Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ…ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ…ΓΙΑΤΙ;

 

 

 

 

 

Κι αλλος καλός φίλος, μας ¨εγκατέλειψε¨, κυριολεκτικά χωρίς λόγο, απο απλή ανοησία. Ηταν υπερτασικός εδώ και καιρό.

Τόβλεπε κανείς στο πρόσωπό του καθημερινά. Ψηλός , ευθυτενής, λιπόσαρκος, και καλός επαγγελματίας.

Τίμιος στις συναλλαγές του, ήθελε πάντα να είναι τακτοποιημένος με τις υποχρεώσεις του.Δεν πήρε σοβαρά υπ όψιν τα γκρίζα μηνύματα της οικονομικής κατάρρευσης, και ξανοίχτηκε.

Οταν είδε το παγόβουνο ήταν αργά για να ¨ανασπάσει πρύμναν¨.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η στενοχώρια υπήρξε τόσο σφοδρή που του¨΄εσπασε¨την καλή του καρδιά.Πέθανε ¨τζάμπα¨.Ο Ζάχος δεν είπε τίποτα. Απλά δάκρυσε οταν του το είπαν. Ηταν εκείνος που τον είχε ειδοποιήσει πάμπολλες φορές.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, περίπου το 25% του πληθυσμού πάσχει από υπέρταση .Σε άτομα 65+ ετών το ποσοστό, ανέρχεται στο 55%.

Σ αυτούς που είναι άνω των 70 ετών, το ποσοστό φθάνει μέχρι το 66+%. 

Πίεση ετυμολογικά είναι η δύναμη η οποία αναπτύσσεται μέσα στον αυλό των αγγείων, για να τα διατηρεί ανοικτά ,και να επιτρέπει την ελεύθερη ροή του αίματος.

Όσο πιο υψηλή είναι  τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα πρέπει να εξασκήσει  η καρδια , για να σπρώξει το αίμα μέσα στις αρτηρίες ,και να τροφοδοτήσει το κυκλοφορικό σύστημα κι απ εκει τους ιστους και τα όργανα.

Όσο πιο σκληρά υποχρεώνεται η καρδια να δουλέψει για να υπερνικήσει την αρτηριακή πίεση, και να καταφέρει να στείλει το αίμα μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πάθει υπερτροφία.

Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαρκεί η κατάσταση αυτή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η καρδια να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στο βαρύ φορτίο που της επιβάλλεται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για παράδειγμα σκεφτείτε ότι η καρδια είναι ένας αθλητής που πρέπει να σηκώνει συνέχεια ένα βάρος. Στην αρχή μπορεί να προσαρμοστεί και οι μυς του θα αυξηθούν σε μέγεθος.

Το βάρος στην περίπτωση της καρδιας είναι η αρτηριακή πίεση.

Όσο πιο υψηλή είναι η πίεση, δηλαδή το βάρος, κι όσο περισσότερο διαρκεί η επιβάρυνση αυτή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος σε κάποια στιγμή η καρδια να μη μπορεί πλέον να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει.

Όταν η καρδια δεν μπορεί πλέον να αντέξει την κατάσταση που προκύπτει, τότε δεν μπορεί να στείλει το αίμα στο κυκλοφορικό σύστημα.

Είναι για το λόγο αυτό που τα άτομα με υψηλή πίεση, έχουν 600% μεγαλύτερο κίνδυνο,εξ φορές πάνω, να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια συμφορητικού τύπου

Με κάθε συστολή που κάνει η καρδια , στέλνει αίμα στο κυκλοφορικό σύστημα, τα αγγεία του οποίου έχουν ένα συνολικό μήκος 110.000 χλμ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόση δύναμη πρέπει να έχει συνεχώς   η καρδια για να τροφοδοτεί ένα τόσο μεγάλου μήκους κυκλοφορικό σύστημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οποιαδήποτε αύξηση της πίεσης στο σύστημα τη φορτώνει σημαντικά με επιπλέον αχρείαστο έργο. Η υψηλή πίεση λοιπόν, αργά αλλά σταθερά, βλάπτει σοβαρά την καρδια και είναι σημαντική αιτία για καρδιακή ανεπάρκεια και παθήσεις των στεφανιαίων αρτηριών, που  που τροφοδοτούν με αίμα την ίδια την καρδια.Επιπρόσθετα η υψηλή πίεση, είναι αιτία για παθήσεις εγκεφάλου και νεφρών. Οι αρτηρίες με την υπέρταση μπορούν να πάθουν ανεύρυσμα. Το  ανεύρυσμα  οφείλεται σε εξασθένηση των τοιχωμάτων της αρτηρίας, με τη δημιουργία διαπλάτυνσης και φουσκώματος, με κίνδυνο ρήξης και αιμορραγίας . Οι ασθενείς με υψηλή πίεση έχουν 700% μεγαλύτερο κίνδυνο επτα φορες περισσοτερο, να πάθουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με αυτούς που διατηρούν μια κανονική πίεση.

Επιπρόσθετα έχουν 300% ψηλότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο.

Η κατανόηση των κινδύνων που διατρέχουμε από το σιωπηλό δολοφόνο, θα μπορούσε να μειώσει ουσιαστικά τις επιπλοκές, τις αναπηρίες και τους θανάτους που οφείλονται στην υψηλή πίεση. Και το γνωστό επιμύθιο.

Τί θα μπορούσε να βοηθήσει να μην πεθάνουμε κακήν κακώς κι άδικα , και κυρίως πριν προλάβουμε να μετανοήσουμε ; Ακριβώς η επιμελής λήψη ιχθυελαίου

Δε μπορεί, που θα πάει θα το μάθουμε.

 

 

Χαίρετε..

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Ένα σχόλιο »

  1. Reblogged this on Kosmaser's Weblog and commented:

    Υπάρχουν πολλοι τρόποι να πεθανει κανείς…αλλά απο υπέρταση είναι κρίμα, γιατί μπορείς να προλάβεις, και ν αλλαξεις ζωή..

    Απάντηση

Σχολιάστε