RSS Feed

Ο ΧΑΡΗΣ ΚΙ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ..

Αφορμή για σχολιασμο  αποτελούν διάφορα γεγονότα της καθημερινότητας, που απασχολούν φίλους και μη. Στο  σημερινό σχόλιο, αφορμή έδωσε η αιφνιδια ασθένεια του αγαπητού γαμπρού μια καλής φίλης.Ανθρωπος της δράσης, αοκνος, μαχητης της ζωής, ο,ας τον πούμε, Χάρης, ξαφνικά ανέβασε πυρετό, και κατέληξε στα επειγοντα ενός Νοσοκομείου.Η αγωνία δεδομένη…Η ανησυχία τό ίδιο…Τα ερωτηματικά πολλά, μια και λίγους μήνες πρίν ,και πάλι είχε περάσει για μερικές εβδομάδες απ το ίδιο Νοσοκομείο με μια γερή πνευμονία… Η απορία της φίλης απόλυτα δικαιολογημένη…Τί μπορεί να φταίει κι ένας  νέος ανθρωπος ταλαιπωρείται απο την αρρώστια…Καθένας άρρωστος..Φτάνοντας στο ιατρείο, κρεμεται απ τα χείλη του γιατρού που εμπιστευεται..Περιμένει τη διάγνωσή του..  δεν προσέχει τόσο τί θα του πεί, αλλά προσπαθεί με αγωνία να.. εισδύσει στην σκέψη του για να διακριβώσει τι ενδεχομένως αποκρύπτει. Κι αυτή η κίνησή μας( ως ασθενών) κρύβει τον φόβο του θανάτου, μήπως δηλαδή η συγκεκριμένη ασθένεια μας ,καταλήξη στον θάνατο.Έτσι, ίσως θάπρεπε,περισσότερο από την αρρώστια,  να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε.. το φόβο του θανάτου, που κρύβεται πίσω απ αυτήν.

Ο θάνατος δεν παύει να είναι ένα βιολογικό και υπαρξιακό ¨φορτίο¨ που  κουβαλάει ο άνθρωπος από την στιγμή της σύλληψής του. Από τα 20.000 περίπου γονίδια μας, ένας αριθμός σχετίζεται με την γήρανση και την φθορά που οδηγεί στον θάνατο..ένα  θάνατο που είναι καλά κρυμμένος μέσα μας.  Στα γονίδια που πιθανόν να προκαλέσουν κάποτε διάφορες ασθένειες, κι αυτά κρύβουν τελικά τον θάνατο.Ο φόβος του θανάτου ερμηνεύεται και κοινωνιολογικά. Η συσσώρευση υλικών αγαθών, οι ασφαλίσεις ζωής, οι καταθέσεις κλπ., στο βάθος τους υποκρύπτουν το φόβο της φθοράς κι ανημπόριας και τις άγνωστες συνθήκες με τις οποίες θα πεθάνουμε. Ψυχολογικοί παράγοντες συνδέονται με τον θάνατο και την αντιμετώπισή του. Η σύγχρονη βιολογία, θεωρεί ότι η ζωή του ανθρώπου, προσδιορίζεται ¨από τις λειτουργίες των ενδοκρινών του  αδένων,  τις χημικές και ηλεκτρικές αντιδράσεις των κυτταρων του¨. Οι ψυχολόγοι μιλούν για τις ορμές , τα ένστικτα και τις εξαρτημένες διαδικασίες συμπεριφοράς. Ο διάσημος Εβραίος ψυχολόγος, Βίκτορ Φράνκλ υποστηρίζει ως κάθε  άνθρωπος μπορεί ελευθερα να προσδιορίζη το νόημα της ζωής του, και να υπερβαίνη ¨την τραγική τριάδα της ανθρώπινης ύπαρξης¨, που είναι…

Ο Πόνος, Ο Θάνατος Και Η Ενοχή. Το πιό ενδιαφέρον είναι οτι η αντίληψη της μη αναστρεψιμότητας του θανάτου, εμφανίζεται στην ηλικία των… 8-10 ετών, και συνδέεται με τις κρίσεις στην εφηβεία και τις μετέπειτα ηλικίες. Ο  θάνατος είναι ένα οριακό σημείο στην ζωή του ανθρώπου. Για τα οριακά-υπαρξιακά φαινόμενα, που δείχνουν την εσωτερική κατάσταση του ανθρώπου, ασχολήθηκαν οι υπαρξιστές φιλόσοφοι.Ο  Κίρκεγκαρτ, τα υπαρξιακά ερωτήματα τα αντιμετώπισε με την πίστη στον Θεό …Ο Γιάσπερς, με την κίνηση προς τον εαυτό, τους άλλους και την ιστορία, με απώτερο τέλος όμως την τραγωδία, τον θάνατο, που δεν μπορούμε να αποφύγουμε …Ο  Σάρτρ συνέδεσε την ύπαρξη με το μηδέν, θεωρώντας πως.. προέρχεται από το μηδέν και μηδενίζει τα πάντα ..Κι ο μεγάλος Χαϊντέκερ , συνεδεσε την ύπαρξη με το νόημα για την ζωή, και την αλήθεια ,με την ανάδυση από την λήθη και μάλιστα την λήθη του θανάτου …

Υπάρχουν υγιείς σωματικά άνθρωποι που δεν έχουν απαλλαγεί από το υπαρξιακό κενό και την ¨ανούσια ανυπαρξία¨.. Από την βίωση μιας προ-θανάτειας εμπειρίας, μιας αργόσυρτης κίνησης προς τον θάνατο. Ο Γιάλομ στην «συζήτησή» του με τον Νίτσε τόνισε¨παρελαύνω κι εγώ μαζί με όλους τους άλλους, με συντονισμένο βήμα προς το θάνατο¨.

Η νοηματοδότηση του ανθρώπινου βίου ,είναι ένα ¨εμβόλιο¨ αναγκαίο για κάθε ασθένεια. Χρειαζόμαστε αισιοδοξία, ελπίδα, προοπτική, νόημα ζωής. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί, δεν είναι το ότι θα πεθάνουμε, αλλά το Πώς Θα Ζήσουμε Όσο Είμαστε Υγιείς. Αυτό είναι το ισχυρότερο αντιβιοτικό και το αποτελεσματικότερο εμβόλιο που μας κάνει πιο ανθρώπινους. Αλλιώς θα ισχύει ο λόγος του Μπρόιερ: ¨Επιλέγουμε την ψυχική πίεση, και η ψυχική πίεση ..είναι αυτή που επιλέγει την αρρώστια¨.Είμαι σίγουρος πως ο καλός γαμπρός της φίλης μου θα γίνει και πάλι καλά..Αλλά πόσο δύσκολο είναι  να τον πείσει κανείς να κάνειτο..¨εμβόλιο¨της σωτηρίας..που θα τον απαλλάξει απ το άγος της συνεχούς νόσησης και του θανατου..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: