RSS Feed

ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ..Ή ΝΑ ΜΗΝ ΤΗ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ..

copyright   http://kosmaser.wordpress.com/

Δεν υπάρχει χειροτερο πράγμα για έναν ομιλητη, απο το να βλέπει ακροατές του να…χασμουριούνται..

Αντανακλαστικά, ο ένας θα κολλήσει τον διπλανό τoυ, και σε μικρό χρόνο, ένα μεγάλο κομματι απ το ακροατήριο, θ αρχίσει να χασμουριέται..

Τόσο για τον…ομιλητή, αλλά και γι αυτόν που συνηθίζει να χασμουριέται, (κι αυτό τον ανησυχεί),δυο λόγια για..μια συνήθεια που την έχουμε κοινη εμείς οι αυτόχθονες..

Ε λοιπόν όχι.. το χασμουρητό
δεν συνδέεταιμε κάποια αρρώστια.. ούτε είναι ένδειξη οτι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας γενικά…

Το χασμουρητό, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, αποτελεί την έκφραση μιας από τις πιο βασικές εγκεφαλικές λειτουργίες, και είναι απολύτως απαραίτητο για την ζωή.
Οι παλιοί (κ
αλοί;) νευρολόγοι, ισχυρίζονταν ότι αποτελεί ένα ¨αρχέγονο¨ αντανακλαστικό του εγκεφαλικού στελέχους,

(δηλαδή, του τμήματος εκείνου του εγκεφάλου που δημιουργείται στα πρώτα στάδια της ζωής, και είναι το κέντρο διαχείρισης των βασικών δευτερευόντων λειτουργιών της ζωής, όπως είναι η αναπνοή, η εγρήγορση, η διατροφή, η αναπαραγωγή κτλ).
Εξηγούσαν το χασμουρητό ,σαν προσπάθεια οξυγόνωσης του εγκεφάλου, το οποίο έβγαζε τον.. ¨κακό ζεστό αέρα και ανέπνεε τον καθαρό αέρα.¨
Πριν από αιώνες σε Γερμανία και Γαλλία, απετέλεσε το βασικό αντικείμενο έρευνας πολλών μεγάλων νευρολόγων, όπως υπήρξε ο Σαρκό. ..που προσπαθούσε να βρει την σχέση του χασμουρητού  με τον.. οργασμό των γυναικών και την υστερία.
Φαίνεται πως.. πρόκειται  για την πυροδότηση (
κατά το χασμουρητό) εκκίνησης μιας ολόκληρης χημικής διεργασίας στον εγκέφαλο,  με ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, όπως  η οξυτοκίνη, η ντοπαμίνη, η ακετυλοχολίνη, η σεροτονίνη, και τα οπιοειδή.. Πολλές από αυτές συμβάλουν θετικά ή αρνητικά στο μηχανισμό του χασμουρητού, ανάλογα με την αναγκαιότητα της εκάστοτε κατάστασης.
Το χασμουρητό βασίζεται και στην μιμητική αλληλοεπίδραση που έχουν οι ..εγκέφαλοι μεταξύ τους.

( ας μην ξεχνάμε οτι σε επίπεδο γονιδιώματος, πολύ λίγο διαφέρουμε μεταξύ μας εμείς οι άνθρωποι…Ενας ο Αδαμ…εκατομμυρια υποστάσεις..

(http://ser.pblogs.gr/2013/07/emeis-o-adam.html)          

 

Να γιατί τελικά δεν πρέπει να δίνουμε και τόση σημασία στις ανοησίες περί εθνοφυλετισμού, ρατσισμού, φανατισμού, ακραίων πολιτικών σχημάτων, κλπ υποβαθμιζόντων τον κοινον νούν καταστασεων, που¨απολαύσαμε¨πρόσφατα στην ελληνική τραγωδία της..πολυπολιτισμικής μας τηλεόρασης…)

Ακόμη και σε επίπεδα μικρών παιδιών.  

Ειδικά ¨κύτταρα – κάτοπτρα¨, που βρίσκονται στον μετωπιαίο λοβό των ανθρώπων, μιμούνται το χασμουρητό, όταν το βλέπουν σε κάποιον άλλον και το μεταδίδουν σε όποιους τους βλέπει.

Ακριβώς επειδή είναι πηγή ζωής και είναι κάτι φοβερά ανακουφιστικό και παραγωγικό για τον εγκέφαλο, είναι μια καλοπροαίρετη παραίνεση, που γίνεται από άτομο σε άτομο.
Αν θέλετε, λοιπόν, να ζήσετε καλά, χασμουρηθείτε χωρίς φόβο…

 Όταν ξεκινάτε να χασμουριέστε, το ισχυρό τέντωμα της κάτω γνάθου… αυξάνει την αρτηριακή ροή στο λαιμό, το πρόσωπο και το κεφάλι.

Η βαθιά εισπνοή κατά τη διάρκεια του χασμουρητού, δημιουργεί δυνάμεις για την καλύτερη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και του αίματος στον εγκέφαλο και παράλληλα δίνει στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα οξυγόνου.

Ο δροσερός αέρας που εισπνέουμε από το στόμα κατά τη διάρκεια του χασμουρητού ¨δροσίζει¨ την περιοχή του εγκεφάλου.

Ως εκ τούτου οι άνθρωποι,  θα πρέπει να χασμουριούνται περισσότερο όταν.. ο αέρας είναι δροσερός και  λιγότερο όταν ο αέρας είναι ζεστός. 

Βέβαιη απάντηση (όπως και για τις περισσότερες καταστάσεις..) σίγουρα δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως πολλές θεωρίες.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το χασμουρητό θα πρέπει να έχει μια φυσιολογική αιτία και ένα φυσικό όφελος. 

Άλλοι πιστεύουν ότι το χασμουρητό είναι μια μορφή επικοινωνίας που έχει διάφορες κοινωνικές διαστάσεις.

Υπάρχουν κι άλλα μυστήρια ωστόσο γύρω από το χασμουρητό. Εχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει σε ανθρώπους με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του κινητικού νευρώνα και ο διαβήτης, ενώ παρατηρείται και σε ασθενείς ύστερα από θεραπεία με ακτινοβολία.

Η πιο περίεργη παρατήρηση είναι μακράν αυτή που περιγράφεται στην επιθεώρηση «Canadian Journal of Psychiatry» το 1986.

Τρεις κλινικοί ψυχίατροι περιγράφουν πως κάποιοι ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική αρνούνταν πεισματικά να διακόψουν τη λήψη συγκεκριμένου αντικαταθλιπτικού.

Οταν διερευνήθηκε αυτή η άρνησή τους, παραδέχτηκαν ότι είχαν εμφανίσει μια μάλλον απολαυστική παρενέργεια: κάθε φορά που χασμουριούνταν εκδήλωναν αυτόματα ..οργασμό, τόσοι οι άντρες όσο και οι γυναίκες!

Το τμήμα ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Λιντς στη Μεγάλη Βρετανία, με επικεφαλής την λέκτορα ψυχολογίας κ. Catriona Morrison,προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα:

«Είναι πράγματι μεταδοτικό το χασμουρητό;»

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

Το χασμουρητό όχι μόνο «κολλάει» στον διπλανό μας, αλλά αρκεί να πούμε την λέξη ή να διαβάσουμε για αυτό και να αρχίσουμε όλοι να χασμουριόμαστε..

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Λιντς διαπίστωσαν ότι ενώ και οι άνθρωποι και τα ζώα χασμουριούνται, μόνο στο ανθρώπινο είδος αυτό λειτουργεί ..μεταδοτικά.

 Πρόκειται για μία ψυχολογική αντίδραση.

Ουσιαστικά χασμουριόμαστε γιατί …συμπάσχουμε με τον άλλον που χασμουριέται.

Είναι εξαιρετικά πιθανό, ακόμη κι αυτήν τη στιγμή, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές  για το χασμουρητό…να χασμουριέστε..

Μην ανησυχείτε, το αντιθετο μάλιστα.

Αρχίστε να πιστεύετε οτι δεν…είστε και τόσο σκληροί απέναντι στον συνανθρωπό σας..

( ακόμα και στον…περιοδεύοντα Καθηγητή πολιτικής..πρώην αρχηγο, πρώην αθλητή, πρωθυπουργο κλπ..Σκεφθείτε για λίγο να είχατε σαν κηδεμόνα σας , τη ..δική του Μητέρα..)

 

αυτό σας δίνει το δικαίωμα να δηλώσετε – με τις ευλογίες της επιστήμης- ευαίσθητη και ψυχοπονιάρα ψυχή, και όχι μόνο..Χαίρετε

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: