση που μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες προκαρκινικές αλλοιώσεις του επιθηλίου του οισοφάγου. http://kosmasserafetinidis.wordpress.com/2013/09/07/

Αποτέλεσμα εικόνας για γαστροοισοφαγική

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο νυκτερινος καυσος, σε υπόστρωμα  γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ,επιδεινώνει την πάθηση.Όμως μπορούμε να προλάβουμε τη νυκτερινή καούρα…Αν δεν τρωμε , 2 με 3 ώρες πριν τη βραδυνη κατακλιση.
Δεν φοράμε..Πυτζάμες ή άλλα ρούχα που σφίγγουν την κοιλιά και το στομάχι Ξαπλώνουμε.. στο αριστερό πλευρό… που βοηθά την πέψη Το κεφάλι να είναι πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα..Επίσης δεν πίνουμε.. αεριούχα ποτα, που ούτως ή άλλως είναι σκουπίδια βλαβερά πολλαπλώς..
Δεν καπνιζουμε δεν πινουμε (αλκοολ, ιδίως μπύρα το βραδυ, ή αν πιούμε  ξαπλωνουμε μετα 2-3 ωρες..)..Δεν φοράμε εφαρμοστα στενα εσω-ρουχα.

Αυτά τα λίγα, που θεωρώ ότι λέγονται απλά για να ενισχύουν τις ενοχές μας, για την αδυναμία μας να μην  τρέχουμε στο ψυγειο στα…διαλειμματα των θριλερ της τηλεοράσεως μας..Χαιρετε..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Reblogged this on Kosmaser's Weblog and commented:

    Το φαγητο είναι απόλαυση…όχι όμως η μόνη..Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που μπορεί να μας γεμίζουν τη ζωή, που όμως η υπερβολική μας αγάπη για το πρώτο…μας τα καταστρέφει..οπως ας πούμε η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση..που¨γεμισε¨για μιαν ακομη φορά τα επείγοντα..ανευ λόγου..

    Απάντηση
  2. Μια από τις συχνότερες αιτίες χρόνιου βήχα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, για να μη ξεχνούμε και την δική μας ειδικότητα…

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: