RSS Feed

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ..ΚΑΘΕ ΑΡΡΩΣΤΙΑ..Ή ΜΗΠΩΣ ΣΥΓΝΩΣΤΗ ΑΜΕΛΕΙΑ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΡΡΩΣΤΙΑ

 

 

 

Κεραυνός εν αιθρία..Είναι μια εντυπωσιακή έκφραση οπως και το γεγονός στην κυριολεξία του.Συνήθως τη λέμε οταν συμβαίνει κάτι στα καλά καθούμενα ( άλλη περίεργη, πλήν κοινη ,εκφραση..) Ο Μίλτος, μια χαρά νέος φέρελπις και απολύτως επιτυχημένος επιχειρηματίας στον πολλά υποσχόμενο χώρο του διεθνούς (ηλεκτρονικού) εμπορίου .Απο καιρό είχε δέκατα, που ούτε τους έδωσε σημασία. Διαπραγματεύονταν μια ¨δουλειά¨με μεγάλο κινέζικο οίκο εισαγωγής ελαιολάδου πρώτης ποιότητος κι εξαιρετικών προδιαγραφών.Ο παραγωγός ιδιότροπος, δεν αγαπούσε την ηλεκτρονική, κι έτσι ο Μίλτος μας όλη την ώρα στο αυτοκίνητο και στο ¨χωράφι¨ του παραγωγού πίστευε πως είχε αρπάξει ένα κρυωματάκι,που επέμενε.Ελα όμως που το κρυωματάκι απεδείχθη επιθετικός καρκίνος του προστάτη.Ετσι χωρίς άλλα συμπτώματα. Χωρίς ουρολογικά προβλήματα. Χωρίς σεξ-ατασθαλίες.Χωρίς γαστριμαργικά ολισθήματα.Χωρίς ξενύχτια και ανόητες διασκεδάσεις.Εξ όλων αυτών ο κεραυνός εν αιθρία.Φίλος φίλου κλπ κατέληξεστο Ζάχο ( σίγουρα έχετε ακούσει γι αυτούς που καταλήγουν στον Αγιο Παντελεήμονα.)

 

 

 

 

Ο Μίλτος ήταν τυχερός, γιατί ο Ζάχος τον έστειλε σε συνεργάτη του στη Φραγκία ,που τον καθάρισε σε μια βδομάδα με το μαγικό cyber Knife (Το Cyber Knife είναι ένα ρομποτικο  σύστημα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καλοήθων , αλλα και κακοήθων όγκων και άλλων παθήσεων) Να λοιπόν πως μας προέκυψε το θέμα για τον προστάτη.

 

 

 

 

Πάμε απ την αρχή.Η αιματολογική διαγνωστική εξέταση PSA, για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, δεν είναι σωτήρια.Συχνά καταλήγει σε περιττές επισφαλείς θεραπείες. Οι διαπιστώσεις επαληθεύουν τις ήδη διατυπωθείσες αμφιβολίες  για την ορθότητα και τη χρησιμότητα της διαγνωστικής εξέτασης.  Η εξέταση PSA, που μετράει μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από τα κύτταρα του προστάτη, Υποδεικνύει Την πιθανή Ύπαρξη Καρκίνου ,και συχνά καταλήγει στην πραγματοποίηση βιοψίας για να διαπιστωθεί  αν όντως υπάρχει όγκος.

 

 

 

 

Μέχρι Σήμερα Δεν Διαπιστώθηκε αν ο εντοπισμός καρκινικών όγκων στον προστάτη, σε αρχικό στάδιο, παίζει ρόλο στη διάσωση της ζωής του αρρώστου.Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι  όγκοι  αναπτύσσονται με μεγάλη βραδύτητα και δεν απειλούν ιδιαίτερα την επιβίωση. ( υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις, όπως αυτή του Μίλτου, και για τις οποιες χρειαζόμαστε τους καλούς γιατρούς) Αντίθετα, η διάγνωση των καρκινικών όγκων που αναπτύσσονται επιθετικά,πολύ συχνά είναι υπερβολικά καθυστερημένη.Θα μου πειτε μπρος βαθύ και πισω ρέμα.Συμφωνώ απολύτως.Τίποτα δεν είναι απόλυτο στην ιατρική.Μόνο ο θάνατος.Μελέτες,πολλές μελέτες.Σοβαρές μελέτες. Δύο απ αυτές  (μία στην Ευρώπη και μία στις  ΗΠΑ)  

θεωρούνται οι πιο σημαντικές ώς σήμερα.

 

 

 

Η ευρωπαϊκή έδειξε ότι για κάθε 48 άνδρες ,που υποβλήθηκαν στη διαγνωστική εξέταση, εντοπίστηκε ότι έπασχαν από καρκίνο του προστάτη και υποβλήθηκαν άνευ λόγου σε θεραπείες,σώθηκε η ζωή μόνον …ενός άνδρα. Η αμερικανική μελέτη, που έγινε στο Πανεπιστημίο της Ουάσιγκτον, μετά επτά χρόνια, διαπίστωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 13% μικρότερο για την ομάδα που δεν είχε υποβληθεί σε εξέταση PSA. Σα να λέμε υπήρχε πάντα ο καρκίνος, αλλά δεν είχε ποτέ διαγνωσθή (Η εξέταση PSA εμφανίστηκε το 1987 κι αμέσως συμπεριλήφθηκε στις εξετάσεις ρουτίνας για άνδρες από τα σαράντα και μετά). 

 

 

 

Τα πορίσματα δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του New England Journal of Medicine. Στη μία μελέτη συμμετείχαν 182 χιλιάδες άνδρες από επτά ευρωπαϊκά κράτη, ενώ στη δεύτερη, από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ,συμμετείχαν 77 χιλιάδες άνδρες από δέκα ιατρικά κέντρα της χώρας.Και στις δύο έρευνες, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες.Κάποιοι υποβλήθηκαν σε εξέταση PSA και άλλοι όχι. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας τους για τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ μετρήθηκαν και οι θάνατοι από καρκίνο του προστάτη.Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής μελέτης έδειξαν ότι

η εξέταση συνδεόταν με σχετική μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη κατά 20%.

Ομως ο αριθμός όσων σώθηκε η ζωή ήταν μικρός (επτά λιγότεροι θάνατοι ανά 10.000 άνδρες που υποβλήθηκαν στην εξέταση και παρακολουθήθηκαν επί εννιά χρόνια).

 

 

 

Η τακτική της περιοδικής εξέτασης ενός άνδρα, (ο οποίος έχει διαγνωστεί με ένα αργά εξελισσόμενο καρκίνο του προστάτη), είναι πιο αποτελεσματική και φθηνή σε σχέση με την άμεση χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή της διενέργειας ακτινοβολιών. Ολοι πλέον καταλήγουνε  στη διαπίστωση ότι είναι καλύτερα ο γιατρός και ο ασθενής να μη βιάζονται, αλλά να ακολουθούν την τακτική του ¨βλέποντας και κάνοντας¨.

 

 

 

Η δρ. Τζούλια Χέις (του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber της Βοστώνης,απ τα πλέον έγκυρα κέντρα παγκοσμίως) που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», σύμφωνα με το Reuters, ανέπτυξαν ένα μοντέλο υπολογισμού για άνδρες ηλικίας 65 έως 75 ετών. Το μοντέλο αυτό συνεκτιμά το συνολικό κόστος των εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης της νόσου (τεστ, θεραπείες, απώλεια ωρών εργασίας κ.α.),

τις διάφορες παρενέργειες από κάθε διαφορετική αντιμετώπιση, τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς και τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από τον καρκίνο του προστάτη.Οι αμερικανοί επιστήμονες συνέκριναν τρεις εναλλακτικές λύσεις: την άμεση αντιμετώπιση (χειρουργείο και ακτινοβολίες), την ενεργητική παρακολούθηση του ασθενούς

(τεστ αίματος PSA κάθε τρεις μήνες, συχνές βιοψίες του προστάτη κ.α.), καθώς και την πιο παθητική τακτική της αναμονής  (τεστ PSA κάθε έξι μήνες και τεστ οστών κάθε πέντε χρόνια).

 

 

 

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η τρίτη επιλογή του «βλέποντας και κάνοντας» είναι όχι μόνο η πιο φθηνή, αλλά τελικά έχει ως συνέπεια οι ασθενείς να μην κινδυνεύουν περισσότερο, σε σχέση με την πιο επιθετική θεραπευτική προσέγγιση, που μέχρι πρό τινος ήταν η πρώτη επιλογή.Ο κίνδυνος θανάτου ενός άνδρα από καρκίνο του προστάτη υπολογίστηκε σε 4,8% για όσους επιλέγουν τη δεύτερη λύση της ενεργητικής παρακολούθησης, σε 6% για όσους αρκούνται στην πιο παθητική παρακολούθηση και σε 8,9% για όσους αμέσως καταφεύγουν

σε δραστικές επεμβατικές θεραπείες. Και στα τρία «σενάρια», το προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται μεταξύ των 81 και 82 ετών, ενώ η ποιότητα ζωής του ασθενούς είναι καλύτερη στην τρίτη περίπτωση της αργής αντιμετώπισης.Τελικά, ως φαίνεται, οι περισσότεροι άνδρες διαγιγνώσκονται με χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη,

ο οποίος ποτέ δεν θα εξελιχθεί αρκετά ή τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα,

ώστε να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

 

 

 

Από την άλλη, όμως, μια άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες, όπως η πολλή σημαντική ακράτεια ούρων.Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου,περίπου ένας στους έξι άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του και ένας στους 36 (σχεδόν το 3%) θα πεθάνει από τη νόσο.

Κλείνουμε όπως αρχίσαμε. Ο Μίλτος υπήρξε τυχερός ( λέει ο κόσμος προσωπικά δεν το πιστεύω μια και δεν είναι θέμα τύχης, αλλα σωστού timing). Είπαμε ένας καλός φίλος γιατρός χρειάζεται σε όλους μας. Χαιρετε.

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: