RSS Feed

ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ..ΓΝΗΣΙΟ…ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ..ΜΑΪΜΟΥ..

¨Την  γλώσσα μου έδωκαν ελληνική, το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου¨ (Ελύτης Άξιον Εστί)

¨Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο¨( Βένερ Χάιζενμπεργκ)

Ισως θάπρεπε συχνότερα να¨περιπλανώμεθα¨στα μονοπάτια της δικής μας γλώσσας, για να αποκωδικοποιούμε αλήθειες που λυτρώνουν, πέρα απο του ότι διδάσκουν και γαληνεύουν την ψυχή..Είναι πράγματι κρίμα που η αμετροέπεια των πολιτικών μας, στέρησε την γλώσσα μας απ τους τόνους και τα πνευματα ( είναι σαν να τρώμε ένα πολύτιμο, γευστικότατο, και λαχταριστό φαγητό…χωρίς τη σωστή ποσότητα, του υπέροχου, θαλασσινού αλατιού..)

ρχων < ρα(: γη) + χων => ρχοντας(αφού η κατοχή γης ήταν προϋπόθεση εξουσίας)

βοηθός <(βοή (φωνή) + θέω (: τρέχω )  αυτός που τρέχει στο κάλεσμα.

στήρ  < στερητικό +  θέμα -στη  του στημι (: στέκομαι)  αυτός που δεν στέκεται, που κινείται ( οι αρχαίοι είχαν μελετήσει τις κινήσεις των άστρων).

φθονος < στερητικό + φθίνω  κάτι που δεν φθίνει, δεν τελειώνει.

ραος < ρα  αυτό που είναι στην (καλύτερη) ώρα του.

ἐλευθερία < λεύθω  (:πηγαίνω) +ρ  (: αγαπώ)   το να πηγαίνεις όπου αγαπάς.

ἄγαλμα < γάλλομαι (: ευχαριστιέμαι)  αυτό που ευχαριστεί ( θεούς ή θνητούς).       

ἀγαλλίασις < γάλλομαι + αση (: γιατρειά)  η ευχαρίστηση που γιατρεύει.

οἰσοφάγος < οσω (μέλλοντας του φέρω) + φαγον  το όργανο που μεταφέρει την τροφή.

Και ποιός απ εμάς δεν θυμάται τα μαθητικά του χρόνια, όταν πάσχιζε να μάθει ορθογραφία, κι όλο διερωτάτω..πρός τί η ορθογραφία…                      Γιατί –ει, κι όχι -η, ή -ι…Από τα παραπάνω προκύπτει πως.. η ορθογραφία των λέξεων  (το ότι υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο ..π.χ. η, ι, υ, ει, οι)  δεν αποτελεί παράγοντα δυσκολίας, αντιθέτως η ορθογραφία υπηρετεί το να γίνεται κατανοητή η ετυμολογία της λέξης και μέσω αυτής η σημασία της.  Στη   λέξη κρυμμένος  (αυτός που έχει κρυφθεί) φυσικά δεν θα μπορούσε να γραφεί κριμένος (αυτός που έχει κριθεί).  Όποιος καταλάβει τη λογική της ορθογραφίας των ελληνικών λέξεων, δεν θα δυσκολευθεί ποτέ να γράψει σωστά, κατανοητά, χαρούμενα, ποιητικά, αγαπητικά…κι αυτό γιατί η Ελληνική γλώσσα δεν κρύβει μόνο σοφία εχει … μουσικότητα. Για τον λόγο αυτό… η γλώσσα ,ονομαζόταν αδή από το ρήμα ἄδω, που σημαίνει..  τραγουδώ.

Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή αυτοί δεν ξέρουνε γλώσσες, μιλάνε μεταξύ τους με μουσική.Νικηφόρος Βρεττάκος

Είναι προνόμιό σου να μιλάς ελληνικά, αλλά δεν είναι δικαίωμά σου να τα αλλοιώνεις..Τα ελληνικά είναι αρχαία γλώσσα που μιλιέται και γράφεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. Βέβαια έχουν επέλθει πολλές αλλαγές στο πέρασμα των αιώνων, αλλά η μετεξέλιξη στη γλώσσα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, αφού η γλώσσα ως ζωντανός οργανισμός παρακολουθεί τη ζωή των ανθρώπων που τη μιλούν και εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.Το θέμα δεν είναι οι αλλαγές αλλά οι αλλοιώσεις στη γλώσσα, όπως αυτή της  μεταρρύθμισης του 1981, όταν καταργήθηκε η περισπωμένη, τα πνεύματα και το τελικό –ν (εκτός εξαιρέσεων). Λέει ο Μπαμπινιώτης.. Tο θέμα σήμερα δεν είναι, πια, καθαρεύουσα ή δημοτική, αλλά πόσο καλά νεοελληνικά μιλάμε και γράφουμε, και εκεί είναι που υπάρχουν προβλήματα. Kατά την πρώτη δεκαετία, της οξύτητας, βρέθηκαν ξαφνικά άνθρωποι, υποχρεωμένοι να γράφουν δημοτική γλώσσα, οι οποίοι δεν είχαν ξαναγράψει ποτέ δημοτική. Tο αποτέλεσμα ήταν ότι παρήγαν μια δημοτική με ακρότητες. Παλιά τι έκαναν; Eκαναν δημοτική από μετάφραση. Eπιαναν την καθαρεύουσα και τη μετέφραζαν. Δημοτική δεν είναι αυτό το πράγμα. ‘H κυνηγούσαν το λόγιο στοιχείο, μην τους φύγει καμία λέξη που μύριζε καθαρεύουσα. Ολα αυτά, βέβαια, κατέληξαν σε μια κακή ποιότητα γλώσσας. Kαι ξεσηκώνεται ο κόσμος, φωνάζουν οι πνευματικοί άνθρωποι, ξεσηκώνονται οι εκπαιδευτικοί. H αρχή που σκέπτομαι και υποστηρίζω είναι ότι κάτι που δεν το αγαπάς, δεν το σέβεσαι και δεν το εκτιμάς, δεν μπορείς και να το αξιοποιήσεις. Aξιοποιούμε αυτά που εκτιμούμε..

Τα τελευταία χρόνια η γλώσσα αντιμετωπίζει καινούργιο εχθρό ..Ο λόγος για την  απαράδεκτη αλλοίωση που υφίσταται η γλώσσα με τα greeklish.οι τεχνικοί λόγοι που επέβαλαν τη χρήση λατινικών γραμμάτων στην αρχή της ηλεκτρονικής εποχής δεν υφίστανται. Όμως όλο και περισσότεροι γράφουν greeklish. απλά.. γιατί δεν ξέρουν ελληνικά. Γιατί είναι είναι παθολογικά ανορθόγραφοι και θέλουν να συγκαλύψουν την αδυναμία τους. Γιατί είναι εγκληματικά επιπόλαιοι και ανεύθυνοι ώστε να θέλουν να διαφοροποιούνται αλλοιώνοντας τη γλώσσα.  Γιατί δεν έχουν παιδεία, ώστε ευλόγως το «σολοικίστως καί βαρβαρίστως διαλέγεσθαι»δεν τους λέει τίποτα.Τα greeklish δεν είναι κάτι καινούργιο είναι πολύ παλιό εφεύρημα. Η απόδοση της ελληνικής γλώσσας με λατινικά γράμματα χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν, σε εποχές που ο ελληνισμός βρισκόταν υπό ξένη κατοχή.  Σαν τα greeklish ήταν τα Καραμανλήδικα, τα Φραγκολεβαντίνικα, τα Φραγκοχιώτικα και τα Φραγκοβλάχικα. Καραμανλήδικα έγραφαν οι Έλληνες ορθόδοξοι της Καππαδοκίας στους οποίους επιβαλλόταν ως επίσημη γλώσσα η τουρκική. Τα Φραγκολεβαντίνικα κλπ. χρησιμοποιούνταν στο Αιγαίο επί Ενετοκρατίας. Υπάρχουν αρκετά δείγματα από αυτόγραφα χειρόγραφα της αναγέννησης, όπου ελληνικά κείμενα είναι γραμμένα με αυτόν τον τρόπο, όπως π.χ. η κωμωδία «Fortounatos» από τον Μάρκο Αντώνιο Φώσκολο (1655). Υπάρχουν ακόμα δείγματα από βιβλία τυπωμένα με τέτοιο τρόπο, όπως το βιβλίο «I Mera tou Hristianou» που φυλάσσεται σήμερα στο Βενετικό Μουσείο της Νάξου. Τα φραγκολεβαντίνικα βρίσκονταν σε χρήση ακόμη και στα μέσα του 20ου αιώνα όπως δείχνουν επιστολές που στέλνονταν από το μέτωπο της Αλβανίας το 1940.Πάντως όλοι οι παραπάνω όροι που αναφερόταν στην χρήση των greeklish είχαν υποτιμητική σημασία, γιατί οι άνθρωποι του προπερασμένου και του περασμένου αιώνα πίστευαν ότι οι λέξεις ντύνουν τις ιδέες και δεν επιτρέπεται να είναι κουρέλια.  

Είναι προνόμιο να μιλάς Ελληνικά, μια γλώσσα που έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή, παρέα, φιλότιμο, αδώς. Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα.Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.         

Η Ελληνική έχει 5.000.000 λέξεις. Κάθε ελληνική λέξη-όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι «εξόδευσαν», για να κατακτήσουν γνωστικά τη συγκεκριμένη έννοια και να την «βαπτίσουν» με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη.    

Ο πλούτος της γλώσσας  ενός λαού είναι μάρτυρας του βάθους  της σκέψης του.   Σημειώστε το βάθος της εννοιολογικής..διαφοράς.                                 Οι Ελληνες χρησιμοποιούσαν τη λέξη γαλμα από το γάλλομαι(ευχαριστιέμαι) για να ονομάσουν τα ομοιώματα προς τιμήν των θεών και των θνητών.

Οι Λατίνοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη  statua (από το ρήμα στημι) που σημαίνει αυτό που στέκεται. Από δώ φαίνεται η τεράστια διαφορά στη φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών και των δύο πολιτισμών και  επιβεβαιώνεται ότι.. πλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη

Είναι προνόμιο να μιλάς Ελληνικά, τη γλώσσα όπου  πρωτογράφτηκε ιστορία, φιλοσοφία, ποίηση, θέατρο, μαθηματική θεωρία, αστρονομία, ιατρική. 

Είναι γνωστό ότι στις Ευρωπαϊκές γλώσσες υπάρχουν χιλιάδες ελληνικές λέξεις για να αποδοθούν όροι της επιστήμης, της πολιτικής, του δικαίου, της τέχνης. 

Εκείνο όμως που είναι εξ ίσου αξιόλογο είναι να αναγνωρίζουμε ελληνικές λέξεις μέσα στην καθομιλουμένη των Ευρωπαϊκών γλωσσών και να προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε το σαγηνευτικό γλωσσικό τους ταξίδι. Γιατί; Γιατί η αναζήτηση της ετυμολογικής ρίζας των λέξεων είναι στην πραγματικότητα η αναζήτηση της συναρπαστικής ανάμειξης και αλληλεπίδρασης των πολιτισμών. 

Ολα τα ¨στοιχεία¨ απ τον κόπο και την αγάπη της..Ζέττης  Βαρδάκη

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: