RSS Feed

Η ΔΙΑΛΕΙΠΟΥΣΑ ΧΩΛΟΤΗΤΑ..ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ..

Η αλήθεια είναι οτι όλοι μας έχουμε την ηλικία των αγγείων μας. Οσο καλύτερη είναι η κατάστασή τους , τόσο καλύτερη ποιότητα ζωής απολαμβάνουμε..Για τα αγγεία θα είναι η σημερινή κουβέντα μας..και συγκεκριμένα για την περιώνυμη.. αορτή , τη μεγαλύτερη αρτηρία μας , η οποία μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα και γλυκοζη  σ όλο το σώμα. Η κοιλιακή αορτή ,στο ύψος του ομφαλού, χωρίζεται στα δύο σχηματίζοντας τις λαγόνιες αρτηρίες ,μια για κάθε πόδι. Αυτες, με τη σειρά τους, στο ύψος της βουβωνικής χώρας, συνεχίζουν ως μηριαίες, και   στο γόνατο, μεταπίπτουν στις ιγνυακές για να καταλήξουν στα κνημιαία αγγεία.Η Περιφερική Αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ) χαρακτηρίζεται από μειωμένη αιμάτωση λόγω στένωσης ή απόφραξης των αρτηριών, των κάτω άκρων. …εξ αιτιας της αθηροσκλήρωσης,όπως ονομάζεται η αθηρωματική πλάκα ,που αποτελείται από χοληστερόλη, ασβέστιο και ινώδη ιστό. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της αθηρωματικής νόσου, γνωστοί και πολυσυζητημένοι,είναι η ηλικία, η οικογενειακή προδιάθεση, η ηυξημένη χοληστερίνη, ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία και το.. κάπνισμα.Το πιο σύνηθες αρχικό σύμπτωμα είναι η διαλείπουσα χωλότητα (ΔΧ), που είναι δυσφορία ή πόνος στα πόδια  (μπορεί να εντοπίζεται στους γλουτούς, μηρούς, γάμπες) στο περπάτημα. Προϊούσης της νόσου ( τί όμορφη που είναι η γλώσσα μας..)ο πόνος εμφανίζεται μετά απο μερικά βήματα. Σε πολύ προχωρημένα στάδια της αποφρακτικής νόσου, εμφανίζεται πόνος το βράδυ, κατα την κατακλιση (άλγος αναπαύσεως), πληγές στα κάτω άκρα, που δεν κλείνουν ,ή και νέκρωση ιστών (γάγγραινα).

Η διάγνωση της ΠΑΝ γίνεται εύκολα και ανώδυνα:Α) με τη μέτρηση του σφυρο-βραχιόνιου δείκτη.Β) Με τη χρήση υπερήχων (Doppler) μετράται, η αρτηριακή πίεση σε χέρια , και ποδια , στα σφυρά, με ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση των αρτηριών κεντρικότερα.Γ) Με Το triplex κοιλιακής αορτής, λαγονίων και αρτηριών κάτω άκρων. Τέλος με  αξονική ή μαγνητική αγγειογραφία ή ψηφιακή αγγειογραφία κοιλιακής αορτής, λαγονίων και αρτηριών κάτω άκρων.Η θεραπεία της ΠΑΝ εξαρτάται από τα συμπτώματα και το βαθμό στένωσης των αρτηριών. Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής υπάρχει και η επεμβατική θεραπεία, όπου ενδείκνεται, που γίνεται με δύο μεθόδους (ενδαγγειακή και ανοικτή μέθοδος).

Κατά την ενδαγγειακή μέθοδο γίνεται παρακέντηση μιας αρτηρίας του ποδιού (συνήθως της μηριαίας) ή του χεριού (βραχιόνιος) και η αποκατάσταση της στένωσης γίνεται από το εσωτερικό του αγγείου. Με τη βοήθεια ενός ειδικού μπαλονιού ο αγγειοχειρουργός διαστέλλει το στενωμένο αγγείο και στη συνέχεια τοποθετεί ένα εσωτερικό μεταλλικό νάρθηκα (stent) που βοηθά στο να παραμείνει η αρτηρία ανοικτή .. Κατά την ανοικτή επέμβασηδημιουργείται μία παράκαμψη (bypass) της αποφραγμένης περιοχής με τη χρήση συνθετικού μοσχεύματος ή φλέβας του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές στην κεντρικού τύπου αποφρακτική νόσο (κοιλιακή αορτή και λαγόνιες αρτηρίες) χρησιμοποιείται πάντα συνθετικό μόσχευμα, ενώ στην περιφερική αποφρακτική νόσο των κάτω άκρων, φλέβα από τον ασθενή

Η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος αυξάνεται παγκοσμίως, αλλά και το 70% των ατόμων με τη νόσο αυτή, ζουν σε χώρες με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα- με τη πλειοψηφία να ζει στη Νοτιανατολική Ασία και τις περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού.

Στις χώρες με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα , ο αριθμός των ατόμων με ΠΑΝ έχει αυξηθεί κατά 28,7% ενώ στις χώρες με υψηλά εισοδήματα έχει αυξηθεί κατά 13,1%.Η Δραματική Αύξηση της περιφερικής αρτηριακής νόσου τα τελευταία 10 χρόνια αποδίδεται, στην αλλαγή του τρόπου ζωής, αλλά και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης .Ακόμη υπάρχει ένα 35% αύξηση της συχνότητας ΠΑΝ στα άτομα άνω των 80 , όπως και προσβολή  1 στα 10 άτομα άνω των 70 και 1 στα 6 άνω των 80 ετών.Η πλειοψηφία των παραγόντων κινδύνου σχετίζεται με άλλες σημαντικές καρδιαγγειακές διαταραχές όπως το κάπνισμα , ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερίνη ,όπως και με την ΠΑΝ, και μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπισθούν.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι ένα απ τα παγκόσμια πλέον προβληματα του 21 αιώνα και αφορά τους πάντες… Η δραματική αύξηση της προκαλεί απώλεια κινητικότητας , μειώνει την ποιότητα ζωής, και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, η περιφερική αρτηριακή νόσος ..θα αυξάνει χρόνο με το χρόνο, δημιουργώντας πλήθος προβληματων σε ανθρώπους αλλα και σε κυβερνησεις, ας πούμε σαν τη δική μας, που απο χρόνια τώρα, βρίσκεται στον…αναπνευστήρα. Χαίρετε.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: