RSS Feed

ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ..ΕΝΑ ΒΟΥΒΟ ΔΡΑΜΑ

Είναι κάτι το εξαιρετικα δυσάρεστο, αντικοινωνικό, τραγικό..Η κακή μυρωδιά της αναπνοής, γνωστή (  σε έλαχιστους)  ως χαλίτωση..Με τον ορισμό χαλίτωση  (halitosis) εκφράζουμε την απόπνοια δυσάρεστης οσμής κατά την αναπνοή. Η δυσοσμία του στόματος δεν αποτελεί απλά πρόβλημα από μόνη της, αλλά δημιουργεί πρόσθετα κοινωνικό, επαγγελματικό, οικογενειακό και ψυχολογικό αντίκτυπο. Πολλές φορές ο εντοπισμός της κακοσμίας μπορεί να γίνει από το ίδιο το άτομο, από τον περίγυρο ή από κάποιο γιατρό. Η λέξη χαλίτωση είναι λατινογενούς προέλευσης από το hallitus = αναπνοή, πνοή και το halare = να αναπνέεις + osis…Είναι ένα πρόβλημα που απασχολούσε τους ανθρώπους από την αρχαιότητα Αναφορές στον Ιπποκράτη, που συσχετίζει την κακοσμία του στόματος με την περιοδοντική νόσο. Στο.. Ταλμούδ βρέθηκε εβραϊκό έγγραφο, γραμμένο 2000 χρόνια πριν ,που αναφέρει ότι ο γάμος …μπορεί να λυθεί αν κάποιος σύζυγος εμφανίσει κακοσμία στόματος. Στα ρωμαϊκά έγγραφα αναφέρεται επίσης η κακοσμία και συστήνεται η λεβάντα ( λατινικά levade= πλένω ) για την αντιμετώπιση του ουλικού πόνου και της κακοσμίας. Άλυτο πρόβλημα στο βάθος του χρόνου. Όλο και περισσότερες έρευνες ασχολούνται με το θέμα, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή που η τεχνολογία και τα φάρμακα αναπτύσσονται και εξελίσσονται. Η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική και μπορεί να οφείλεται σε τοπικά (90% περίπου των περιπτώσεων) ή σε γενικά αίτια 10%.

Αποτέλεσμα εικόνας για κακοσμία

Φυσιολογική χαρακτηρίζεται η παροδική κακοσμία  κατά το πρωινό ξύπνημα. Η παθολογική κακοσμία ανάλογα με την προέλευση του αιτιολογικού παράγοντα. Στο στόμα υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα  μικροοργανισμων,  και επιπλέον το στόμα αποτελεί ιδανικό οικοσύστημα για τα μικρόβια, γιατί τους παρέχει ασφαλή καταφύγια (γλώσσα, ούλα, δόντια, σάλιο,) υγρασία και ιδανική θερμοκρασία αναπτυξης. Τα χαρακτηριστικά του στόματος μεταβάλλονται καθημερινά. Η συχνότητα και  ποιότητα των γευμάτων, η στοματική υγιεινή, η τερηδόνα, η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, τα οδοντικά αποστήματα, είναι μερικές από τις καταστάσεις που μπορεί να διαταράξουν τη δυναμική ισορροπία στο στόμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για κακοσμία

Όταν η κακοσμία είναι εξω-στοματικής προέλευσης, τότε παράγονται ουσίες οι οποίες τελικώς εκπνέονται από το στόμα. Οπως στο  γαστρεντερικό όπου σε γαστρικό έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αμυγδαλίτιδα (οξεία –χρονία). μπορούν να διαφεύγουν οσμές προς το στόμα. Πηγή κακοσμίας μπορεί να αποτελεί και το αναπνευστικό σύστημα σε περίπτωση χρόνιας ιγμορίτιδας, ατροφικής ρινίτιδας, κυστικής ίνωσης, αποστήματος πνεύμονα, φυματίωσης. Μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης ή νεφρά, ήπαρ, όπου παράγονται δυσάρεστες ουσίες μεταφέρονται αιματογενώς στον κυψελιδικό αέρα του πνεύμονα. Οι ουραιμικοί ασθενείς έχουν χαρακτηριστική οσμή αμμωνίας (σαν μπαγιάτικο ψαρι), ενώ οι ασθενείς με αρρύθμιστο διαβήτη εμφανίζουν διαβητική κετοξέωση και έχουν χαρακτηριστική φρουτώδη μυρωδιά κετόνης (μυρωδιά σάπιου μήλου). Η πιό δυσάρεστη ομως οσμή είναι εκείνη της… αμμωνίας ή φωλιάς ποντικού, που έχουν τα άτομα με ηπατική ανεπάρκεια, μια αρκετα σοβαρή πάθηση..

Αποτέλεσμα εικόνας για κακοσμία

Τέλος κακοσμία μπορεί να προκαλέσουν ωρισμένα φάρμακα, κυρίως ηρεμιστικά που περιέχουν ένυδρο χλωράλη ή που προκαλούν ξηροστομία. Στο σημείο αυτό να κάνουμε και πάλι μιαν αναφορά στο φαινόμενο nοcebo  http://kosmaser.wordpress.com/2013/05/20/%CF%84%CE%BF- /

τους… κακοσμιο-φοβικούς  που ακόμα και μετά τη θεραπεία της κακοσμίας ….πιστεύουν πως το πρόβλημα παραμένει. H κακοσμία οφείλεται στην παρουσία δύσοσμων αερίων,στον εκπνεόμενο αέρα, από τη στοματική κοιλότητα, που είναι συνήθως θειούχες πτητικές ενώσεις όπως το υδρόθειο και οι μερκαπτάνες. Όπως αναφέρθηκε η συχνότερη αιτία κακοσμίας είναι στοματικής προέλευσης. Τα μικρόβια του στόματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην κακοσμία του στόματος και Το στόμα φιλοξενεί πάνω από 700 είδη μικροβίων, http://kosmaser.pblogs.gr/tags/mikrobioma-gr.html τα οποία συμβιώνουν αρμονικά με τον ξενιστή (ξενιστής = ο οργανισμός που φιλοξενεί κάποιους μικροοργανισμούς).Όταν η ομοιοστασία του οικοσυστήματος διαταραχθεί τότε τα μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά, εκτρέπονται σε παθολογικά. Τα μικρόβια ( μύκητες, βακτηρίδια και ιοί) ανάλογα με το είδος της τροφής που διασπούν τα διακρίνουμε σε τρεις κατηγορίες: αυτα που διασπούν σάκχαρα, αυτα που διασπούν πρωτεΐνες και αυτά που μπορούν να χρησιμοποιουν πρωτεΐνες και σάκχαρα. Αυτά που διασπούν πρωτεΐνες περιέχουν θείο και είναι δύσοσμες. Ετσι αν έχουμε αύξηση στη διαθεσιμότητα των πρωτεϊνών στο στόμα ,αντίστοιχα έχουμε και μικροβιακή αποίκιση, που οδηγεί σε παραγωγή κάκοσμες  πτητικές ενώσεις. Αυτά τα  μικρόβια είναι συνήθως αρνητικα κατα Gram βακτηρίδια που αποικούν τη γλώσσα, και δυστυχώς.. εμπλέκονται σε περιοδοντικά νοσήματα, τόσο πλέον κοινα σημερα..Ατυχώς Υπολογίζεται πως περίπου 82 μικροβιακά είδη παράγουν δύσοσμες  θειούχες ενώσεις.  

Αποτέλεσμα εικόνας για κακοσμία            

Η ράχη της γλώσσας ( μια περιοχή εντελώς…αγνωστη και παραμελημενη απ τον μέσο άνθρωπο) λόγω της μορφολογίας  και της χαμηλής συγκέντρωσης οξυγόνου, κυριολεκτικά κατακλύζεται απο..  αναερόβια μικρόβια που προκαλούν..την κακοσμία του στόματος. Θεωρητικά μιλώντας πάντα, μια και το πρόβλημα δεν λύνεται…διαδικτυακά..Ο ακριβής κλινικός προσδιορισμός και η διαφορο- διάγνωσή , συμβάλουν στη σωστή θεραπεία,ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση ένα σωστό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής περιλαμβάνει και σχολαστικό καθαρισμό της γλώσσας, κατι όχι και τόσο απλό, μια και το ¨αντανακλαστικό του εμετού¨, δίνει έντονα το παρόν..  σε κάθε προσπάθεια να πάει η οδοντόβουρτσα σ όλο το μήκος της γλώσσας.. όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσοτερα μικρόβια ,και γι αυτό το λόγο επιβάλλεται το βούρτσισμά της ,ώστε να αφαιρεθεί το επίχρισμα.Κάποιοι ¨ασθενείς¨ μπορεί να θεωρούν ότι έχουν κακοσμη αναπνοή , αλλά αυτή η κακοσμία δεν μπορεί να γίνει αισθητή από άλλους ανθρώπους. Εδω μιλάμε για «ψευδοχαλίτωση» ..Εν πάσει περιπτώσει, χρησιμοποιούμε πάντα.. βούρτσα και οδοντικο νήμα όταν καθαρίζουμε τα δόντια μας …Το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι οι δραστικότεροι τρόποι, που θα σας βοηθουν στην αντιμετωπιση της κακής οσμής της αναπνοής. Το βούρτσισμα και το νήμα αφαιρούν τα βακτηρίδια και έτσι δεν μπορούν πλέον να δημιουργήσουν τις πτητικές ενώσεις θείου που προκαλούν κακοσμία στην αναπνοή.  Η μυρωδιά που προκαλείται από τα βακτηρίδια, κρύβονται βαθιά μέσα στις ρωγμές της γλώσσας.  Πίνοντας νερό υποκινούμε τη ροή του σάλιου, το οποίο θα καθαρίσει το στόμα από τα εναπομείναντα κομμάτια τροφής και θα ενυδατώσει το στόμα καθιστώντας το λιγότερο φιλόξενο στα βακτηριδια που προκαλούν την κακοσμία. 

 

 Μασήστε ..μαστίχα Χιου..Οχι τις σαχλαμάρες με…άρωμα μαστίχας, αλλά το αυθεντικό ¨δάκρυ¨της μαστίχας…Θα μείνετε εκπληκτοι απ το αποτέλεσμα..ιδίως άν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από ένα γεύμα ή ένα σνακ. Το μάσημα της μαστίχας Χιου, καθαρίζει τα δόντια και ενεργοποιεί τη ροή του σάλιου. Το σάλιο με τη σειρά του βοηθάει να καθαριστεί το στόμα και εξουδετερώσει τους παράγοντες της κακοσμίας. http://kosmaser.pblogs.gr/2013/06/ftiahnoyme-to-diko-mas-mastihelaio.html

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: