RSS Feed

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ..ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ

Σε όποια ¨κατηγορία¨ κι αν ανήκετε, δεν μπορεί να μην σας αρέσουν οι χορτόπιτες..( πόσον μάλλον τα..τηγανητά χορτοπιτάκια, για τα οποία θα πουμε παρακάτω) Τώρα μάλιστα που έχουμε κάθε είδους χορτα, είναι μια ευκαιρία να το επιχειρήσετε…Να κάνετε μια χορτόπιτα.. ή αν έχετε κέφι χορτοπιτάκια, που είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά εδέσματα της ελληνικής διατροφής. Tα βασικά υλικά για την παρασκευή τους,είναι καθαρά μεσογειακά.. το φύλλο,που θα ανοιξετε μόνοι σας ( δεν είναι τελικά και τόσο δύσκολο..) τα χόρτα καθε είδουςκαι το παρθένο ελαιόλαδο.

Αποτέλεσμα εικόνας για ελαιόλαδο

Και πρώτα απ όλα τά χόρτα της Ελληνικής γής, πολύτιμα και σπάνια ( μια και δεν τα βρίσκεις πουθενά αλλού) Συνήθως χρησιμοποιούμε κάπου… 13 είδη χόρτων ,για την παρασκευή της παραδοσιακής μας χορτόπιτας

Στην Κρήτη  συνηθίζουν να φτιάχνουν μικρά πιτάκια που τηγανίζουν σε άφθονο ελαιόλαδο για 1-2΄ μέχρι να ροδίσουν, μιας και τα χόρτα είναι ..ήδη ζεματισμένα ,και ουσιαστικά τηγανίζεται μόνο η ζύμη, για λίγο, γι αυτό και μην τρομάζετε στο άκουσμα του τηγανητού..Εαν έχουμε την υπομονή, την όρεξη, αλλά κυρίως τη γνώση, μπορούμε να τα μαζεψουμε μόνοι μας… Οχι μόνο στην Κρητή, αλλά κι αλλού.  ( στο χωριό μου υπαρχουν τα περισσότερα) Mάραθο, αγριόπρασο (ή σχινόπρασο), ζωχός, καυκαλήθρα,λάπαθο, πεντάνευρο, αχάτζικας (ή μυρώνι). Δεν είναι απαραίτητο να τα βρείτε όλα. 3-4 απ αυτά θα δώσουν το ίδιο καλό αποτέλεσμα..Tα άγρια χόρτα ως προς την περιεκτικότητά τους σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο (K), ασβέστιο (Ca), μαγνήσιο (Mg), σίδηρος (Fe), φώσφορος (P) και ψευδάργυρος (Zn).είναι σκέτος θησαυρός..


Το ίδιο και  ως προς την περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή..Εννοείται οτι είναι εξαιρετικά πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.. 
(ιδιαίτερα σε κάλιο και ασβέστιο),ανάλογα απο τη  σύνθεση του εδάφους από όπου τα μαζεύουμε. Κοιτάξτε τώρα πόσο απλό είναι να έχουμε όσο κάλιο και…ασβέστιο χρειαζόμαστε για ένα…24ωρο ( ακριβώς ασβέστιο, κι οχι οι ανοησίες..γάλα, και γαλακτοκομικά μόνο) Πιό συγκεκριμένα, 2 χορτοπιτάκια (100 γρ.) περιέχουν 195,6 mg κάλιο και 135,3 mg ασβέστιο.H κερκετίνη,ή κουερσετίνη, και η καμφερόλη, είναι τα φλαβονοειδή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στα χόρτα που αναφέραμε πιο πάνω, κατά συνέπεια και στα χορτοπιτάκια. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ

Απ τα 2 χορτοπιτάκια (100 γρ.) παίρνουμε ευκολα,άνετα κι απλά…12,4 mg κερκετίνης και 4,3 mg καμφερόλης.Το γνωστό σε όλους..ταπεινό..λάπαθο, περιέχει διπλάσια ποσότητα κερκετίνης σε σύγκριση με το κρεμμύδι, που θεωρείται μία από τις κατεξοχήν πηγές αυτού του φλαβονοειδούς..Ετσι.. ένα μόνο χορτοπιτάκι (50 γρ.απ αυτά που θα φτιάξουμε..) περιέχει έξι φορές περισσότερη κερκετίνη..από 1 ποτήρι κόκκινο κρασί ..Και να που φτάσαμε στο συμπέρασμα..

πως όλα  τα παραπάνω καταδεικνύουν πόσο πολύτιμη διατροφικα είναι μια απλή χορτόπιτα….συγκρινομενη με τα κρέατα, τα υποπαράγωγα των κρεάτων που ακούν στο όνομα των αλλαντικών, κλπ ( Γιατί άραγε διαφημίζονται τόσο έντονα τα αλλαντικά;)

Αποτέλεσμα εικόνας για αλλαντικών

Εχουμε την τύχη να έχουμε τα περισσότερα και σπανιότερα χόρτα, οι ευεργετικές ιδιότητες των οποίων, εξακολουθούν να υφίστανται και στις χορτόπιτες που τα περιέχουν.Μήπως τώρα με την κρίση είναι Kαιρός να βάλουμε στην άκρη τα κόκκινα κρέατα και να τις εντάξουμε και πάλι στη διατροφή μας; Σας δίνω μιαν απλή συνταγή.Τα χόρτα είναι στην προαίρεσή σας. Απλά μην τα βράσετε…Ζεματίστε τα..

Αποτέλεσμα εικόνας για χόρτα

Θα χρειασθούμε (120 γρ.) μάραθο . Ενα ή δυο  πράσσα (160-250 γρ.) ζοχούς (220 γρ.).μισό κιλο. καυκαλήθρες..220 γρ. λάπαθα..κι αν βρείτε μυρώνια..2 κούπες ελαιόλαδο.. 1 κούπα νερό .. Αλάτι θαλασσινό ανεπεξέργαστο..και  Πιπέρι. Για τη ζύμη θα χρειασθούμε  1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο ..500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις .. 1/2 ποτήρι κρασιού τσιπουρο ..το χυμό ενός λεμονιού…Προσεξτε, δεν είναι και τόσο δύσκολο να ανοίξετε το φύλλο.Θέλει λίγη προσοχή για να γίνει ομαλό, και να μην σπάει..  

Αποτέλεσμα εικόνας για ανοίξετε το φύλλο

Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε και απλά..μαραίνουμε τα χόρτα σε μια κατσαρόλα.Kόβουμε το φύλλο σε τρίγωνα,και αφού δούμε πόσα χορτοπιτάκια μας βγαίνουν μοιράζουμε τα χόρτα, και  τα γεμίζουμε. Τέλος μ ενα πιρούνι λαδωμένο, ¨σφραγίζουμε¨τα χορτοπιτάκια μας..

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ

τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε παρθένο πάντα λάδι για 1-2 λεπτά,ίσαμε να ροδίσει το φύλλο…Τα τρώμε ζεστά πάντα..Αν και τρώγονται και κρύα ( αν περισέψουν), η συνταγή μας αφορά…ζεστά και μόνο..Εδώ θέλω να σημειώσω, πως τα χορτοπιτάκια, είναι ιδανικά και γι αυτούς που θα νηστέψουν ..για την Σαρακοστή των Χριστουγέννων, που αρχίζει μετα απο λίγες μέρες..

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: