RSS Feed

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗ..ΔΥΟ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ.

Η αιφνίδια, πολύ ισχυρή, αυχεναλγία, που περιγράφεται σαν ¨τσεκουριά¨,που συνοδεύεται απο εμετό, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία και διαταραχές της όρασης, και της ομιλίας, αποτελεί μια σπάνια, αλλά πολύ σοβαρή κατάσταση που είναι αποτέλεσμα.. εγκεφαλικής αιμορραγίας ,από ρήξη κάποιου εγκεφαλικού ανευρύσματος. Αυτή, την πολύ σοβαρή διαταραχή, την αφήνουμε προς το παρόν,και πάμε σε μια, πολύ πιο συχνή κατάσταση, τη συνήθη αυχεναλγία ,που συνοδεύεται κι από μια μικρή άνοδο της αρτηριακής πίεσης.

Πολλές φορές, όταν συγχιστούμε με κάποιον, ιδίως αν έχουμε ευαισθησία στον αυχένα μας, νοιώθουμε ένα τράβηγμα στη βάση του αυχένα, που συνοδεύεται από εγκατάσταση πονοκεφάλου.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνήθως ..ανεβαίνει και η πίεση. Εξάλλου πολλοί υπερτασικοί λένε ότι νοιώθουν την άνοδο της πίεσης τους, με την αίσθηση του πόνου στον αυχένα. Και θεωρούν ότι η άνοδος της πίεσης τους, έχει σαν αποτέλεσμα, αυτόν τον πονοκέφαλο ,αν και συνήθως σ αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουμε σημαντική αύξηση της..

Οι μύς του αυχένα, είναι γνωστό ότι είναι από αυτούς που συσπώνται έντονα, όταν υπάρχει ένταση. Επίσης βρίσκονται σε σύσπαση συχνά λόγω της θέσης του σώματος. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί, από ρεύματα αέρα, από χρόνιες αλλοιώσεις στην περιοχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, από χρόνιες λοιμώξεις στην.. περιοχή των ιγμόρειων κτλ. Η παραγωγή παραγόντων φλεγμονής, οι οποίοι έχουν πάντα και αγγειοκινητική δράση, επηρεάζει τις σπονδυλικές αρτηρίες που περνάνε από κει. Αυτές αιματώνουν το πίσω και κάτω μέρος των δομών του εγκεφάλου, τη γέφυρα, το στέλεχος καθώς και τμήματα της σκληράς μήνιγγας που περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό και αυτές τις δομές και βρίσκεται σε συνέχεια με τις περιτονίες.. (η περιτονία δεν είναι απλά ένα.. υλικό αναφοράς, με ελάχιστη λειτουργικότητα εκτός από τον προφανή υποστηρικτικό ρόλο της, αλλά ένας διαδεδομένος, συνεκτικός, συνδετικός ιστός εμπλεκόμενος στενά σχεδόν σ’ όλες τις θεμελιώδεις διαδικασίες των δομών του σώματος, στη λειτουργικότητα και τον μεταβολισμό.. Μετακινήστε τον συνδετικό ιστό από τη περιοχή, κι ο κάθε μυς θα είναι μια δομή που θα μοιάζει με ..ζελέ χωρίς σχήμα και λειτουργική ικανότητα, ενώ οι αρθρώσεις πολύ απλά θα.. καταρρεύσουν.) των μυών του αυχένα. Η ευαισθησία αυτών των περιτονιών, (που μπορεί να επηρεάζουν και τη σκληρά μήνιγγα ), είναι από ότι φαίνεται η αιτία της αυχενικής κεφαλαλγίας που έχουμε, ως αποτέλεσμα των φλεγμονωδών,( η πανταχού παρούσα φλεγμονή που λέγαμε..)αγγειοκινητικών παραγόντων που είναι αυξημένες στην περιοχή ,σ αυτές τις περιπτώσεις. Η επίδραση που γίνεται σ αυτή την περίπτωση στο σπονδυλο-βασικό  αγγειακό σύστημα, επηρεάζει  τα αγγειοκινητικά κέντρα ρύθμισης της πίεσης, που βρίσκονται στην περιοχή του προμήκη ,στο εγκεφαλικό στέλεχος. Πειράματα ,στο παρελθόν, είχαν δείξει τη σχέση της αρτηριακής πίεσης με τη συμπίεση της αριστερής πλάγιας χώρας του προμήκη από αγγειακά στελέχη της περιοχής.

Μια ψυχική ένταση ,που σε άλλες περιπτώσεις, δεν θα επηρέαζε σημαντικά τον τόνο των αγγείων, τώρα μπορεί να κάνει σοβαρές μεταβολές και ν ανεβάσει την πίεση. Το ίδιο γίνεται με το κάπνισμα που επηρεάζει περισσότερο τον τόνο των αγγείων, όταν αυτά ,είναι ήδη ευαίσθητα από την έκκριση φλεγμονωδών αγγειοκινητικών παραγόντων, που σε αυτές τις περιπτώσεις επιδεινώνει την κεφαλαλγία.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ( πέρα από τις  παρενέργειες, που έχουν στο στομάχι, τους νεφρούς κλπ.),έχουν καλά αποτελέσματα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, με το σημαντικό ομως μειονέκτημα, ότι αναστέλλοντας την δημιουργία  προσταγλανδινων ,που παράγονται και προωθούν τη φλεγμονή,  ανεβάζουν την πίεση ,ειδικά όταν γίνεται κατάχρηση τους, μιας και είναι.. αγγειοδιασταλτικές ουσίες. Με άλλα αναλγητικά φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη για παράδειγμα, ή τα μυοχαλαρωτικά, μπορεί να έχουμε παρόμοιο αποτέλεσμα λόγω της χαλάρωσης που επιτυγχάνεται στους μύς της περιοχής ,και άρα στην πίεση πάνω στα αγγεία, τις περιτονίες και τις μήνιγγες.Καλά αποτελέσματα έχουμε σ αυτές τις περιπτώσεις και με ασκήσεις χαλάρωσης του αυχένα. Μία θέση χαλάρωσης του αυχένα είναι η στήριξη του κεφαλιού στη βάση του αυχένα, εκεί που ενώνεται ο αυχένας με την ινιακή περιοχή του κρανίου. Επίσης ελαφρές μαλάξεις χαλάρωσης στην περιοχή ανακουφίζουν από τον πόνο.

Γενικά θα λέγαμε ότι η σωστή φυσιοθεραπεία στην περιοχή του αυχένα, η χαλάρωση στη βάση του κρανίου και κυρίως η τακτική σωματική άσκηση, βοηθούν αποτελεσματικά τόσο στην κεφαλαλγία που ξεκινάει από αυτή την περιοχή, όσο και στην υποχώρηση της αρτηριακής πίεσης.

Συχνά αιτία της αυχεναλγίας είναι οι κήλες των μεσοσπονδυλίων δίσκων της αυχενικής μοίρας, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, όπως αυχεναλγία, αιμωδίες στα άνω άκρα ή και ίλιγγο. Ο ίλιγγος μπορεί να εξηγηθεί από το ότι η λαβυρινθική αρτηρία ,που αιματώνει τον λαβύρινθο, ένα όργανο στο έσω ους,που παίζει βασικό ρόλο στην αίσθηση της ισορροπίας του σώματος, είναι κλάδος της βασικής αρτηρίας που προκύπτει από την ένωση των σπονδυλικών αρτηριών. Έτσι μια διαταραχή της αιμάτωσης του λαβυρίνθου, μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο.

Μια χρόνια δυσλειτουργία της περιοχής του αυχένα, έχουμε και όταν υπάρχει μια χρόνια φλεγμονή των.. παραρρίνιων κόλπων. Η κεφαλαλγία που συνοδεύει συχνά τις εξάρσεις της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας, έχει κατά πάσα πιθανότητα και αυτή σχέση. με την υπερέκκριση παραγόντων φλεγμονής στην περιοχή με αποτέλεσμα την ευαισθησία του τόνου των αγγείων. Η κεφαλαλγία μπορεί έτσι να πάρει χαρακτηριστικά αγγειοκινητικής κεφαλαλγίας.

Η σχέση με τον αυχένα βρίσκεται στο ότι η παροχέτευση της λέμφου ,από τα ιγμόρεια γίνεται στους λεμφαδένες που βρίσκονται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, είτε απ’ ευθείας είτε μέσω της άνω και της κάτω γνάθου (είναι αρκετά σταθερό σύμπτωμα σε αυτές τις περιπτώσεις η ευαισθησία των δοντιών κυρίως της άνω γνάθου αλλά και της κάτω). Κατά παρόμοιο τρόπο μπορεί να ερεθίζονται περιτονίες, στη βάση του κρανίου που μεταδίδουν τον ερεθισμό στον αυχένα. Πράγματι είναι πολύ συχνό το φαινόμενο όταν υπάρχει φλεγμονή στα ιγμόρεια, να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και ο αυχένας. Το ίδιο ευαίσθητη σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται και η περιοχή του φάρυγγα. Επίσης επειδή τα ιγμόρεια, γειτνιάζουν με το μέσο ους μπορούν να μεταδώσουν τη φλεγμονή και να προκαλέσουν ωτίτιδα.

Λόγω των παραγόντων φλεγμονής, που εκκρίνονται ,συνυπάρχει συχνά και ένα διάχυτο αίσθημα κούρασης και δυσθυμίας. Οι παράγοντες φλεγμονής μπορεί να δρουν τοπικά, όταν η φλεγμονή μπορεί και περιορίζεται από τους παράγοντες άμυνας του οργανισμού, ή δρουν σε όλο το σώμα όταν ξεφύγει από τον τοπικό έλεγχο.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται για διαδικασίες φλεγμονής που επιδεινώνουν το οξειδωτικό στρες του οργανισμού . Εσείς όμως ξέρετε πλέον το φάρμακο, που δρά εναντίον της πανταχού παρούσης αυτής διεργασίας..Φυσικά και πρόκειται για το ιχθυέλαιο, αλλά και για μια ισορροπημένη δίαιτα, με κυρίαρχη την πρωτεϊνη από λιπαρά ψάρια…Δεν θα κουραστώ να επιμένω, είμαστε ένας ευλογημένος λαός. Εχουμε τη θάλασσα που μας προσφέρει άφθονα , μικρά, φρέσκα, φθηνά ψάρια. Δεν λέω νόστιμα τα μπαρμπούνια, αλλά και το σκουμπρί, ο γαύρος ( βασιλιά τον λέει ο λαός) η σαρδέλλα,  τρώτε ψάρια, και δεν έχετε να φοβηθείτε απ τις φλεγμονές..Χαίρετε..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: