RSS Feed

ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ …ΕΚΕΙ ΕΠΑΝΩ..

Τις τελευταίες μέρες κάνει πολλή ζεστη στην Αθήνα. Διάφορες απασχολήσεις ( όχι πάντα τόσο σοβαρές) με κρατούν ακόμη..δέσμιο.Ετσι απλά ονειρεύομαι το χωριό.Ομως ουδεν κακό…αμιγές καλού. Η Λίμπε μας κάλεσε σπίτι της στην Πλάκα  ( πολύ κοντά στης καλής μου Αλεξ).Αλλο στύλ.Διαφορετική νοοτροπία.Η ίδια αγαπη. Η ίδια γλυκειά αντιμετωπιση του ανθρώπινου πόνου..Η ατμόσφαιρα χαλαρή, μυρωμένη, σίγουρα γεμάτη απ την βαρειά, υγρή μεθυστική μυρωδιά του γιασεμιού. Το κακό είναι οτι η Λίμπε απεχθάνεται τον…κλιματισμό, και δεν χρησιμοποιεί το άψογο σύστημα του σπιτιού της. Σήμερα θέλω να μου πείτε λίγα λόγια για τον Γέροντα Παϊσιο, η πρώτη κουβέντα της..Μου είπανε πως ηταν μεγάλος ασκητής. Θα σου πώ μιαν ιστορία ,απ ενα απ τα δεκάδες  βιβλία ( Ιερομονάχου Ισαάκ, Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου) που έχουν κυκλοφορήσει για τον Γέροντα, είπε η Αλέξ, και αφορά την ¨επίσκεψη¨της Αγίας Ευφημιας το καλύβι Του ,στο Αγιο Ορος..

 

Αποτέλεσμα εικόνας για επίσκεψη¨της Αγίας Ευφημιας

 

Το επίκεντρο ( για μένα) είναι αυτό που του μετέφερε η Αγία, για το πόσο όμορφα ¨περνούνε¨οι Αγιοι αλλά και οι ¨φίλοι¨του Χριστού, στον ¨κόσμο¨που μας υπεσχέθη ο Χριστός..Γιατί σήμερα, και μάλιστα αυτό τον καιρό, ακούς όλο τον κόσμο να λέει , πού θα πάει διακοπές. Σε ποιό κοσμικό κέντρο, καταφερε να κλείσει δωματιο..Πόσο πιό οικονομικά είναι να πάει κανείς στο εξωτερικο.. να…¨ξεκουρσθεί¨και τόσα άλλα. Ολοι θέλουμε να περνάμε καλά..Ακου λοιπόν τί λέει ο Μεγάλος αυτός σύγχρονος Γέροντας..σ έναν επισκέπτη του, πνευματικό του τέκνο, ως φαίνεται..

 

Αποτέλεσμα εικόνας για επίσκεψη¨της Αγίας Ευφημιας

 

Ήσυχα καθόμουν στο Κελλί μου, ήρθε και με παλάβωσε. Ωραία περνούν ¨επάνω¨. Τι συμβαίνει, Γέροντα; Θα σου πω, αλλά μην το πεις σε κανέναν.  Του διηγήθηκε τότε το έξης: Είχα γυρίσει από τον κόσμο, όπου είχα βγει για ένα εκκλησιαστικό θέμα.. Την Τρίτη, κατά η ώρα 10 το πρωί, ήμουν μέσα στο Κελί μου και έκανα τις Ώρες. Ακούω χτύπημα στην πόρτα και μια γυναικεία φωνή να λέει: Δι’ ευχών των αγίων Πατέρων ημών…. Σκέφθηκα: Πώς βρέθηκε γυναίκα μέσα στο Όρος;. Εν τούτοις ένιωσα μια θεία γλυκύτητα μέσα μου και ρώτησα: Ποιος είναι; Η Ευφημία! (απαντά). -Σκεφτόμουν, ποια Ευφημία; Μήπως καμιά γυναίκα έκανε καμιά τρέλα και ήρθε με ανδρικά στο Όρος; Τώρα τι να κάνω;. Ξαναχτυπά. Ρωτάω: Ποιος είναι; Η Ευφημία, άπαντα και πάλι. Σκέφτομαι και δεν ανοίγω. Στην τρίτη φορά που χτύπησε, άνοιξε μόνη της η πόρτα, που είχε σύρτη από μέσα. Άκουσα βήματα στον διάδρομο. Πετάχτηκα από το Κελί μου και βλέπω μια γυναίκα με μανδήλα. Την συνόδευε κάποιος, που έμοιαζε με τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο οποίος εξαφανίσθηκε. Παρ’ όλο πού ήμουν σίγουρος ότι δεν είναι του πειρασμού, γιατί λαμποκοπούσε, την ρώτησα ποια είναι· Η μάρτυς Ευφημία, (απαντά). Αν είσαι η μάρτυς Ευφημία, έλα να προσκυνήσουμε την Αγία Τριάδα. Ό,τι κάνω εγώ να κάνης και συ. Μπήκα στην Εκκλησία, κάνω μια μετάνοια λέγοντας: «Εις το όνομα του Πατρός». Το επανέλαβε με μετάνοια. «Και του Υιού». «-Και του Υιού», είπε με ψιλή φωνή. -Πιο δυνατά, ν’ ακούω, είπα και επανέλαβε δυνατότερα. -Ενώ ήταν ακόμα στο διάδρομο έκανε μετάνοιες, όχι προς την Εκκλησία, αλλά προς το Κελί μου. Στην αρχή παραξενεύτηκα, αλλά μετά θυμήθηκα ότι είχα μια μικρή χάρτινη εικονίτσα της Αγίας Τριάδος, κολλημένη σε ξύλο, πάνω από την πόρτα του Κελιού μου. Αφού προσκυνήσαμε και για τρίτη φορά. -«Και του Αγίου Πνεύματος» Μετά είπα: «Τώρα, να σε προσκυνήσω και εγώ».

 

Αποτέλεσμα εικόνας για επίσκεψη¨της Αγίας Ευφημιας

 

Την προσκύνησα και ασπάστηκα τα πόδια της και την άκρη της μύτης της. Στο πρόσωπο το θεώρησα αναίδεια να την ασπασθώ. -Ύστερα κάθισε η Αγία στο σκαμνάκι και εγώ στο μπαουλάκι και μου έλυσε την απορία που είχα (στο εκκλησιαστικό θέμα). -Μετά μου διηγήθηκε την ζωή της. Ήξερα ότι υπάρχει μια αγία Ευφημία, αλλά τον βίο της δεν τον ήξερα. Όταν μου διηγείτο τα μαρτύρια της, όχι απλώς τα άκουγα, αλλά σαν να τα έβλεπα· τα ζούσα. Έφριξα! Πα, πα, πα! Πώς άντεξες τέτοια μαρτύρια; ρώτησα. 

Αποτέλεσμα εικόνας για επίσκεψη¨της Αγίας Ευφημιας

 

Αν ήξερα τι δόξα έχουν οι Άγιοι, θα έκανα ό,τι μπορούσα να περάσω πιο μεγάλα μαρτύρια. Μετά απ’ αυτό το γεγονός για τρεις μέρες δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Σκιρτούσα και συνεχώς δόξαζα τον Θεό. Ούτε να φάω, ούτε τίποτα… συνεχώς δοξολογία». Σε επιστολή του αναφέρει: «Σ’ όλη μου τη ζωή δεν θα μπορέσω να εξοφλήσω την μεγάλη μου υποχρέωση στην αγία Ευφημία, η οποία ενώ ήταν άγνωστη μου και χωρίς να είχε καμιά υποχρέωση, μου έκανε αυτή την μεγάλη τιμή…». Διηγούμενος το γεγονός πρόσθεσε με ταπείνωση ότι παρουσιάστηκε η αγία Ευφημία, «όχι γιατί το αξίζω, αλλά επειδή με απασχολούσε εκείνο τον καιρό ένα θέμα που είχε σχέση με την κατάσταση της Εκκλησίας γενικά, και για δύο άλλους λόγους». Εντύπωση έκανε στον Γέροντα «πώς αυτή η μικροκαμωμένη και αδύνατη άντεξε τόσα μαρτύρια; Να πεις ήταν καμία… (εννοούσε σωματώδης και δυνατή). Μια σταλιά ήταν». Μέσα σε αυτήν την παραδεισένια κατάσταση συνέθεσε προς τιμήν της Αγίας ένα στιχηρό προσόμοιο:

 

Αποτέλεσμα εικόνας για επίσκεψη¨της Αγίας Ευφημιας

 

«Ποίοις ευφημιών άσμασιν ευφημήσωμεν την Ευφημίαν, την καταδεχθείσαν από άνωθεν και επισκεφθείσασαν κάτοικον μοναχόν ελεεινόν εν τη Καψάλα. Εκ τρίτου την θύραν πάλιν του έκρουσε τετάρτη ηνοίχθη μόνη εκ θαύματος και εισελθούσα με ουράνιον δόξαν, του Χριστού η Μάρτυς, προσκυνούντες ομού Τριάδα την Αγίαν». Και ένα εξαποστειλάριο κατά το «Τοις μαθηταίς συνέλθωμεν…», που άρχιζε: «Μεγαλομάρτυς ένδοξε του Χρίστου Ευφημία, σ’ αγαπώ πολύ-πολύ μετά την Παναγία…». (Φυσικά αυτά δεν τα είχε για λειτουργική χρήση, ούτε τα έψαλλε δημοσίως). Παρά την συνήθειά του βγήκε πάλι στην Σουρωτή και έκανε τις αδελφές μετόχους αυτής της ουράνιας χαράς. Με την βοήθειά του και τις οδηγίες του αγιογράφησαν την Αγία, όπως του εμφανίσθηκε. Ο Γέροντας φιλοτέχνησε το αρνητικό της εικόνος της Αγίας σε μήτρα ατσάλινη με την οποία έκανε πρεσσαριστά εικονάκια και τα μοίραζε ευλογία στους προσκυνητές εις τιμήν της αγίας Ευφημίας. Κατά το σκάλισμα δυσκολεύτηκε να κάνη τα δάχτυλα του αριστερού της χεριού. Είπε: «Παιδεύτηκα να κάνω το χέρι της, αλλά μετά έβαλα έναν καλό λογισμό: «Ίσως επειδή και εγώ την παίδεψα την καημένη». Ακριβώς καλή μου Λίμπε, τα ακούς απ τα δικά μου χείλη, κι όχι απο κάποιαν , ας πούμε ¨φανατική¨θρησκόληπτη. ( κάτι που είναι το ίδιο κακό όπως και το αντίθετο, ο απόλυτος Α-δεϊσμός, ή ο κινδυνολόγος, θρησκευτικός φανατισμός..Κάποια στιγμή θα μιλήσουμε γι αυτήν την..ελεγεία της…ελεύσεως του Αντιχρίστου..Η πορεία της ευλογημένης ζωής αυτού του Γεροντα, υπήρξε σταθμός..Ενας απ τους δυό-τρείς, που οριοθέτησαν και χάραξαν πορεία στη ζωή μας ,τον προηγούμενο αιώνα.

 

Σχετική εικόνα

Οσο κι αν μας είναι δύσκολο να το χωνέψουμε..Υπάρχει μιαν άλλη ( ή μήπως άλλες) ζωή. Ηδη κι η φτωχιά μας επιστήμη, έχει αρχίσει να το ψελλίζει..διστακτικά μεν, αλλά καθαρά..Υπάρχει κι άλλος κόσμος..Ισως ¨Ο Κόσμος¨που σημαίνει στολισμός, στολίδι, ομορφιά..Και σ αυτήν την ομορφιά δεν υπάρχει χώρος για πόνο..Τελειώνοντας η Αλεξ , έκανε νόημα στη Λίμπε, που ( επι τέλους) πάτησε το μαγικό κουμπί, και ξεκίνησε ο ψίθυρος του κεντρικού κλιματισμού…Σε μερικά λεπτά , ο χώρος ηταν…όντως παραδεισένιος…

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Υπάρχει μιαν άλλη ( ή μήπως άλλες) ζωή.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: