RSS Feed

O ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ..ΑΛΛΑ ΦΙΛΟΣ..ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ..

Ηδη απο το 2010, έγραφα για μια παρεξηγημενη ..οντότητα που είναι ο Πυρετός..Τρέμουμε στη θέα του, και πασχίζουμε να τον ρίξουμε με κάθε τρόπο..Κι όμως..Επανέρχομαι προτάσσοντας ένα σχόλιο απ την άγνωστη φίλη που προβάλλει την ένσταση, του κατα πόσο τα…καλαμαράκια είναι ή όχι πολυτιμα σαν διατροφικό στοιχείο.

Αγαπητή Μαίρη,με ρωτάς που στηρίζω την άποψη οτι τα καλαμαράκια έχουν περισσότερα Ω3 λιπαρα οξέα. Σου απαντώ:
Δεν τα στηρίζω…το στηρίζουν οι μελέτες των ειδικών που ασχολούνται με το θέμα.
Τα ΕΡΑ και και το DHA που είναι τα απαραιτητα λιπαρά οξέα, που έχεις μελετήσει, όπως μου είπες, βρίσκονται στο λίπος της σάρκας των θαλασσινών.
Τα καλαμαράκια έχουν μιαν ιδιομορφία…εχουν γαλάζιο ( αν μπορεί να το πει κανείς) αίμα..Εχουν περισσότερο
χαλκό και καθόλου αιμοσφαιρίνη.
Στο λίπος τους μένουν τα απαραίτητα (για μας) λιπαρά οξέα, απ το οποίο λίπος τα παίρνουμε εμείς, τρώγοντάς τα…Αρκεί να μην τα..καταστρέψουμε με το πολύ ψήσιμο…Ενας σοφός θαλασσινός, μου έλεγε: Τα καλαμάρια και τα θράψαλα, θα τα ψήνεις μερικα λεπτά μόνο…ίσα να πήξει η πρωτεϊνη τους
ετσι και μονο ετσι θα εκμεταλευτείς τα προσόντα τους!
Πίστεψέ με…αυτό κάνω.Μπορείς να με…μιμηθείς…Μερικά λεπτά μονο..
Υ.Γ. Δοκίμασε τα σε…σουβλάκι, με πίτα..ψητά, με κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό κι ελιές…οχι όμως  οταν έχεις πυρετό..Αργοτερα , οταν θα είσαι καλά..

ΠΥΡΕΤΟΣ..ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΟΝΤΟΤΗΣ..

Posted on Οκτωβρίου 23, 2010 by kosmaser© copyright   http://kosmaser.wordpress.com/                                       

Οι τελευταίες μεταβολές του καιρού, με τις ξαφνικές αυξομοιώσεις της θερμοκρασίας, έφεραν και τα πρώτα κρυολογήματα, στους πιό ευπαθείς, αλλά και τις πρώτες ιώσεις και τους πρώτους …πυρετούς. Απαντώ σε ερώτηση  αγνώστου ,που με ρώτησε, πολύ συμπαθητικά, αλλά και εντελώς αφοπλιστικά:Τί είναι πυρετός. Και ειδικότερα:  πότε λέμε οτι έχουμε¨εγκαταστήσει¨ ..πυρετό..Ομολογώ οτι μου άρεσε πολύ η έκφραση:¨Εχουμε εγκαταστήσει¨και απαντώ :

Ο πυρετός είναι μια θαυμαστή αντίδραση του λεπτού μηχανισμού θερμορύθμισης, του βιολογικού θερμοστάτη μας ,που βρίσκεται στον υποθάλαμο ,και που συντονίζει την ιδεώδη για τον καθένα μας παραγωγή θερμότητας, στο καταπληκτικό αυτό εργοστάσιο που διαθέτουμε, το συκωτι,αλλά και στους μύς μας, και τον τρόπο αποβολής της απο το σώμα μας, με την εφίδρωση, την άδηλη αναπνοή, αλλά και την ακτινοβολία.Να γιατί πρέπει να διατηρούμε την επιφάνεια του σώματός μας σε άριστη κατάσταση, καθαρή, χωρίς περιττά ρούχα, χωρίς συνθετικά υφάσματα, που δημιουργούν οξύτατο πρόβλημα, χειμώνα-καλοκαίρι στην φυσιολογική άδηλη αναπνοή μας, αλλά και να προσέχουμε σαν τα..μάτια μας αυτό το καταπληκτικό όργανο που είναι το δέρμα μας, και να μην το κακοποιούμε στις ακρογιαλιές , κάτω απο τον καυτό μεσημεριάτικο ήλιο, με το πρόσχημα του..μαυρίσματος, που είναι ουσιαστικός τραυματισμός του οργάνου.Η δήθεν προστασία που παρέχουν τα αντηλιακά, αποδεικνύεται ουτοπιστική, με τα εκατοντάδες, καθε χρόνο, περιστατικά κακοήθους μελανώματος, της χειρότερης μορφής καρκίνου..

Στον πυρετό έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω απο τα φυσιολογικά όρια, που είναι:Στη μάσχαλη 35,6, το πρωί, και 37,0 το απόγευμα..Στο στόμα: 35,9 το πρωϊ 37,2 το απόγευμα.( βαθμοι Κελσίου)Πάνω απο αυτές τις θερμοκρασίες, μιλούμε πρακτικά για πυρετό, με ωρισμένες εξαιρέσεις. Συνήθως στο σώμα συμβαίνουν μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας της τάξεως του μισού βαθμού, μετά απο ένα πλούσιο γεύμα, ένα ζεστό ρόφημα, μια ζεστή μέρα, παραμονή μας στην παραλία με άπνοια και πολύ υψηλη θερμοκρασία, που μπορεί να προκαλέσει αυτό που ονομάζουμε θερμοπληξια.Ο πυρετός σαν σύμπτωμα δεν πρέπει να μας τρομάζει, αν και τις περισσότερες φορές είναι αρκετά ¨θορυβώδης¨. Το πιό συχνό του αίτιο είναι οι εκατοντάδες λοιμώξεις, με τις οποίες συμβιώνουμε ειρηνικά τον περισσότερο καιρό, και διακρίνονται σε κοινές, όπως ιώσεις,ουρολοιμώξεις, αναπνευστικές λοιμώξεις, κλπ., και πιο σπάνια μελιταίος πυρετός, φυματίωση,κλπ.Εκτός απ αυτές , έχουμε και μή λοιμώδη νοσήματα που κι αυτά προκαλούν πυρετό,όπως είναι οι πόνοι των αρθρώσεων από αρθρίτιδες και αγγειίτιδες,απο νόσους του αίματος, κακοήθη νεοπλάσματα, μεταβολικά νοσήματα,ενδοκρινικές παθήσεις και διάφορες φαρμακευτικές ουσίες. 

                      

Η παρουσία ενός πυρετου, αρχικά δεν μας προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο φόβο. Οταν όμως δούμε οτι επιμένει, ο οικογενειακός γιατρός θα μας δώσει τη λύση. Η όποια διάγνωση, βασίζεται σε λεπτομερές ιστορικό, όπου καταγράφονται τα συμπτώματα που τον συνοδεύουν, όπως :πονοκέφαλος,ταχυκαρδία, ερυθρότητα, γενική κακουχία ,αλλά και βήχας, παχύρευστα φλέματα και άλλα.Πέρα τούτων, θα πρέπει να προσέξουμε τον χαρακτήρα του πυρετού.Δηλαδή, αν έχουμε δέκατα, που είναι μεταξύ 36,8 και 37,2.Αν έχουμε ρίγη, ή όχι.Ή απυρεξία μέσα στο ίδιο 24ωρο.   

                              

Αν έχουμε εφίδρωση.Αν παρουσιάστηκε ο πυρετός μετά από λήψη φαρμάκων, ή   αν ο άρρωστος μας ήρθε σε επάφή με κάποιο οικόσιτο ή άλλο ζώο, ή προϊόν ζώου, ας πούμε..άβραστο γάλα,ή φρέσκο τυρί  ( μελιταίος πυρετός συνηθισμένος στα χωριά όπου πήζουν πρόβιο τυρί και το καταναλώνουν άμεσα). Ακόμα αν ο ασθενής είχε πρόσφατα ταξιδέψει σε κάποια ύποπτη , απο πλευρά λοιμώξεων, χώρα.Ωραία τον…εγκαταστήσαμε τον πυρετό μας…Και τώρα τί κάνουμε;Μετά το πρώτο 24ωρο ερχόμαστε σε επαφή με τον γιατρό μας, και του αναφέρουμε, όσο πιό καλα μπορούμε τα συμπτώματα ( τηλεφωνικώς).Στο 80% των περιπτώσεων , ο πυρετός οφείλεται σε κάποια κοινή, ιογενή, αιτία. 

Οι πρώτες οδηγίες απ τον γιατρό μας είναι ανάπαυση, πολλά υγρά, και αν ο πυρετός ανεβεί, λήψη αντιπυρετικών, που συνήθως είναι η παρακεταμόλη     

( μια και την πολύτιμη ασπιρίνη, το ιατρικό κατεστημένο την έστειλε…στο ράφι της ιστορίας, λόγω δηθεν παρενεργειών..).Αφήνουμε τον πυρετό, να βοηθήσει τους μηχανισμούς του σώματός μας να προσπαθήσουν να διορθώσουν τη..βλάβη για ένα ακόμη 24ωρο.Αν κι αυτό παρέλθει και ο πυρετός επιμένει, ή ανεβαίνει, τότε είναι φρόνιμο, ο γιατρός μας να μας επισκεφθεί για να μας ακροασθή ,μήπως έχουμε…εγκαταστήσει  ακροαστικά, ή μήπως θα πρέπει να κάνουμε κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, ώστε να έχουμε μια ακριβή διάγνωση.Στο σημείο αυτό γίνονται τα περισσότερα λάθη.Χρησιμοποιούμε την…πείρα της γιαγιάς και κάνουμε μόνοι μας διαγνωση,και το χειρότερο παίρνουμε και φάρμακα, και το ακόμα χειρότερο..παίρνουμεμόνοι μας αντιβίωση..Και τέλος το τραγικό: χρησιμοποιούμε τα δυνατά αντιβιοτικά σαν…αντιπυρετικά, αχρηστεύοντάς τα στη συνέχεια για πολλους μήνες..

Ας έλθουμε τώρα στο 2-3 %των περιπτώσεων , όπου ο πυρετός μας διαρκεί πάνωαπο μια εβδομάδα, και δεν ανταποκρίνεται στα χορηγηθέντα αντιβιοτικά.Τότε και μόνο τότε θα αναζητηθεί καποιο άλλο αίτιο π.χ.απόστημα,συστηματική λοίμωξη, τυφοειδής πυρετός,βρουκέλλωση, φυματίωση( αρκετά συχνή δυστυχώς μετά το μεγάλο κύμα των οικονομικών μεταναστών).Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό 1-2 % ασθενών με πυρετό αγνώστου αιτιολογίας,που συνήθως υποχωρεί μόνος του χωρίς να μάθουμε ποτέ τί ακριβώς τον προκαλεσε..Τελειώνω το σημείωμα με μια υπογράμιση:

Ο πυρετός πάντα είναι ευεργετικός για την άμυνα του οργανισμού μας.Είναι ένα χρησιμότατο σύμπτωμα που οδηγεί σε περιορισμό της…σπατάλης του εαυτού μας σε ξενύχτια, κακό φαγητό, και ανευ λογου στενοχώριες και άγχος..

Απ την άλλη μεριά η μή σωστή αξιολόγησή του, μπορεί να μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όπως είναι η ισχαιμία του μυοκαρδίου οι διάφορες  καρδιακές ανεπάρκειες, ή βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Πριν μερικά χρόνια έχασα ένα φίλο, ο οποίος μετά απο μια επίσκεψή του σ ένα νησί του Αιγαίου, πήρε μια ενδοκαρδίτιδα, η οποία , λόγω και του υπέρβαρου του σωματότυπού του του δημιούργησε οξύτατο πρόβλημα, με κλάσμα εξώθησης 19, που τον οδήγησε στο θάνατο…

Ο καρδιολόγος του δεν μπόρεσε να τον πείση οτι έπρεπε να κάνει εξαντλητική δίαιτα, για να ενισχύσει το κλάσμα, και η ραγισμένη καρδιά, τον εγκατέλειψε μετά απο μια έντονη λογομαχία…δι ασήμαντον αφορμήν, που ακούμε καθημερινά.

Συμπερασματικά, θα σας πώ τί κάνω εγώ.

Προσπαθώ να έχω δυνατό άνοσο..σύστημα..Τρώω καλαμαράκια.. τηγανητά…έχουν αναλογικά, περισσότερα Ω3 λιπαρά απ ότι η…βασίλισσα σαρδέλα..

Οχι μόνο τις Σαρακοστές, αλλά σε εβδομαδιαία βαση..

Οταν βρίσκω, αγοράζω, ένα φρέσκο, μεγάλο,καλαμαρι, και το κάνω το ψητό. Είναι νόστιμο, και προ παντός υγιεινό.

Σωστή Διατροφή Που Βασίζεται Στο Ψάρι, Τα Λαχανικά, Το Καθαρό Απο Χλώριο Νερό,Την

Άσκηση..Ασκηση…Άσκηση,

δηλαδή το περπάτημα σε κυλιόμενο διάδρομο… και το κεράκι στην τούρτα:

Η εχινακεια..3 χάπια πιστοποιημένης δόσης 234 γρμ. ( υπάρχει παντού στα φαρμακεία πλέον) για 2-3 μήνες αρχικά, και κάθε φορά που νοιώθω κάποια συμπτώματα..Πιστέψτε με ..είναι θαυματουργή.

.copyright   http://kosmaser.wordpress.com/©

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: