RSS Feed

Ο ΚΥΚΛΟΘΥΜΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ..ΚΙ Η ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ..

 

 

Μου λέει ο Χρήστος, είμαι κυκλοθυμικός, τη μια χαρούμενος, την άλλη με τις μαύρες μου.Τί τελικά μου συμβαίνει.Προβλήματα δεν έχω ειδικοτερα. Είμαι ένας απλός, κοινός, καλός, φιλικός, συγκαταβατικός και γλυκύτατα,ανύπαρκτος μέσος αστός , κατα την αγαπημένη μου σύζυγο. Τί τελικά συμβαίνει μ εμενα και νοιώθω χώμα; Τώρα σχετικά με την ¨αίσθηση του χώματος,¨τον παρέπεμψα στην αμέσως προηγούμενη μου ανάρτηση, ομως σχετικά με την¨ενοχική αίσθηση¨που είναι και η ουσία.

 

 

 

Aς δανεισθούμε απ τη σοφία της καλής μας φιλης της Αλεξ, μερικά στοιχεία, που νομίζω θα διαφωτίσουν πολλούς.Λέει λοιπόν η φίλη μας.Κοσμά σε όλους έχει συμβεί κάποια στιγμή της ζωής να νιώθουμε χαρούμενοι  και μετά από λίγο λυπημένοι. Αυτή η εναλλαγή της διάθεσης ονομάζεται κυκλοθυμία. Για την ιστορία.Η κυκλοθυμία είναι διαταραχή της ψυχικής διάθεσης και εκδηλώνεται με εναλλαγές μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων. Χαρακτηριστικό της είναι ότι έχει ενδογενή αίτια, η αλλαγή της διάθεσης προέρχεται δηλαδή από το ίδιο το άτομο και δεν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγο-ντες. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια… 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για εναλλαγές της διάθεσης

 

 

Ξεχωρίζουμε πότε η κυκλοθυμία χρήζει θεραπείας. Οταν η συχνότητα είναι χαμηλή συγ-καταλέγεται στα φυσιολογικά πλαίσια. Για παράδειγμα τη διάθεση ,στο γυναικείο φύλο, την επηρεάζουν σημαντικά οι ορμονικές αλλαγές κατά την διάρκεια του κύκλου, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και θεραπείας.  

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για εναλλαγές της διάθεσης

Οι ξαφνικές εναλλαγές της διάθεσης συνήθως σημαίνουν κατάθλιψη. Μπορεί να είναι ενδεικτικές μιας διπολικής μανιοκατάθλιψης κατάστασηςΗ διπολική διαταραχή ,γνωστή και ως μανιο-κατάθλιψη, είναι μια ψυχιατρική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από δύο συναισθηματικές διαταραχές, τη μανία και την κατάθλιψη.Αυτές οι διαταραχές διακυμαίνονται από εξαντλητική κατάθλιψη μέχρι και αδιάκοπη μανία. Οσοι υπο-φέρουν από διπολική διαταραχή, συνήθως βιώνουν καταστάσεις μανίας ή υπομανίας ή μια μικτή κατάσταση μανίας και κατάθλιψης.Η εκδήλωση των συμπτωμάτων συνήθως συμβαίνει σε νεαρή ηλικία. Τα επεισόδια της ασθένειας σχετίζονται με τη θλίψη, την αναστάτωση και με έναν σχετικά υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας.Η κυκλοθυμία είναι μια ψυχο-λογική διαταραχή, που συνοδεύεται από εναλλαγές της ψυχικής διάθεσης. Η κυκλοθυμία είναι μιας ήπιας μορφής.Διπολική Διαταραχή μανιοκατάθλιψη. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η παρουσία για τουλάχιστον δύο χρόνια επαναλαμβανόμενων περιόδων υπομανίας, που ακολουθούνται από κατάθλιψη.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για εναλλαγές της διάθεσης

 

 

Συνήθως, οι ασθενείς περνούν από φάσεις έντονης μανίας που εναλλάσσονται με φάσεις βαθιάς κατάθλιψης. Οι Διπολικές Διαταραχές είναι η Μανιοκαταθλιπτική νόσος και η Κυ-κλοθυμική Διαταραχή και διακρίνονται από την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων τους.Ας Πούμε, Επίμονα Ανεβασμένη Διάθεση επηυξημένη αυτοεκτίμηση ή αίσθημα με-γαλείου,μειωμένη ανάγκη για ύπνο,μεγάλη ομιλητικότητα από ότι συνήθως υποκειμενική αίσθηση ότι οι σκέψεις καλπάζουν απόσπαση της προσοχής από ασήμαντα ερεθίσματα αύξηση των δραστηριοτήτων και ψυχοκινητική διέγερση,υπέρμετρη εμπλοκή σε ευχάριστες δραστηριότητες που έχουν μεγάλη πιθανότητα για οδυνηρές συνέπειες μετα-καταθλιπτική διάθεση η οποία συνοδεύεται από απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης.

 

 

 

 

Συνήθως ο μανιακός ασθενής χαρακτηρίζεται από έντονη ευερεθιστότητα, παρανοϊκότητα και οργή. Τα συμπτώματα της μανίας μπορεί να περιλαμβάνουν.Έξαρση ,χαρά,Άσχημη ψυχική διάθεση,θυμό,συναισθηματική αστάθεια,Υπερδραστηριότητα ,Εύκολη απόσπαση της προσοχής,Αϋπνία,ελαττωμένη ανάγκη για ύπνο, Υπερφαγία, Ηυξημένη ερωτική επιθυμία Πολύ γρήγορο πέρασμα από θέμα σε θέμα στη συζήτηση, κάνοντας δύσκολη για τους άλλους τη συνέχισή της .Ομιλία τόσο γρήγορη που καθιστά δύσκολη την κατανόηση όλων των λέξεων που ειπώνονται και είπαμε κυρίως διογκωμένη αυτοεκτίμηση.Παραληρηματικές ιδέες και ψευδαισθήσεις.Τα Συμπτώματα Της Κατάθλιψης Στο Άτομο Με Διπολική Διαταραχή.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για εναλλαγές της διάθεσης

 

 

Είναι παρόμοια με εκείνα της καθαρά κλινικής κατάθλιψης:Λυπημένη διάθεση,Κούραση ή απώλεια ενέργειας.Διαταραχές ύπνου υπερβολικός ύπνος ή ανεπαρκής ύπνος με συχνά ξυπνή-ματα Διαταραχές στη διατροφή είτε αξιοπρόσεχτη αύξηση στην όρεξη είτε σημαντική απώλεια βάρους ανεξάρτητη από το να κάνει δίαιτα το άτομο Μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης ή λήψεως αποφάσεων.Σωματική αναταραχή ή εμφανώς στατική συμπεριφορά.Συναισθήματα ενοχής, απαισιοδοξίας, ανικανότητας και χαμηλής αυτόεκτίμησης.Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης στη ζωή.Σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.Η αιτία της διπολικής διαταραχής δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένη. Η συμβολή των γενετικών παραγόντων στις διαταραχές της διάθεσης φαίνεται από τα αποτελέσματα μελετών σε οικογένειες, σε διδύμους και σε υιοθετημένα άτομα και από τις έρευνες της μοριακής βιολογίας.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για εναλλαγές της διάθεσης

 

 

Υποθέσεις έχουν διατυπωθεί και αφορούν την ατελή κατασκευή της μυελίνης,ουσίας που περιβάλλει τους άξονες των νευρικών κυττάρων με σκοπό την προστασία και την μόνωσή τους, την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου στα νευρικά εγκεφαλικά κύτταρα, την ντοπαμίνη και άλλες χημικές ουσίες- νευροδιαβιβαστές μέσω των οποίων επικοινωνούν τα νευρικά κύτταρα.Η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, άλλες οργανικές παθολογικές καταστάσεις όπως νοσήματα του θυρεοειδούς,φάρμακα που χορηγούνται για άλλα νοσήματα όπως η κορτιζόνη,μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση μανιακών επεισοδίων.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Χάντινγτον

 

 

Γενικές Ιατρικές Καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα διαταραχής της διάθεσης είναι πολλές. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται εκφυλιστικές νευρολογικές καταστάσεις π.χ. νόσος του Πάρκινσον, χορεια Huntington, πολλαπλή σκλήρυνση,Νόσος του Χάντινγτον ή χορεία του Χάντινγτον (HD) είναι νευροεκφυλιστική γενετική διαταραχή που επηρεάζει τον συντονισμό των μυών και οδηγεί σε γνωστική εξασθένιση και άνοια. Συνήθως γίνεται αισθητή στη μέση ηλικία. Η νόσος του Χάντινγτον είναι η πιο κοινή γενετική αιτία μη φυσιολογικών ακούσιων κινήσεων ¨σφαδασμού¨ που ονομάζονται χορεία . Είναι πολύ πιο συχνή σε άτομα δυτικής ευρωπαϊκής καταγωγής από ό, τι ασιατικής ή αφρικανικής καταγωγής.Η ασθένεια προκαλείται από μία αυτοσωματική μετάλλαξη σε ένα από τα δύο αντίγραφα του γονιδίου Huntingtinενός ατόμου, το οποίο σημαίνει ότι κάθε παιδί πάσχοντος γονέα έχει 50% πιθανότητα να κληρονομήσει την ασθένεια. Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου και οι δύο γονείς έχουν με-ταλλαγμένο αντίγραφο, ο κίνδυνος αυξάνεται σε 75%, και όταν ένας από τους γονείς έχει δύο μεταλ-λαγμένα αντίγραφα,ο κίνδυνος είναι 100% όλα τα παιδιά θα νοσούν Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

 

 

 

Ακόμα έχουμε νόσους των αγγείων του εγκεφάλου π.χ. εγκεφαλικά επεισόδια, μεταβολικές διαταραχές π.χ. ανεπάρκεια Βιταμίνης Β12, ενδοκρινοπάθειες υπερ- και υποθυρεοειδισμός, υπέρ- και υποπαραθυρεοειδισμός,υπέρ- και υπολειτουργία των επινεφριδίωναυτοάνοσες διαταραχές συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, λοιμώξεις από ιό  ηπατίτιδα, μονοπυρήνωση, νόσος από HIV ή άλλες λοιμώξεις, ορισμένοι όγκοι καρκίνος του παγκρέατος, όγκοι του εγκεφάλου.Σε πολλές περιπτώσεις η κυκλοθυμία δεν χρήζει ψυχοθεραπείας. Πολλοί που αντιμετωπίζουν όμως αυτό το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και με μεγάλη ένταση θα ήταν καλό να απευθυνθούν σε έναν ειδικό για ακολουθήσουν  μια θεραπεία.

 

 

 

Η υγιεινή διατροφή παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα. Η σωστή διατροφή μπορεί να γλυτώσει τον άνθρωπο από πολλά  πράγματα και να προλάβει πολλά στραβά. Η υγιεινή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχολογικής ισορροπίας ενός ανθρώπου.Από την άλλη μεριά, η σαβουροφαγία μπορεί ακόμα και να εντείνει το πρόβλημα. Η γυμναστική «ξυπνάει» τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα τον κάνει πιο δραστήριο. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται οποιοδήποτε είδος γυμναστικής και αν έχουν επιλέξει σίγουρα βοηθούν πολύ την ψυχολογία τους να αποκτήσει μια σταθερότητα χωρίς σκαμπανεβάσματα. Ολα τα παραπάνω αποτελούν την ουσία του προβλήματος.Εννοείται οτι ο καλός μας Χρήστος δεν ανήκει σε καμμιάν απ τις πιο πάνω κατηγορίες, μια και ιχθυέ-λαιο παίρνει απο 5ετίας,και StJohnsWort, παίρνει 3 φορές το χρόνο για ένα μήνα τη φορά, αλλά και κάθε που τον σκοτίζει η ¨σωστή¨ του σύντροφος. Αυτά και χαίρετε..

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: