RSS Feed

ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΥΤΙΑΣ…

Αποτέλεσμα εικόνας για πονεμένος πατέρας

 

Διερωτάται ο Τάσος.θέλω την ησυχία μου.Να πάω στο εξοχικό μου, να την αράξω στη βεράντα μου, και ν ακουω τον κούκο να δηλώνει ευθαρσώς την μονοτονη παρουσία του.Να αγναντεύω το πέλαγος και να φιλοσοφώ, αλλά και να προσεύχομαι, Θέλω κάτι κακό; Δεν νομίζω.Τότε γιατί με λές φίλαυτο και με οικτίρεις; Η φιλαυτία τελικά ,δηλαδή η αρρωστημένη προσκόλληση στο εγώ μας,είναι ξένη προς την Αγάπη  όχι την συναισθηματιή, φιλική, υϊκή κλπ.

 

 

Αλλά την εκστατική αγάπη ,την προσφορά στον Αλλον ,που μας οδηγεί στον εαυτό μας.Αν τήν έχωμε όπου κι αν βρισκομαστε θα μας φέρη στον Παράδεισο. Αν δεν την έχωμε  το μίσος, δεν θα μας αφήση να μπούμε.Οπως στην παραβολή του ασώτου.Ο πρεσβύτερος έχει μέσα του κόλασι.Ο Πατέρας του δεν μπορεί να τον ανάγκασει να μπεί ο Πατέρας να αγκαλιάζη τον άσωτο που μετανοεί,και να του χαρίζη ¨την στολήν την πρώτην¨. Δεν μπορεί να ανεχθή αυτή την αδικία, αυτή την προσ­βολή προς την αλήθεια, τη δικαιοσύνη.Κατι τέτοιο.Τον βασανίζει περισσότερο. Του κάνει τη ζωή αβάσταχτη.Δεν μπορεί να μπη σε τέτοιο κλίμα. Του είναι ξένο και απαράδε­κτο το γεγονός.

 

 

Ο πατέρας μειλίχια τον προσκαλεί στη χαρά, στο ευχαριστιακό τραπέζι. Και είναι  γι αυτόν τον πρεσβύτερο ,σαν να του ζητά να μπη στην κόλασι. Φουντώνει μέσα του το μίσος· και ακούει τη στοργική πρόσκλησι του πατέρα σαν οργισμένη αποπομπή.Μήπως κάπως έτσι  θα γίνη η τελική κρίσι στη δευτέρα Παρουσία;

 

 

Μήπως η οργή  «ωργίσθη και ουκ ήθελεν εισελθείν» κάνει τη μοχθηρή καρδιά να βλέπη οργι-σμένο και βλοσυρό το ιλαρό πρόσωπο του ελεήμονος Θεού;  Μήπως το μίσος είναι κόλαση που κατατρώει τα σωθικά μας; Και η θεία αγάπη παράδεισος που μας αναζωογονεί; Μή­πως η ίδια η αγάπη του Θεού είναι παράδεισος για τους σωσμένους, υγιείς, που αγαπούν, που μετανοούν; Και η ίδια η αγάπη είναι κόλασι για τους αρρώστους,δηλαδή για κείνους που δεν αγαπούν, δεν μετανοούν; 

 

Μήπως η μία κλήση της αγάπης του Θεού, ο οποίος ¨θέλει πάντας σωθήναι και εις επίγνωσιν αλη­θείας ελθείν, θα ακουσθή από όσους δεν αγαπούν, λόγω της διαστροφής και της αμετανοη-σίας τους ¨Πορεύεσθε απ’ εμού οι κατηραμένοι εις το πυρ το αιώνιον¨·και απ’ αυτούς που αγαπούν ¨Δεύτε οι ευλο­γημένοι του Πατρός μου¨ Μήπως από σήμερα δεν κρινόμα-στε; Μήπως από σήμερα δεν ετοιμαζόμαστε για το ποια θέση θα πάρωμε τότε μόνοι μας; Δεν ετοιμαζόμαστε για την κρίσι της αγάπης; Δηλαδή για το αν δεχόμαστε,Αν Ζούμε Την Αγάπη Ως Παράδεισο Ή Ως Κόλασι; Αν μπορούμε να αγαπάμε, θα γνωρίσωμε την αλήθεια του Θεού.Χωρίς αγάπη, υψώνοντας τη φωνή μας, αποκαλύπτουμε το ψέμα της ζωής μας.Ο πατέρας της παραβολής ξέρει πότε μιλά και πότε όχι.Πότε μοιράζει την περιουσία ολόκληρη, χωρίς να πη λέξι. Και πότε δεν δίδει ούτε ένα ερίφιο και επεξηγεί το γιατί. Πότε και ποιόν γιο του ασπάζε­ται, χωρίς άλλα σχόλια. Πότε και ποιόν γιο του δεν ασπάζεται, αλλά τον παρακαλεί,και τον συμβουλεύει, πατρικά και λιγόλογα.Έχει σημασία λοιπόν να ξέρη κανείς πότε θα πη σε κάποιον κάτι. Και μέχρι που θα προχωρήση.

 

 

 

Δεν ρωτά τον νεώτερο γιο του τί σκέφτεται να κάμη και πότε. Γι’ αυτό τον αφήνει ελεύθερο να μείνη στο σπίτι ,όσες μέρες θέλει μετά τη μοιρασιά της περιουσίας ,αυτός φεύγει μετ’ ου πολλάς ημέρας.Ούτε τον ρωτα που θα πάη,αν σκέφτεται να πάη κοντά ή μακριά, ή αν θα πάρη όλα τα πράγματά του ή τα μισά ,συναγαγών άπαν­τα ο νεώτερος υιός απεδήμησεν.Ούτε τον πρεσβύτερο υιό ρώτησε τί αποφασίζει, αφού άκουσε όσα του είπε η πατρική του αγάπη. Τον αφήνει ελεύθερο να αποφασίση όταν και όπως θέλει. Αφήνει το θέμα ανοιχτό. Απλώς περιορίζεται στο να του πη τι έπρεπε να κάμη: ¨Ευφρανθήναι και χαρήναι έδει, ότι ο αδελφός σου ούτος νεκρός ην και ανέζησε, και απολωλώς ην και ευρέθη¨.

 

 

Έτσι γίνεται. Δεν βρίσκεται τέλος με συζητήσεις στα θέματα αυτά και με ανθρώπους που βρίσκονται σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχει τέλος σε συζητήσεις για θέματα που η φύσι τους ξεπερνά πάντα λόγον και αίσθησιν. Αλλωστε ούτε η αρρώστια του νεωτέρου, τακτοποιήθηκε με συζητή­σεις, αλλά με μια φαινομενική εγκατάλειψη.

 

 


 

 

Κουβέντες και προτροπές δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα σε ανθρώπους που έχουν ενσωματώσει, τη λογική της αυτοδικαιώσεως, της καταδίκης όλων των άλλων. Μπορούν να σου αραδιάσουν ατέλειωτα επιχειρηματα,αναρίθμητες δικές τους αρετές και εγκλήματα των άλλων. Αλλά δεν αλλά­ζουν γνώμη. Δεν μπορούν να μετανοήσουν. Δεν αγαπούν. Αυτή είναι η κόλασή τους.Πώς μπορείς ν’ αγαπάς αυτούς που δεν αγαπούν;Αυτό είναι κόλασι γι’ αυτούς.Υποφέρουν, βασανί­ζονται. Αλλά πώς μπορείς να τους συμπαρασταθής,να τους συνδράμεις, χωρίς αγάπη; Αυτοί ζητούν όχι τη σωτηρία, αλλά την καταδίκη, την εξόντωση πάντων. Έτσι κατα-δικάζουν και τον εαυτό τους. Ο πατέρας του πρεσβύτερου γιου του , δεν κάνει καμιά κριτική. Δεν καθυστερεί κα­θόλου μέσα στη λογική αυτή, που δεν οδηγεί πουθενά αλλού, εκτός από το αδιέξοδο της κολάσεως. Ποσο δυνατό το παράδειγμα για τον σύγχρονο πατέρα, κάποιον σαν εμάς.

 

 

Μούλεγε ένας πονεμένος πατέρας πως ο γυιός του, 23 ετών, κάθε μέρα φεύγει πανευ-τυχής στις 12 το βράδυ, και γυρίζει το ίδιο ευτυχής στις 5 το πρωϊ.Οταν τον ρωτά που ήταν, εκείνος μ ενα χαμόγελο του απαντά σε αγρυπνία.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για πονεμένος πατέρας

Δεν του λέω το παραμικρό, απλά κάθε βράδυ ξενυχτώ και τον περιμένω,και περιμένοντας σπαράζει η καρδιά μου απ την προσευχή.Ξέρω είμαι σίγουρος πως ο γυιός μου θα γυρί-σει.Θα κουρασθεί απ τα ξυλοκέρατα της διασκέδασης και θα γυρίσει.Αυτή η συμπεριφορά Τάσο μου είναι το αντίδοτο της φιλαυτίας..Χαίρετε.

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: