RSS Feed

Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΘΕΟΥ..ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ..

Αποτέλεσμα εικόνας για τα¨καφέ

Δεν συνηθίζω τα¨καφέ¨. Πηγαίνω μόνο αν έχω κάποιο ραντεβού, ή αν πρόκειται να συναντήσω καποιον φίλο. Κάπως βρέθηκα σ ένα στυλάτο καφέ, όπου ξέρουν τον ¨εσπρέσο¨ κι αυτό μ αρέσει. Περιμένοντας τη φίλη, που θα μου έφερνε στοιχεία που είχα ζητήσει, ακουγα κουβέντες σε έντονο τόνο απ το διπλανό τραπέζι. Τρεις ανδρες και μια γυναίκα. Ολοι της ,λεγομένης, τρίτης ηλικίας. Ο ένας ξεχώριζε, είχε βαθειά φωνή βαρύτονου, κι όπως τον ακουγα θα μπορούσε κάλλιστα να τραγουδούσε όπερα.Με την επιβλητική φωνή του μιλούσε περί του αθεϊσμου, ειρωνευόμενος τους πάντες.

 

   

Αποτέλεσμα εικόνας για Όλοι οι άπιστοι, κι είμαι σίγουρος κι ο Σακης,

 

Δεν του έλειπε η εγκυκλοπαιδική κατάρτιση, και η ευστροφία. Οι κουβέντες του ,στρωτές και αιτιολογημένες.Αντιστρόφως αναλογο το μένος του για τον Θεό.Μου προκάλεσε το ενδιαφερον και γύρισα και τους κοίταξα.Η κυρία της παρέας ηταν γνωστή, κι αμέσως με χαιρέτησε, εδειξε χαρά που με είδε, και διαβλέποντας έναν απρόσμενο¨σύμμαχο¨στην πολυλογία του βαρύτονου,  Με καλεσε να κάτσω μαζί τους, γιατί το θέμα που κουβέ-ντιαζαν ισως με ενδιεφερε. Αφού συστηθήκαμε, ο¨βαρύτονος¨ ξαναπήρε το λόγο, επι-τιθέμενος με σφοδρότητα σε παλαιούς και σύγχρονους αγίους της Εκκλησίας, χαρακτη-ρίζοντάς τους μάλιστα αγύρτες, άσχετους, παρανοϊκούς και πολλά άλλα. Τον παρατη-ρούσα,το πρόσωπο του είχε γίνει κατακόκκινο, και τα μάτια του πέταγαν φωτιές ανικα-νοποίητης οργής. Αφού εξήντλησε τις δυνατότητες των πνευμόνων του κι ηρέμησε, ζήτησα την άδεια των υπολοίπων και τον ρώτησα αν τούχε κάνει κανένα κακό ο Θεός. Το θεω-ρησε ειρωνικό σχόλιο, και,με απαξιωτικό ύφος, με ρώτησε αν ανήκω στον ¨εσμό¨των πιστών Χριστιανών.Τον άφησα να απορεί και απευθυνόμενος στους υπολοίπους της παρέ-ας, ρώτησα αν κανείς άλλος πιστεύει στο Θεό, ή αν όλοι τους ανήκαν στην παρέα του Σακη  όπως έλεγαν το σοφό αντιρρησια .Με κοίταξαν κάπως μαγκωμένα, αλλά δεν απήντη-σαν.Ξαναρώτησα αν υιοθετούν τις απόψεις του Σακη, και πάλι δεν απήντησαν.Για τρίτη φορά ρώτησα αν θάθελαν ν ακούσουν μιαν άλλη έποψη για το ίδιο θέμα, κι ηταν ο Σακης που ζήτησε , αν έχω, να του πώ τα¨επιχειρήματά¨ μου.Τον κοίταξα χωρίς εμπάθεια. Ηταν εμφανή τα αναπνευστικά προβλήματα του. Ο Ζάχος θα τούλεγε οτι το συντομότερο δυνατό θα έπρεπε να πάει για στεφανιογραφία, όπως και να ξεκινήσει άμεσα διαιτα γιατί κινδύνευε,αν και πίστευα πως εν γνώσει του αυτοκαταστρέφονταν, βαθειά πληγωμένος απ τον υπερφίαλο ατομισμό του.Μ αυτη τη φωτογραφική διάγνωση, τον ρώτησα αν φοβάται τον θάνατο.Η απάντηση του κοφτή, λίγο ειρωνική, βουτηγμένη στη,σοκολάτα του θράσους που χαρίζει η διαφορετικότητα. Δεν φοβάμαι τίποτα.Οταν πεθάνω, που θα πεθάνω σύντομα, σωστή η πρόβλεψή μου, θέλω να με πετάξουν κάπου να φάνε τα σκυλια.Διέκρινα έναν βαθύτατο πόνο, και μια ακόμα βαθύτερη απογοητευση για τη ζωή του.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Όλοι οι άπιστοι, κι είμαι σίγουρος κι ο Σακης,

 

Ο Σακης μ όλο το υπαρξιακό κενό του,γίνεται παρευθύς στα μάτια των άλλων σοφός, κι’ ας είναι ¨αμόρφωτος¨, σοβαρός, κι’ ας είναι γελοίος, επίσημος κι’ ας είναι αλογάριαστος, υπεράξιος κι’ ας είναι ανάξιος, επιστήμονας κι’ ας είναι κουφιοκέφαλος.Εδώ θα πρέπει να εξαιρεσουμε τον άνθρωπο, που έχει πόθο να πιστέψει, μα δεν μπορεί, μ όλο που κατά βάθος πάντα η αιτία της απιστίας είναι η υπερηφάνεια, που κρύβεται τόσο επιτήδεια μέσα στον άνθρω-πο, που δεν μπορεί να την καταλάβει. Τελείως ¨ξεκάρφωτα¨ τους μίλησα για  κείνον τον πατέρα που είχε άρρωστο το παιδί του, και παρεκάλεσε τον Χριστό να το γιατρέψει. Και Κείνος του είπε πως Αν μπορεί να πιστέψει, όλα είναι δυνατά σε κείνον που πιστεύει. Και ο πατέρας του παιδιού φώναξε με δάκρυα ¨Πιστεύω, Κύριε. Βοήθει μου τη απιστία¨. Ο Σακης δεν είχε καμμιά σχέση με τον πατέρα της ιστορίας.Δεν είχε κλάψει ποτέ, μήτε αισθανθήκανε καμμιά πίκρα για την απιστία του, μήτε ενοιωσε πως εχει γι’ αυτό καμμιά ευθύνη, κανένα φταίξιμο. Όλο το φταίξιμο ηταν του Θεού, που δεν φανερώνεται μπροστά του να του πει: αναλύσε με μέ τη χημεία σου, κομματιάσε με μέ το μαχαίρι της ανατομίας σου, ζυγίσε με, μέτρησε με, ικανοποιήσε τις άπιστες αισθήσεις σου.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Όλοι οι άπιστοι, κι είμαι σίγουρος κι ο Σακης,

 

Ο Σακης ανήκει στην κατηγορία  των ¨αυτοεπικαλουμένων άπιστων¨, που φουσκωμένοι από τον αέρα της ανόητης υπερηφάνειας, επιδεικνύουν μιαν επιφανειακή εξυπνάδα , κι’ από την πονηρή ευστροφία του μυαλού τους, δεν είναι σε θέση, να νοιώσουνε πόσο ανόητοι και στενόψυχοι φαίνονται,σ εκείνους που πιστεύουνε συνειδητά. Κι’ από την ανοησία του, κορδώνεται, και μιλά απαξιωτικά για εκείνους που είναι σε θέση να νοιώσουνε τη βαθύ-τερη σύσταση του κόσμου, ενώ αυτός, είναι τυφλός και κουφός, και θαρρεί πως τα’ α-κούει όλα και πως τα βλέπει όλα. Η απιστία υπήρχε πάντα. Μα σήμερα, με την μαται-οδοξία που μας τρώει, την επιδείχνουμε, σαν να μας δίνει τη μεγαλύτερη αξία, μια κι έτσι εμείς ξεχωρίζουμε απ τους άλλους ,τον λαουτζίκο, που πιστεύει σε δηθεν ανοησιες. Ό-ποιος έχει πίστη στον Θεό Λογαριάζεται για «βλαμμένος» από τον Σακη και τον πολύν κόσμο, μάλιστα από τον κόσμο που ξέρει να τα καταφέρνει στη ζωή, να πετυχαίνει, να βγάζει λεφτά, να καλοπερνά, να μη δίνει πεντάρα για τίποτα, κατά το ρητό που λέγει:

 

 

 

Φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν. Ενώ εκείνον που καυχιέται πως δεν πιστεύει σε τίποτα.Τον έχει ο κόσμος σε μεγάλη υπόληψη και σεβασμό, μάλιστα όσο περισσότερο άπιστος λέγει πως είναι, τόσο περισσότερη είναι η εκτίμηση και ο σεβασμός που φανερώνει ο έξυπνος και σοβαρός κόσμος, στο πρόσωπό του. Ενας τέτοιος άνθρω-πος. Εδώ κάτω, λέει, είναι η Κόλαση κι’ ο Παράδεισος. Η ζωή είναι για να την χαίρωνται οι έξυπνοι.  Λέει λοιπόν ο κάθε έξυπνος, σαν τον Σακη . Να κάθεσαι, άνθρωπος που τάχει ¨τετρακόσια¨ και να χάνεις τον καιρό σου με χαζομάρες, σαν τις γρηές, με  κόλαση και παράδεισο. Στην εποχή μας, που η επιστήμη στέλνει ανθρώπους στο διαστημα, κι α-ποκωδικοποιεί το γονιδίωμα.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Όλοι οι άπιστοι, κι είμαι σίγουρος κι ο Σακης,


Όλοι οι άπιστοι, κι είμαι σίγουρος κι ο Σακης, λένε πως αν βλέπανε ένα θαύμα, θα πιστεύανε. Μα η πίστη δεν έρχεται με τη βία,
άσε που και θαύμα να βλέπανε, πάλι θα δυσπιστού-σαν, αποδίδοντάς το στην τύχη ή στην επιστήμη.
 αλλά με τη συγκατάθεση της ψυχής. Είπαμε η υπερηφάνεια δεν αφήνει τον απιστο να πιστέψει, για να μη φανεί ευκολόπιστος και περι-φρονηθεί απ τους όμοιούς του. Εδώ σταμάτησα και κοίταξα τους άγνωστους άνδρες και τη φίλη.Ο Σακης, αρκετά ήρεμος είπε κοιτάζοντας πέρα μακρυά.Δεν διαφωνώ μ όλα αυτά, αλλά μ αφήνουν αδιάφορο, όπως και κάθε κήρυγμα σχετικό. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική απ όσα μας είπες. Χαιρέτησα κι έφυγα, σκεπτόμενος πως όχι δεν  έκανα μια τρύπα στο νερό . Είμαι σίγουρος πως κάποιον σπόρο αμφιβολίας, ίσως αφησα στην ψυχούλα του Σακη.

Ο καιρός θα δείξει. Χαίρετε.


 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: