RSS Feed

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ Η…ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ..ΤΩΡΑ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ..

Τάχαμε ..ξαναπεί πριν δυό χρόνια…Θα τα ξαναπούμε να τα θυμηθούμε. Ενα περιστατικό, που συνέβη σε φιλική μου οικογενεια, και είχε σχέση με την…παραμελημένη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, και εννοείται το αφύσικο, τραγικό, ανόητο, μέχρι βλακώδες κι άνευ περιεχομένου άγχος,(και εννοείται όχι το υπαρξιακό)..με αναγκάζει να ξαναθυμηθώ τη ζημιογόνα παρουσία των λιπιδίων στη ζωή μας…

Οι  Πιο Καίριες Ερωτήσεις, συνήθως αφορούν..  Την Υψηλή Χοληστερόλη Και Τους Τρόπους Αντιμετώπισής Της.Αλλο φυσικά το πρόβλημα…του  αν κανείς  πεθαίνει απ τη χοληστερόλη, ή παίζει ρόλο ο κατακλυσμός του οργανισμού μας  απο ¨καταρράκτες ινσουλίνης¨…λόγω υπερβολικής κατανάλωσης κακών υδατανθράκων..

http://ihthielaio.wordpress.com/2013/06/15/%CF%85%CE%B4%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%83-


Είναι ευρύτατα γνωστό, ότι όσο περισσότερο αυξημένη είναι η χοληστερόλη του αίματος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πάθουμε κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα (
π.χ. στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό  επεισόδιο κ.τ.λ.). Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σήμερα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες κοινωνίες και σκοτώνουν περισσότερα άτομα σε σύγκριση με τις άλλες αιτίες θανάτου μαζί (καρκίνοι, ατυχήματα κ.τ.λ.).Πολλά μάλιστα από αυτά τα άτομα είναι νεαρής ηλικίας και πεθαίνουν ξαφνικά.

Η χοληστερόλη είναι μία χημική ουσία απαραίτητη για τη ζωή. Ο οργανισμός μας τη χρησιμοποιεί , για να φτιάξει τη μεμβράνη των κυττάρων μας, για να συνθέσει διάφορες ορμόνες .

Χωρίς χοληστερόλη κανένας ζωικός οργανισμός (ούτε φυσικά και ο άνθρωπος) μπορεί να επιβιώσει.
Ο οργανισμός μας παίρνει
ένα μέρος της χοληστερόλης που χρειάζεται με την τροφή.  την περισσότερη όμως.. Την Φτιάχνει Μόνος Του. Το εργοστάσιο παραγωγής της είναι το.. συκώτι μας. Τα  οχήματα μεταφοράς της,  ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από σχετικά μικρές ποσότητες χοληστερόλης και είναι γεγονός ότι χωρίς αυτή δεν μπορεί να ζήσει. Όταν όμως η χοληστερόλη στο αίμα αυξηθεί πάνω από αυτή την απαραίτητη ποσότητα, τότε αρχίζουν να εμφανίζονται  προβλήματα. Αυτή πηγαίνει και «κάθεται» στο τοίχωμα των αγγείων. και δημιουργεί..τη  λεγόμενη αθηρωματική πλάκα, ή σκέτο ¨πλακα¨ που μοιάζει με το «πουρί» που πιάνουν οι σωλήνες του νερού. Όσο αυτή η πλάκα μεγαλώνει, τόσο στενεύει το αγγείο και μειώνεται η ποσότητα του αίματος και του οξυγόνου που διέρχεται για να φθάσει στα διάφορα όργανα. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται εντονότερα..στα αγγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των κάτω άκρων και του εντέρου. Αν κάποια στιγμή αυτή η αθηρωματική πλάκα «σπάσει», τότε το αγγείο μπορεί να φράξει ,και να εμφανισθεί ένα οξύ καρδιαγγειακό επεισόδιο π.χ. ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.


Η ολική χοληστερόλη του αίματος αποτελείται από την «κακή» και την «καλή» χοληστερόλη.  Η «κακή» χοληστερόλη, που είναι και η περισσότερη,
βρίσκεται στο όχημα μεταφοράς που ονομάζεται LDL και είναι αυτή που προκαλεί τη ζημιά στα αγγεία. Έτσι, όση περισσότερη «κακή» (LDL) χοληστερόλη έχουμε, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να πάθουμε κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Αντίθετα, η «καλή» χοληστερόλη βρίσκεται στο όχημα μεταφοράς που ονομάζεται ΗDL. Η «καλή» (ΗDL) χοληστερόλη προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών  νοσημάτων              γιατί μαζεύει την περίσσεια χοληστερόλη που έχει καθίσει στο τοίχωμα των αγγείων και τη μεταφέρει πίσω στο συκώτι. http://ihthielaio.wordpress.com/2013/01/02/%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B7%CE%BD%C

Επομένως, όση περισσότερη «καλή» (ΗDL) χοληστερόλη έχουμε, τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Έτσι, δεν μας αρκεί να γνωρίζουμε μόνο την ολική χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα μας, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πόση από αυτή είναι «καλή» και πόση είναι «κακή». Αν και η «κακή» (LDL) χοληστερόλη θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, εντούτοις υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι παράγοντες κινδύνου, όπως είναι… το κάπνισμα, η  υπέρταση, τα χαμηλά επίπεδα της «καλής» (ΗDL) χοληστερόλης (μικρότερα από 40 mg/dL), η ηλικία (πάνω από 45 έτη για τους άνδρες και πάνω από 55 έτη για τις γυναίκες), η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού (σε πρώτου βαθμού συγγενείς) πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου (δηλαδή να είχε εμφανισθεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο σε ηλικία κάτω από τα 55 έτη για τους άνδρες και κάτω από τα 65 έτη για τις γυναίκες συγγενείς).

Οι ασθενείς με διαβήτη και όσοι έχουν ήδη καρδιαγγειακή νόσο (δηλαδή όταν το ίδιο το άτομο έχει π.χ.Στηθάγχη, Ανεύρυσμα Αορτής,Διαλείπουσα Χωλότητα, Νόσο Των Καρωτίδων.) έχουν πολύ μεγάλο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η Παχυσαρκία Και Η Καθιστική Ζωή αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.Ας δούμε τώρα έναν παρεξηγημένο παλιότερα ,αλλά επίκαιρο πλέον, παράγοντα κινδύνου που είναι …Τα τριγλυκερίδια λιπίδια κι αυτά που κυκλοφορούν Στο Αίμα Συνδεδεμένα Με «Οχήματα Μεταφοράς». Όσο Αυξάνουν Τα Επίπεδα Των Τριγλυκεριδίων τόσο αυξάνει και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Πολύ συχνά τα υψηλά τριγλυκερίδια… Συνυπάρχουν Με Χαμηλά Επίπεδα «Καλής» (ΗDL) Χοληστερόλης. http://kosmaser.wordpress.com/2013/02/16/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%83-
Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων διακρίνονται ως εξής: Φυσιολογικά Όταν Είναι Μικρότερα Από 150 Mg/Dl, Οριακά Αυξημένα Όταν Είναι Από 150 Έως 200 Mg/Dl, Ηυξημένα Όταν Είναι Από 200 Έως 500 Mg/Dl Και Πολύ Αυξημένα Όταν Είναι Πάνω Από 500 Mg/Dl. Όταν Τα Τριγλυκερίδια Είναι Πολύ ηυξημένα (Πάνω Από 500 Mg/Dl) Τότε Αυξάνει Σημαντικά

Ο Κίνδυνος Εμφάνισης Οξείας Παγκρεατίτιδας.  (που σημαίνει οξεία φλεγμονή του παγκρέατος) είναι μία πολύ σοβαρή και…δυνητικά θανατηφόρος πάθηση.


Τα τριγλυκερίδια μπορεί να είναι αυξημένα εξαιτίας .. Κατάχρησης Οινοπνεύματος, Ορισμένων Φαρμακων, του  Διαβήτη, της Εγκυμοσύνης, της  Παχυσαρκίας   Μία διατροφή που μοιάζει με τη Μεσογειακή και είναι πτωχή σε ζωικά λίπη και πλούσια σε ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα, όσπρια και λαχανικά είναι ιδανική για την υγεία μας. Επίσης, είναι σημαντικό να προτιμάμε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, π.χ. στον ατμό, ή στο φούρνο.
Η απώλεια περίπου 5 κιλών σε ένα διάστημα 6 μηνών, είναι αρκετή για να βελτιωθούν σημαντικά τα λιπίδια, το ζάχαρο και η πίεση.         Μία μέτρια σωματική άσκηση για περίπου 30 λεπτά την ημέρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. π.χ. γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο ή κολύμπι, συνήθως αρκούν.

Οχι υπερβολές. Φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα..Επίσης, πρέπει να ενσωματώσουμε τη σωματική άσκηση στην καθημερινή ζωή μας, π.χ. να ανεβαίνουμε τις σκάλες αντί να παίρνουμε το ασανσέρ, να περπατάμε όποτε μας δίνεται η ευκαιρία αντί να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο κ.τ.λ. 

Αν Εφαρμόσουμε Όλα Τα Παραπάνω μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης μέχρι και 30-35% και έτσι να αποφύγουμε τη χορήγηση φαρμάκων. Επιπρόσθετα, θα μειωθεί το σωματικό βάρος, θα έχουμε καλύτερη υγεία, περισσότερη ευεξία και αυτοπεποίθηση, και μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε τον καταστροφικό..διαβήτη.

Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα για τη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες: Αυτά Που Εμποδίζουν Την Απορρόφηση Της ΧοληστερόληςΑπό Το Έντερο. Η Χολεστυραμίνη Και Ένα Νεότερο Φάρμακο, Η Εζετιμίμπη. Και όσα μειώνουν τη σύνθεση χοληστερόλης στο συκώτι. ..που είναι οι..(χρυσοφόρες)στατίνες.
Υπάρχουν και  φάρμακα που μειώνουν τα
τριγλυκερίδια ή και αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» (ΗDL) χοληστερόλης. ..που  είναι ..

Τα γνωστά μας πλέον.. Ιχθυέλαια Και …Το Νικοτινικό Οξύ. και φυσικά Οι Φιμπράτες… http://ihthielaio.wordpress.com/2013/05/27/%CE%B9%CF%87%CE%B8%CF%85%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%AE- https://kosmasserafetinidis.wordpress.com/tag/%CE%B9%CF%87%CE%B8%CF%85%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF/


Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη πρέπει να τα παίρνουμε κάθε μέρα ,κι ίσως θα χρειασθεί να τα παίρνουμε για.. όλη τη ζωή μας. Οι Στατίνες ..καταπίνονται πάντα Το Βράδυ Πριν Τη Νυχτερινή Κατάκλιση.                 

Τη ¨γνώση¨ την αντλήσαμε εν πολλοίς, απο κείμενο, με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων του διακεκριμμένου καθηγητού Μωϋσή Ελισάφ. (Ο κ. Μωυσής Ελισάφ, Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δ/ντής Β΄ Παν/κής Παθολογικής Κλινικής και Υπεύθυνος του Ιατρείου Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων του Παν/κού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ) 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: