RSS Feed

Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ..

 

 

Όταν ο Άλντους Χάξλεϋ, έγραφε το 1932 το περιφημο. ¨TheBraveNewWorld¨. Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο,δεν κοιτούσε απ την προσωπική του χαραμάδα ,με βοηθό την ¨αγκιστρωτή του Ελικα¨ Uncinate Gyrous¨  απλώς το μέλλον, κοιτούσε την ί δ ι α ανθρωπότητα με τρόπο ανελέητο. Το προορατικό χάρισμα του, δεν περιορίζεται στην επιτυχημένη, μελλοντολογική τοποθέτηση της ανθρώπινης μοίρας, αλλά στο φυσικό τρόπο με τον οποίο αποδίδεται.

Ο Χάξλεϋ  φαίνεται να μελετά την καθαυτό ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία ,που κινείται στα πλαίσια συγκεκριμένων συμπεριφορών. Μελετώντας τους ανθρώπους αντιλαμβάνεται ότι το από κοινού αίσθημα περί ελευθερίας, εστιάζει στην κατανάλωση, στην ανά πάσα στιγμή εκπλήρωση της προσωπικής βούλησης, και στην ελευθερία της προσωπικής ασφάλειας.

Σ’ αυτό το τρίπτυχο εστιάζει ,παρουσιάζοντας το μελλοντικό ¨Καινούργιο Κόσμο¨ με τρόπο ωμό κι αδυσώπητ, ακόμα απ το 1932.  Απο την αρχή, επιλέγει ως πρώτη εικόνα το εργαστήριο που είναι υπεύθυνο για τις γεννήσεις. Σε καθεστώς πλήρους αποστείρωσης παρακολουθούμε τους εργαζόμενους νοσηλευτές να φροντίζουν τα μωρά στα μπουκάλια  τους, που αναπτύσσονται με απαρασάλευτο, νοσηρό προγραμματισμό. Παρακολουθούμε τον απόλυτο έλεγχο γεννήσεων. Τα παιδιά είναι αποκλειστικά εργαστηριακή υπόθεση, οι εγκυμοσύνες απαγορεύονται δια νόμου κι ως εκ τούτου οικογένειες δεν υπάρχουν, και φυσικά μόνο κατόπι παραγγελίας από τον υπεύθυνο κρατικό μηχανισμό. Από θέση αρχής χωρίζονται σε κατηγορίες.

Οι λιγότεροι σε αριθμό είναι οι προικισμένοι πνευματικά και οι περισσότεροι οι χειρώνακτες. Τα νούμερα καθορίζονται από τις ανάγκες της κοινωνίας. Τα μεγάφωνα παίζουν χαμηλόφωνα τραγουδάκια που υμνούν την κατανάλωση, του τύπου ¨την παλιά μου μπλούζα δεν τη θέλω, θέλω μόνο την καινούρια¨ ή ¨τα πράγματά μου τα πετάω για να πάρω άλλα¨

Το φοβερώτερο δε απ όλα, που εντυπωσιάζει τον σύγχρονο ερευνητή, σκεπτόμενο , πραγματικό επιστήμονα, ειναι το

¨χόκους-πόκους, θανατος στους στρεπτοκόκκους..¨ 

Κάπως έτσι εξασφαλίζεται η κοινωνική ειρήνη, αφού δεν υπάρχει ούτε υπερπληθυσμός, ούτε ανεργία, ούτε η αδηφάγα ανταγωνιστικότητα ,που απανθρωποιεί στα πλαίσια της επιβίωσης. Εξάλλου, με τη μεθοδική πλύση εγκεφάλου, αποφεύγεται και το συγκρουσιακό της διαφορετικότητας,  αφού κάθε ομάδα νεογέννητων διαποτίζεται αλάθευτα από τα ιδανικά που πρέπει να υπηρετήσει.

Όμοιοι άνθρωποι, σε απόλυτη κοινωνική αρμονία ,με εξασφαλισμένη πληθώρα αγαθών σε ονειρική συμβίωση. Ένας καλοκουρδισμένος, ε π ί γ ε ι ο ς παράδεισος. Όμως και σ αυτόν τον παράδεισο,οι άνθρωποι ασφυκτιούν Ζούν αποκλειστικα με χαπάκια ευτυχίας και πάλι καταλήγουνε στη νεύρωση και την τρέλα.Σας θυμιζω μελαγχολικα, την απολυτη κυριαρχια της ¨α λ π ρ α ζ ο λ α μ η ς¨στις μερες μας.

https://ihthielaio.wordpress.com/2016/06/20/1950/

Και να που εντελώς απροσδόκητα εμφανίζεται ένας Άγριος, απο μιαν άγρια φυλή που κατοικούσε κάπου μακριά. Φήμες που μιλούσαν για μια κοινωνία ζούγκλας, με ανθρώπους αχαλίνωτους, που καυγάδιζαν και πολλές φορές εγκληματούσαν, που διατηρούσαν οικογένειες και καθορίζονταν από την τύχη, που εμφάνιζαν αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές, που παρέμεναν στο ζωώδες εκπροσωπώντας το από καιρό εξαφανισμένο απολίτιστο της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Άνθρωποι ακατέργαστοι, καθόλου εκλεπτυσμένοι, πραγματικά αγρίμια, ενδεχομένως επικίνδυνοι .

Κι εδώ ξεκινά η σύγκρουση του παλιού με το καινούριο.Ο Άγριος περιφέρεται από υπεύθυνο σε υπεύθυνο σαν αρκούδα σε τσίρκο. Πραγματικά μαινόμενος αδυνατεί να προσαρμοστεί  επιμένοντας στο πρωτόγονο και το ενστικτώδες,  που δεν μπαίνει σε καλούπια και παραμένει απρόβλεπτο. Είναι το εξωφρενικό μέσα στον αρτηριοσκληρωτικό προγραμματισμό του απαρέγκλιτου. Μια πραγματική βόμβα. Παρά τις αδυναμίες της παρουσίασής του (αδυναμίες που επισημαίνει κι ο ίδιος ο Χάξλεϋ) δημιουργεί επαρκώς τον αντίθετο πόλο που βαραίνει το Νέο Κόσμο. Το ανθρώπινο συναίσθημα και το απροσδιόριστο της ανθρώπινης φύσης που έχει ανάγκη τους συνανθρώπους και που είναι αδύνατο να βιώσει την ατομική ευτυχία γιατί πολύ απλά ευτυχία μεμονωμένη είναι ευτυχία ανύπαρκτη. Ακόμα κι οι ανεπιθύμητες επιθετικές συμπεριφορές είναι αναπόσπαστες από την ανθρώπινη φύση που είναι καταδικασμένη να συγκρούεται και να συνυπάρχει σ’ ένα αντιφατικό δίπολο που όμως καθορίζει επακριβώς όλο το βάθος της πολυπλοκότητας της ύπαρξης. Η κατάργηση αυτής της διπολικότητας στα πλαίσια του πολιτισμού δεν είναι παρά ευνουχισμός, δηλαδή δυστυχία, δηλαδή η άλλη όψη της βαρβαρότητας. Τελικά ποιος είναι πιο βάρβαρος; Ο Άγριος με την ασημαντότητα της οχλοβοής του ή οι άνθρωποι του Νέου Κόσμου με τον εκλεπτυσμένο ακρωτηριασμό που ομαλοποιεί τη συνύπαρξη;Διαβαστε το βιβλιο, θα μαθετε πολλα για την εποχη μας. Χαιρετε

 

 

          

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: