RSS Feed

Η ΝΗΣΤΕΊΑ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ..ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΗΣΤΕΊΑ

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΗΣΤΕΊΑ

 

copyright   http://kosmaser.wordpress.com/

Περπατωντας στο ¨Ασκληπιείο¨της Βούλας, όπου κατέληξε με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, η μητέρα μιας φίλης, ήρθαν στο νού μου, τα περίφημα «Ασκληπιεία,» της αρχαίας Ελλάδας, οπου οι ασθενείς υποβάλλονταν υποχρεωτικά σε τριήμερη τουλάχιστο νηστεία, ως κύριο, είτε και επικουρικό θεραπευτικό μέσο, για την αντιμετώπιση πάρα πολλών νόσων και νοσηρών καταστάσεων και την οποία νηστεία, εμείς σήμερα έχουμε απαξιώσει σε μεγάλο ποσοστό, και δεν την θυμόμαστε παρά μόνο όταν η Εκκλησία μας την θυμίζει σε όσους εν πάσει περιπτώσει τη θυμίζει.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΗΣΤΕΊΑ

 

 

Αλλά από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα υπήρξαν και υπάρχουν, σε κάθε χώρα, σε ολόκληρο τον κόσμο, εξέχουσες φυσιογνωμίες στον ιατρικό κόσμο, που εφαρμόζουν την ολική είτε και τη μερική νηστεία ως κύρια θεραπευτική αγωγή, για μεγάλο αριθμό σωματικών και ψυχικών νόσων, με εντυπωσιακά, όπως φαίνεται αποτελέσματα.Η πρακτική αυτή στηρίζεται στη βασική παρατήρηση ότι ο άνθρωπος ,στις περισσότερες περιπτώσεις αρρώστιας, δεν έχει καμιά όρεξη για φαγητό. Στις λοιμώξεις, το πράγμα δεν είναι και τόσο απλό. Ούτε και είναι κατανοητός ο τρόπος, με τον οποίο το σώμα, όταν δεν προσλαμβάνει καθόλου τροφή, μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα το λοιμογόνο παράγοντα, δηλαδή δεν είναι κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο η νηστεία μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΗΣΤΕΊΑ

 

Με την αποχή από την τροφή, δεν προσλαμβάνονται θρεπτικά συστατικά ,που παρέχουν με την καύση τους την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται για τις διάφορες λειτουργίες που επιτελούνται μέσα στο σώμα. Κατά συνέπεια, κατά τη διάρκεια της νηστείας, ο οργανισμός βρίσκεται σε μια κατάσταση.αρνητικού ισοζυγίου ύλης ενέργειας.Κατά τις πρώτες έξι περίπου ώρες, μετά από ένα σύνηθες γεύμα, η ενέργεια που απαιτείται για το μεταβολισμό προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από τη χρησιμοποίηση της γλυκόζης που απορροφάται από το έντερο. Ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιούνται, σε πολύ μικρότερο ποσοστό, λιπαρά οξέα,καθώς και αμινοξέα που απορροφούνται

από το έντερο.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΗΣΤΕΊΑ

 

 

Μετά από τις έξι αυτές πρώτες ώρες, και εφόσον δεν ακολουθήσει άλλη πρόσληψη τροφής, η γλυκόζη τ αρχίζει να ελαττώνεται, Με Συνέπεια Την Άμεση Κινητοποίηση Των Διεργασιών Της Διάσπασης Του Γλυκογόνου Του Ήπατος Σε Γλυκόζη, με την οποία τροφοδοτείται το αίμα. Όμως, όλα αυτά τα αποθέματα του γλυκογόνου, που  υπάρχουν στο σώμα, δεν μπορούν να επαρκέσουν για τις μεταβολικές ανάγκες του για χρονικό διάστημα πέραν από 24 περίπου ώρες.Γι’ αυτό και πολύ νωρίς μέσα σ’ αυτό το 24ωρο ,αρχίζει η κινητοποίηση των λιπαρών οξέων από το λίπος των λιπαποθηκών. Όλα τα κύτταρα του σώματος, εκτός από τα νευρικά , αρχίζουν να αντλούν ,την ενέργεια που χρειάζονται για το μεταβολισμό τους,από την οξείδωση λιπαρών οξέων.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΗΣΤΕΊΑ

 

Όσον αφορά τον εγκέφαλο, και γενικότερα το νευρικό ιστό, αυτά τα κύτταρα είναι απαραίτητο να εξακολουθούν να καταναλώνουν γλυκόζη για το μεταβολισμό τους, και αυτή η γλυκόζη προέρχεται από μετατροπή σε γλυκόζη άλλων αμινοξέων, που επίσης προέρχονται από τη διάσπαση λευκωμάτων, κυρίως των μυών.Ετσι λοιπόν,Κατά την ολική νηστεία που διαρκεί πέρα από ένα 24ωρο, ο μεταβολισμός του σώματος,μεταβάλλεται σε σημαντικό βαθμό, γιατί τρέπεται σχεδόν αποκλειστικά, Στην Άντληση Ενέργειας Από Λιπαρά Οξέα Που Προέρχονται Από Το Λίπος Των Λιπαποθηκών, Καθώς Και Από Αμινοξέα Που Προέρχονται Από Τα Λευκώματα Των Οργάνων Του Σώματος, Και Κατά Κύριο Λόγο Από Τους Μυς. Κατά συνέπεια προκαλείται περιορισμός του ποσού του λίπους του σώματος, Αλλά συγχρόνως περιορίζεται και το λεύκωμα των διαφόρων οργάνων και, κατά κύριο λόγο των μυών, που δεν αποτελεί απόθεμα λευκώματος, Αλλά ζωτικό δομικό στοιχείο του σώματος.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΗΣΤΕΊΑ

 

Η ολική νηστεία που διαρκεί μέχρι και 2-3 24ωρα, φαίνεται ότι αποτελεί κατάσταση που προβλέπεται από τον ενδογενή προγραμματισμό του οργανισμού του ανθρώπου. Μη ξεχνάμε ότι στον πρωτόγονο άνθρωπο, πριν από την εγκατάστασή του σε μόνιμη κατοικία , η εξεύρεση τροφής ήταν μια διαδικασία και μια περιπέτεια που επαναλαμβάνετο όχι και κατά απόλυτα τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, ένα σαρκοβόρο ζώο, μετά από ένα επιτυχές κυνηγητό και το συνακόλουθο ικανοποιητικό γεύμα, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει νηστικό για μια περίοδο, ακόμα και αρκετών ημερών, εάν η τύχη δεν είναι και τόσο ευνοϊκή μαζί του. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα της νηστείας, κινητοποιούνται όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που περιγράψαμε, για τη διατήρησή του στη ζωή, και μάλιστα σε τέτοια κατάσταση, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει και πάλι, με όλες του τις δυνάμεις, την τροφή του.

 

Σχετική εικόνα

 

Ετσι Η παράλειψη ενός γεύματος ανά 24ωρο, Εφόσον υπάρχει πρόβλημα έστω και ελαφράς παχυσαρκίας,αποτελεί ευεργετική τακτική, Πολύ περισσότερο αποτελεσματικό είναι το μέτρο της αποχής από την τροφή για ένα ολοκληρο 24ωρο κάθε τόσο, για παράδειγμα μια φορά την εβδομάδα. Αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό, εκτός από τον περιορισμό των προσλαμβανομένων θερμίδων, να πραγματοποιεί κάθε τόσο και μια γενική δοκιμή της κινητοποίησης ολόκληρου του αποθέματος του γλυκογόνου και ενός αρκετά σημαντικού μέρους από το απόθεμα του λίπους.

 

Σχετική εικόνα

 

Βγαίνοντας απ το χώρο του δικού μας ¨Ασκληπιείου¨,Σκεπτόμουν ποσο σοφά είναι όλα¨διατεταγμένα¨απ την Εκκλησία.Που προτρεπει τους πιστούς, σε 200 μέρες, όχι πλήρους αποχής, αλλά τροποποίησης απλά της διατροφής τους,με απομάκρυνση απ το κρεας, ψάρι, γαλακτοκομικά.

 

Χαίρετε

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κρεας, ψάρι, γαλακτοκομικά.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: