RSS Feed

O ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ..Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΗΣ ΑΔΕΝΑΣ ΜΑΣ

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος..ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Η αρχική ονομασία του ήταν «λαρυγγικός αδένας». Θυρεοειδής ονομάστηκε το 1656 από τον Warton εξαιτίας του σχήματός του, που μοιάζει με ασπίδα (θυρεός = ασπίς). Η ανάπτυξη του θυρεοειδούς αρχίζει από τη βάση της γλώσσας. Εμβρυολογικά, προέρχεται από δύο διαφορετικούς εμβρυϊκούς ιστούς, τον αρχέγονο φάρυγγα και τη νευρική ακρολοφία. Ο θυρεοειδής συνδέεται με την τραχεία και τον κρικοειδή χόνδρο, ενώ περιβάλλεται από μία κάψα που ονομάζεται περιτονία.Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες:  τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4) ….  την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών, και  την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος. Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την έκκριση της θυρεοεκλυτικής ορμόνης (TRH) που παράγεται στον υποθάλαμο.Απαραίτητο για τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών είναι το ιώδιο, το οποίο βρίσκεται συγκεντρωμένο στο θυροειδή.. Το νάτριο στη συνέχεια απομακρύνεται από την αντλία Νατρίου-Καλίου. Ο συμμεταφορεύς αυτός υπάρχει και σε άλλους ιστούς, αλλά μόνο στο θυροειδή η ενεργότητά του ελέγχεται από την TSH. Στη συνέχεια, το ιώδιο εκκρίνεται στον αυλό του θυλακίου του θυρεοειδή, πιθανόν μέσω της πεδρίνης, και οξειδώνεται σε ουδέτερα φορτισμένο άτομο από την θυρεοειδική υπεροξειδάση.Στον αυλό του θυλακίου βρίσκεται επίσης μια πολύ μεγάλη (μοριακό βάρος περίπου 650 KDa)γλυκοπρωτεΐνη με πολλά κατάλοιπα τυροσίνης, η θυρεοσφαιρίνη. Αυτή η πρωτεΐνη αποτελεί το μισό της συνολικής πρωτεΐνης του θυρεοειδούς. Η παθολογία του θυρεοειδούς αδένα περιλαμβάνει:  Ανωμαλίες ανάπτυξης του θυρεοειδούς… Παθήσεις που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό….Παθήσεις που προκαλούν υποθυρεοειδισμό…..Θυρεοειδίτιδες….Καρκίνο του θυρεοειδούς.Σημαντικό κλινικό εύρημα του θυρεοειδούς είναι η διόγκωσή του, που ωστόσο δεν εμφανίζεται πάντα όταν υπάρχει κάποια πάθηση του αδένα. Φυσιολογικά, ο αδένας δεν ψηλαφάται, ωστόσο σημαντικές διογκώσεις μπορούν να γίνουν αντιληπτές καθώς ο αδένας ακολουθεί την κίνηση της κατάποσης και «ανεβοκατεβαίνει» μαζί με το μήλο του Αδάμ. Κάθε διόγκωσή του αναφέρεται κλινικά ως βρογχοκήλη.Πηγη Βικιπεδια 

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ενδοκρινής αυτος αδένας                                

Ο ενδοκρινής αυτος αδένας ,μπορεί να επηρεάσει δραματικά πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας, και ειδικά σε γυναίκα άνω των 35. 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή τους και οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν..Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει, τη Θερμοκρασία Του Σώματος, Το Μεταβολισμό Και Τους Παλμούς Της Καρδιάς.«σημάδια» που προειδοποιούν ότι ο θυρεοειδής δεν πάει καλά…Η αίσθηση κούρασης συνδέεται με υποθυρεοειδισμό, όπου ο συγκεκριμένος αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Η κούραση το πρωί ή καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μας λέει ότι ο θυρεοειδής μας δε λειτουργεί σωστά. Ελλειψη όρεξης για δράση. Η αίσθηση καταθλιψης ή στεναχωριας, είναι πιθανόν σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. μια κι η μικρή παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης, επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η νευρικότητα και το άγχος

Η  νευρικότητα και το άγχος…συνδέονται με υπερθυρεοειδισμό, όπου ο οργανισμός παράγει πολλή θυρεοειδική ορμόνη, στέλνοντας συνεχώς μηνύματα ενεργοποίησης και δεν επιτρέπει τη χαλάρωση.Αν υπάρχει συνεχής επιθυμία για φαγητό.. είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού, καθώς η παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης  προκαλεί συνεχές αίσθημα πείνας. Από την άλλη, όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, επηρεάζεται η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.Δυσκολία στη συγκέντρωση.. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η δυσκολία συγκέντρωσης που έχουν είναι σημάδι… εμμηνόπαυσης, ενώ μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του θυρεοειδους.Τα  «φτερουγίσματα» στην καρδιά.. Μπορεί να είναι σημάδι ότι στον οργανισμό κυκλοφορεί μεγάλη ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης (υπερθυρεοειδισμός).Η ξηρότητα του δέρματος είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού….όπως και τα προβλήματα δυσκοιλιότητας.Η μεγαλύτερη διάρκεια περιόδου με περισσότερη ροή αίματος και κράμπες, είναι.. σημάδι υποθυρεοειδισμού. Αν ήδη υπάρχει.. η έμμηνος ρύση διαρκεί λιγότερο, και εμφανίζεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα .Αλλα σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής δε λειτουργεί σωστά:
Υψηλή Χοληστερόλη Πόνος στα άκρα και τους μύς…Υψηλή Αρτηριακή Πίεση…Αλλαγές Στη Θερμοκρασία Του Σώματός….Βραχναδα ή Περιεργη Αισθηση Στο Λαιμο…Αυξηση βάρους..χωρις αλλαγές στο  διαιτολόγιο….Αρχίζουν…να λεπταίνουν οι τρίχες των μαλλιών ή πέφτουν.

   Αποτέλεσμα εικόνας για Η νευρικότητα και το άγχος                 

Είπαμε ο άνθρωπος ( όλοι μας μικροί και μεγάλοι) υποκείμεθα σε φθορές..Αν είμαστε προσεκτικοί, οι φθορές έρχονται πιό αργά, πιο ήπια, και μας…σέβονται. Αν είμαστε άτσαλοι κι άγαρμποι στην όποια αναζήτηση της ευτυχίας ( εικαζομένης ή μη) συντομεύουν τα διαλειμματα χαράς που μας προσφέρουν..Ας προσέχουμε λοιπόν, κι αν μας εγκαταλείψει ο σημαντικός αυτός αδένας, η υποκατάσταση, είναι μονόδρομος, κι απαιτεί αρκετή προσοχή, και καλό ενδοκρινολόγο…Δόξα τω Θεώ διαθέτουμε άριστα ενδοκρινολογικά κέντρα στα μεγάλα Νοσοκομεία μας που ( ακόμα) λειτουργούν άριστα.Χαιρετε..

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ενδοκρινής αυτος αδένας

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: