RSS Feed

ΕΚΤΟΣ ΑΠ ΤΑ…ΦΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ…ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ…ΑΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Καλοκαίρι κι εξοχή..Οσοι έχουν την πολυτέλεια ενος εξοχικού ( ιδιαίτερα σε κάποιο απ τα υπέροχα βουνά μας) άλλος λίγο άλλος περισσότερο, έχουν λάβει την πείρα, ή την έκπληξη ( οδυνηρή ή όχι) της θέας ενός φιδιού…Κρύο πράμα, έχουμε μάθει να λέμε..Και που να το πιάσεις να δείς…Στο εξοχικό μου, στο χώρο γύρω απ το οίκημα , κάπου 1 ½ στρέμμα άγριας φύσης, υπάρχει κάθε είδους χόρτο. Το αφήνω να βλαστάνει ελεύθερα, άλλο αν γίνεται κατοικία μιας πλειάδας πραγματικών¨κατοικων¨ απο αρουραίους, μέχρι δενδρογαλιές αλλά κι άλλα είδη φιδιών..Η ισορροπία του οικοσυστήματος θαυμαστή..Τα φίδια..τρέφονται με τους αρουραίους, κι αυτοί με τη σειρά τους…σκάβουν κι αερίζουν το χώμα..Κάθε χρόνο με το χλοοκοπτικό καθαρίζω τα χόρτα, κι απ τη φασαρία, αποσύρονται τα φίδια.Οντως είναι κρύο πράμα να τα βλέπεις να τρέχουν μακρυά. Ομως πέρα του τρόμου ( προπατορικού) δεν υπάρχει κίνδυνος..Υπάρχουν πολλά είδη φιδιών παγκοσμία που ζουν κοντά στους ανθρώπους. Τα περισσότερα είναι αβλαβή και πολλά από αυτά που… δαγκώνουν δεν είναι δηλητηριώδη. 

Αποτέλεσμα εικόνας για φίδια

    

Αξίωμα :Όλα τα φίδια δαγκώνουν.. εάν φοβηθούν ή αιφνιδιαστούν. Ωστόσο , όπως σας ειπα πριν λίγο, έχουν την τάση να απομακρύνονται και να αποφεύγουν τους ανθρώπους. Το δάγκωμα είναι η …απελπισμένη προσπάθεια άμυνας τους εναντίον μιας επερχόμενης..απειλής. ( Μούκανε απίστευτη εντύπωση στο χωριό, η θέα ενός νηπίου 2 ετών, που επαιζε με μια δενδρογαλιά …2 μετρα..σα να μην συμβαίνει τίποτα.Κι ευτυχώς που είχα την εμπνευση να μην επέμβω, γιατί με την δική μου παρουσία, το φίδι θα φοβόταν κι ίσως τρόμαζε και το νηπιο..)   

 

Σχετική εικόνα

              

Κάθε φίδι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.( ιδίως αυτά που είναi απ ευθείας απόγονοι του HomoSapiens..) Ακόμη και οι γνώστες, όταν βρίσκονται ενώπιον κάποιου φιδιού, παραμένουν προσεκτικοί, εάν δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το είδος του. Το δάγκωμα από φίδι χρειάζεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Σε μερικές περιπτώσεις εάν δεν αντιμετωπισθεί γρήγορα, μπορεί να είναι θανατηφόρο. Δεν είναι όλα τα δαγκώματα φιδιών δηλητηριώδη. Υπάρχουν μη δηλητηριώδη φίδια που δαγκώνουν αλλά ..δεν δηλητηριάζουν. Στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως αφήνουν σημάδια που σχηματίζουν ..ημικύκλιο στο σημείο δαγκώματος, που θυμίζουν λίγο το σχήμα του χαμόγελου.( αυτό σημειώστε το να το θυμάστε…αν ποτε χρειασθεί )         

 Τα Δόντια Των επικίνδυνων Φιδιών αφήνουν ένα ή δύο χαρακτηριστικά σημεία με λίγη απόσταση μεταξύ τους στο σημείο του δαγκώματος.                  

 Ο (κατάλληλος) αντιοφικός ορός μπορεί να σώσει τη ζωή του θύματος…ομως τις περισσοτερες φορες, αρκει μια ενεση αδρεναλινης στο τοπικο ιατρικο κεντρο ( που ισως να μην εχει αντιοφικο ορο )… Η όσον το δυνατόν ταχύτερη μεταφορά του θύματος στο νοσοκομείο, έχει μεγάλη σημασία για την πρόγνωση.

Τα σημεία και συμπτώματα που εκδηλώνονται μετά από δάγκωμα φιδιού εξαρτώνται από το είδος , την ποσότητα δηλητηρίου που εισάγει στο σώμα του θύματος, την ηλικία και την γενική κατάσταση της υγείας του θύματος. Τί προσεχουμε..Σημεία των δοντιών στο δέρμα, στο σημείο του δαγκώματος…Αιμορραγία από το σημείο του δαγκώματος…Πόνο…Πρήξιμο στο σημείο του δαγκώματος που μπορεί να επεκταθεί…Αίσθηση καύσου στο δέρμα…Αποχρωματισμό του δέρματος…Νέκρωση του δέρματος και ιστών στην περιοχή του δαγκώματος ..Διαταραχές της όρασης, ο ασθενής βλέπει θαμπά ή συσκοτισμένα…Ζαλάδα…Γενικευμένη αδυναμία..Αναγούλες και εμετοί…Διάρροια…Υπερβολική εφίδρωση..Ταχυπαλμία..Αυξημένη δίψα…Πυρετό…Μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα…Λιποθυμία…Σπασμούς..Δυσκολίες αναπνοής…Πτώση βλεφάρων…Πτώση αρτηριακής πίεσης..Παραλυσία…Καταπληξία, σοκ…Πονοκέφαλοι…Υπερβολική σιαλόρροια…Δυσκολίες ομιλίας…Πρήξιμο της γλώσσας και του λαιμού..Πόνος στο στομάχι ή αλλού στην κοιλιά.. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αντιοφικός ορός

             

Μετά από το δάγκωμα , είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης..Το θύμα να παραμένει ήρεμο. Χρειάζεται να του δίνεται καθησυχαστική ψυχολογική στήριξη και κουράγιο ..Να περιορίζονται όσο το δυνατό περισσότερο οι κινήσεις του θύματος. Ετσι δεν διαχέεται  το δηλητηρίο. Εάν είναι δυνατόν, να τοποθετείται  νάρθηκας, για καλύτερο περιορισμό των κινήσεων, και για διατήρηση του σημείου του δαγκώματος σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της καρδίας, με στόχο τη μείωση ροής του δηλητηρίου. Αμεση μεταφορά σε Κεντρο υγείας….Ιδίως εάν στην περιοχή του δαγκώματος, αρχίζει να εμφανίζεται πρήξιμο ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος, που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι και η ιατρική περίθαλψη καθίσταται επείγουσα.   Το σχήμα και το χρώμα της κεφαλής και του σώματος του φιδιού έχουν σημασία για τη θεραπεία. είναι καλό, να φωτογραφήσουν το φίδι από απόσταση ασφαλείας. Επιπλέον, η φωτογράφηση της αρχικής περιοχής του δαγκώματος είναι χρήσιμη για παρακολούθηση της εξέλιξης.
Δεν αξίζει..να χάνεται πολύτιμος χρόνος για κυνήγι και θανάτωση του φιδιού και ούτε να ριψοκινδυνεύψει οποιοσδήποτε για το σκοπό αυτό. Μόνο εάν εύκολα έχει θανατωθεί το φίδι μπορεί να μεταφερθεί κάτω από ασφαλείς συνθήκες για σκοπούς αναγνώρισης. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι
τα νεκρά φίδια μπορούν να δαγκώσουν λόγω αντανακλαστικών, που παραμένουν ακόμη και ώρες μετά από τη θανάτωση τους.Να αφαιρούνται ρούχα, δαχτυλίδια ή κοσμήματα που δυνατόν να συσφίγγουν την περιοχή του δαγκώματος.Να μη γίνεται οποιαδήποτε τομή με μαχαίρι ή λεπίδα γύρω την περιοχή που έγινε το δάγκωμα του φιδιού, ούτε προσπάθεια αναρρόφησης με συσκευή ή με το στόμα του δηλητηρίου από το σημείο εισδοχής, όπως επίσης να αποφεύγεται να γίνεται δέσιμο με σύσφιξη του μέλους που υπέστη την επίθεση από το φίδι. Επίσης να αποφεύγεται η τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων στο σημείο δαγκώματος.
Να παρακολουθούνται και να καταγράφονται τα ζωτικά σημεία του ασθενούς, όπως ο σφυγμός, οι κτύποι της καρδίας ανά λεπτό, η αναπνοή, ο αριθμός των αναπνοών ανά λεπτό, η πίεση, το χρώμα του ασθενούς, το χρώμα και η κατάσταση στην περιοχή του δαγκώματος και η θερμοκρασία.Να μη χορηγούνται οποιαδήποτε φάρμακα και να αποφεύγεται να δίνεται οτιδήποτε από το στόμα στον ασθενή Μετά την επείγουσα μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο, Εάν Έχει Αναγνωριστεί Το Είδος Του Φιδιού, Μπορεί Να Χορηγηθεί Ο Αντίστοιχος Ειδικός Αντιοφικός Ορός. Ο αντιοφικός ορός βοηθά στην εξουδετέρωση των δράσεων του δηλητηρίου του φιδιού όταν απειλείται η ζωή του ασθενούς ή όταν υπάρχει κίνδυνος για ένα μέλος του σώματος. Η χορήγηση αντιοφικού ορού μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή αναφυλαξία και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Χρειάζεται να γίνεται εμβολιασμός εναντίον του τετάνου εάν ο ασθενής δεν είναι καλυμμένος από πρόσφατο προηγούμενο εμβολιασμό.
 Οταν έχουμε..μια σοβαρή κλινική εικόνα που περιλαμβάνει ταχυκαρδία, δυσκολίες αναπνοής, σοβαρό πρήξιμο, πτώση της αρτηριακής πίεσης, εσωτερική ή εξωτερική αιμορραγία ή καταπληξία (σοκ), χρειάζεται υποστηρικτική θεραπεία (και ίσως…θεωρητικά πάντα.. εισαγωγή σε τμήμα εντατικής παρακολούθησης…αν μπορέσει να βρεθεί..).

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση υγρών από το στόμα ή ενδοφλεβίως, αντιβιοτικά.  Τα προληπτικά μέτραπεριλαμβάνουν τα εξής:Μεγάλη προσοχή στις κινήσεις ή αποφυγή τους σε χώρους στους οποίους είναι δυνατόν να κρύβονται φίδια, όπως κάτω από βράχους, σωρούς ξύλων ή κορμών δέντρων, σε άγρια βλάστηση και δάση ή κοντά σε νερό. Να μη χρησιμοποιούνται τα χέρια για μετακίνηση αντικειμένων που πιθανόν να κρύβουν φίδια.
Ενδυμασία με μακριά παντελόνια και μπότες στο περπάτημα σε χώρους που μπορεί να υπάρχουν φίδια, χωρίς να φαίνονται, όπως σε περιοχές με ψηλά χόρτα ή άλλη βλάστηση που εμποδίζουν την ορατότητα. Η χρήση ενός μακριού μπαστουνιού ή άλλης ράβδου, για χτυπήματα στο έδαφος, μπροστά από εκεί που κάποιος πρόκειται να πατήσει, μπορεί να προειδοποιήσει και να απομακρύνει κάποιο φίδι που υπάρχει, αλλά δεν φαίνεται. Τα φίδια προσπαθούν κάθε φορά που μπορούν να απομακρύνονται από τους ανθρώπους.
Εάν δείτε φίδι απομακρυνθείτε. Πολλά δαγκώματα φιδιών γίνονται όταν τα θύματα δοκιμάζουν να περιεργαστούν, να ενοχλήσουν ή να προκαλέσουν κάποιο φίδι.
Δεν είμαστε περίεργοι με τα …κάθε είδους φίδια (
πραγματικά και μεταφορικά…) Δεν το αγγίζουμε ακόμη και …νεκρό.
Θυμόμαστε πως..  υπάρχουν φίδια που δαγκώνουν, ακόμη και ώρες μετά το θάνατό τους, λόγω αντανακλαστικών τους που παραμένουν.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για φίδια

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: